6. Nurmen leikkuu

- nurmenleikkuu yleishoidon piiriin kuuluvilla alueilla suoritetaan viheralueiden hoitoluokituksen mukaan

- (Viheralueiden hoitoluokitus, 2007. Viherympäristöliitto ry julkaisu 36)

- hautausmaille tulee tehdä kartoitus ja luokitella alueet viheralueiden hoitoluokitusta mukaillen omille alueille sopivaksi esimerkki mukailtu viheralueiden hoitoluokitus Rovaniemen seurakunnan hautaustoimi

- mikäli mahdollista leikkuu kannattaa suorittaa kuivalla ilmalla ja nurmen ollessa kuiva

- nurmikosta olisi suositeltavaa leikata kerralla 1/3 osa

- mikäli leikkuuväli on liian pitkä ja nurmi ehtii liian pitkäksi, jää nurmikolle leikkuun jälkeen leikkuujätettä, joka olisi hyvä poistaa esimerkiksi haravoimalla (työlästä ja aikaa vievää)

- nurmenleikkuujätettä ei saa jäädä hiekkakäytäville, ne tulee poistaa

- markkinoilla on erilaisia nurmenleikkuukoneita, joiden hinta-hyöty suhdetta kannattaa miettiä hankittaessa, esimerkiksi alle silppuava, keräävä jne

- nurmen leikkuu aloitetaan tekemällä koneelle tarkastus ja tekemällä tarvittavat toimenpiteet, tankkaus, öljyt, terät, tulpat, leikkuukorkeuden säätö jne

- nurmenleikuussa on huomioitava työturvallisuus: jalkineet (vähintään kumisaappaat, ei lenkkareita, sandaaleita yms), vaatetus (jalat suojattava leikkurista lentäviltä kiviltä, kävyiltä yms), kuulosuojaimet ja silmäsuojaimet (suojalasit, tarvittaessa visiiri esimerkiksi trimmeröinnissä)

- työhön opastus lisää työturvallisuutta (reunakivien liukkaus, jyrkät rinteet jne)

- leikkuut suoritetaan järjestyksessä aloittamalla ensin ajoleikkurilla ja viimeistelemällä työnnettävillä leikkureilla

- useimmiten siimaleikkurin käyttöön ei ole mahdollisuutta (resurssit), mutta esimerkiksi hoitohautojen hoito edellyttää joskus siimaleikkurin käyttöä (hoitohautojen tulee erottua)

- yleishoidossa olevien nurmialueiden leikkuun yhteydessä on järkevää leikata samalla reunakivellisten nurmihautojen nurmipinta. Tämä vaatii vielä erityistä huolellisuutta työturvallisuudessa; kone on aina sammutettava reunakivihaudalle noustessa ja tultaessa pois, huomioitavaa on myös reunakivien liukkaus

- nurmen leikkuutyöt päätetään tekemällä tarvittavat toimenpiteet niin, että seuraavan kerran leikkuuta aloitettaessa kone on kunnossa (pesu, huollot yms)

Mukailtu viheralueiden hoitoluokitus esimerkki Rovaniemen seurakunnan hautaustoimi

Rakennetut viheralueet A

A1 Edustusviheralueet
Edustusviheralueet sijaitsevat keskeisesti kaupunkirakenteessa ja voi olla historiallisesti arvokas. Ne ovat korkeatasoisia "katselupuistoja". Hoidon tavoitteena on paikan omaleimaisen arkkitehtonisen, historiallisen, puutarhataiteellisen tms. ilmeen säilyttäminen jatkuvasti edustuskelpoisena. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää puiston päivittäistä hoitoa. Havaitut puutteet korjataan välittömästi. Edustusviheralueiden valaistus on kattavaa yleis- ja kohdevalaistusta.

Nurmikot hoidetaan koristenurmikkoina. Nurmikko pidetään 4-7 cm:n korkuisena ja ne on rajattu selkeästi. Pudonneet lehdet poistetaan ennen kuin ne haittaavat yleisilmettä.


