Yhteiskuntaopin sanastoa

Valta kuuluu kansalle

Suomi on tasavalta, jota hallitaan demokraattisesti. Demokratia tarkoittaa, että valta kuuluu kansalle eli meille kaikille. Joka neljäs vuosi suomalaiset valitsevat eduskunnan. Eduskunta päättää maan asioista.

Eduskunta valitsee maalle pääministerin. Pääministeri johtaa maan hallitusta. Hallitus valmistelee ja toteuttaa päätökset, jotka eduskunta on tehnyt. Eduskunta voi erottaa hallituksen jos se ei ole tyytyväinen hallituksen toimintaan.

Kansa valitsee vaaleilla myös Tasavallan presidentin hoitamaan maan asioita. Presidentin tärkein tehtävä on maan ulkopolitiikan johtaminen yhdessä hallituksen kanssa. Tasavallan presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö.

Eduskunta


Eduskunta valitaan vaaleilla

Valtion asioissa ylintä päätösvaltaa käyttää eduskunta. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa. Suomalaiset valitsevat kansanedustajat suorassa ja salaisessa vaalissa. Eduskunta valitaan neljäksi vuodeksi. Jokaisella 18 vuotta täyttäneellä on oikeus äänestää vaaleissa. Kun eduskunta aloittaa työnsä, sanotaan, että eduskunta kokoontuu valtiopäiville. Tasavallan presidentti avaa valtiopäivät.

Eduskunta säätää lait ja tekee päätökset valtion taloudesta ja muista maan tärkeimmistä asioista. Se käsittelee muun muassa kaikki kansainväliset sopimukset, jotka Suomi on tehnyt. Eduskunta valvoo myös maan hallituksen toimia.

Eduskunnalla on kolme keskeistä toimintamuotoa:
  • Täysistunto, jossa tehdään päätökset.
  • Valiokunnat, joissa valmistellaan asiat.
  • Eduskuntaryhmät, joissa määritellään poliittinen linja.
1. Katso esittelyvideo eduskunnasta.

2. Lue selkoesite Suomen eduskunnasta.

3. Tehtävä

Tiedätkö, mitä nämä sanat tarkoittavat?

KANSA
EDUSKUNTA
KANSANEDUSTAJA
HALLITUS
ÄÄNESTÄÄ
ÄÄNIOIKEUTETTU
EHDOKAS
VAALIPIIRI
PRESIDENTIN VAALIT
PRESIDENTTI
PUOLUEET
EDUSKUNTAVAALIT
PUHEMIES
ARMEIJA
EDUSTUKSELLINEN DEMOKRATIA