A2 Käyttöviheralueet
Käyttöviheralueet sijaitsevat keskeisesti rakennetussa ympäristössä. Käyttöviheralueet ovat viihtyisiä, turvallisia ja toimivia käyttöympäristöjä, jotka rakennetaan alueen käytön ja toiminnan ehdoilla. Käyttöviheralueella on yleensä runsaasti istutettua puu- ja pensas kasvillisuutta sekä nurmialueita. Viheralueille kohdistuu käytöstä johtuvaa kulutusta. Kasvillisuuden, rakenteiden ja laitteiden turvallisuutta ja alueen siisteyttä tarkkaillaan säännöllisesti. Havaitut puutteet korjataan mahdollisimman pian. Turvallisuutta vaarantavat vauriot korjataan välittömästi. Käyttöviheralueet ovat yleensä kattavasti valaistuja.

Käyttönurmikot pidetään aina 4-12 cm:n korkuisena.


A3 Käyttö- ja suojaviheralueet
Käyttö- ja suojaviheralueet ovat mm. kiinteistöjen luonnonmukaisemmin hoidettuja alueita. Alueella on puistomainen ilme. Viheralueen kasvillisuus muodostuu istutetusta ja luonnon kasvillisuudesta sekä niittymäisistä nurmialueista. Hoidon tavoite on kasvillisuuden monimuotoisuuden ja elinvoimaisuuden turvaaminen. Käyttö- ja suojaviheralueilla pääreitit ja toiminnalliset alueet on valaistu.

Käyttö- ja maisemanurmikoita, jotka pidetään 4-25 cm korkuisina. Leikataan ennen korren muodostumista.

Avoimet viheralueet B

B2 Käyttöniitty
Käyttöniityt ovat avoimia tai puoliavoimia viheralueita, joiden kasvipeite muodostuu niittyheinistä ja muista ruohovartisista kasveista. Käyttöniityllä voi kasvaa yksittäisiä puita ja pensaita sekä puu- ja pensasryhmiä. Käyttöniityt lisäävät vaihtelua ja monimuotoisuutta viheralueilla. Käyttöniityt voivat olla osa tärkeää kulttuuri- ja perinnemaisemaa. Niittyalue, kulkureitit ja niiden varrella olevat varusteet pidetään käyttökelpoisina, turvallisina ja siisteinä.

Alue niitetään 2 kertaa kasvukauden aikana. Niittojäte korjataan pois. Aluetta ei lannoiteta.

Lähde: Viheralueiden hoitoluokitus, 2007. Viherympäristöliitto ry julkaisu 36.

Taajamametsät C
Rovaniemen seurakunnan puistometsät on kartoitettu ja luokiteltu. Tämän pohjalta on tehty Rovaniemen seurakunnan puistometsien kunnossapito- ja hoitosuunnitelma.

Rovaniemen seurakunnan hautausmaiden hoitoluokitus

I htm: A2

II htm: A2, A3, C. Lisäksi sankarihautausmaa ja kirkkopiha: A1

III htm ja puisto: A2, A3, C

IV htm: A2, C

Tavivaaran htm: A2, C

Viirin htm: A2, C

Auttin htm: A2, C

Jouttikeron htm: A2, C

Misin htm: A2, C

Paloniemen htm: A3, B2, C

Leipeen htm, A2, C

Meltauksen htm: A2, C

Maijasen htm: A2, C

Sinetän htm: A2, C

Esimerkki Tavivaaran hautausmaa

HOITOSUUNNITELMA HAUTAUSMAAKOHTAISESTI TAVIVAARA

Nurmialueet hoidetaan A2 hoitoluokituksen mukaan

Nurmialueita ovat:

- osasto 6

- osasto 7

- osasto 8

- osasto 10

- osasto 11

- osasto 12

- osasto 14

- osasto 23

- osasto 24

- Alaparkkialueen nurmikot

Metsänpohja-alueita hoidetaan A2 hoitoluokituksen mukaan (muut kuin nurmea koskevat ohjeet).

Metsänpohja-alueita on:

- osasto 1

- osasto 2

- osasto 3

- osasto 4

- osasto 16

- osasto 17

- osasto 21

- osasto 25

- osasto 26

- kappelin ympäristö

- palvelurakennuksen ympäristö

Taajamametsänä hoidetaan yleisesti koko hautausmaa-alueen puusto, hoitoluokitus C.