Historia 8lk

Kylmä sota lautapeli

Tehtävänänne on tehdä kylmä sota-aiheinen lautapeli. Valitkaa ensin itsellenne aihe, josta haluaisitte lautapelinne tehdä.

1. Tämän jälkeen ottakaa selvää valitsemastanne tapahtumasta, ja kerätkää siitä itsellenne muistiinpanoja, jotka voisivat olla hyödyllisiä lautapelin tekemisen kannalta. Nämä voivat olla esimerkiksi tapahtumia, tärkeitä paikkoja, suunnitelmia, tai erilaisten valtioiden välisiä suhteita aiheeseenne liittyen.

2. Keskustelkaa parin kanssa lautapeleistä tai tietokonepeleistä, boita olette itse pelanneet. Miettikää mitä pelissä tehdään, miksi pelissä tehdään näitä asioita ja miten peli päättyy.

3. Seuraavaksi on aika miettiä teidän omaa lautapeliä, ja sitä miten voisitte pelillistää aiheeseenne liittyviä teemoja, tapahtumia tai aiheita. Katselkaa läpi alla oleva upotettu diaesitys, ja miettikää sen avulla mitä lautapelissänne tapahtuisi, miten pelaajat vaikuttavat peliin, miten peli päättyy ja montako pelaajaa pelissä on.

4. Pohtikaa mitä tarvitsette peliänne varten. Tuleeko peliin esim. kortteja, pelilauta tai erilaisia nappuloita. Kerätkää tai tehkää tarvittavat osat peliä varten.

5. Kirjoittakaa lautapelillenne selkeät säännöt ja kerätkää tai tehkää lautapeliin tarvittavat osat.

6. Pelatkaa omaa peliänne, ja miettikää onko pelissä jokin asia epäselvää, tai voisiko sitä jotenkin parantaa.

Propaganda

Poliittinen propaganda voidaan määritellä tahalliseksi yritykseksi vaikuttaa yleisön mielipiteisiin välittämällä idoita ja arvoja, jotka on tarkoitettu erityisesti siihen, sekä suunniteltu palvelemaan propagandan levittäjän ja heidän poliittisten hallitsijoidensa etua suoraan tai epäsuorasti.

Periaatteessa propagandistisiin tarkoituksiin voidaan käyttää lähes mitä vain. Puheet, teatterinäytelmät, elokuvat, julisteet, laulut, patsaat, rakennukset ja nykyisin Internet meemit voidaan suunnitella siten, että ne tuottavat ihmisissä sellaisia ajatuksia, jotka johdattavat ihmiset ajattelemaan propagandistin haluamilla tavoille. Esimerkiksi Adolf Hitlerin luottoarkkitehti Albert Speerin suunnittelema Kansanhallin oli tarkoitus kuvastaa natsi-ideologian ja "arjalaisen rodun" ylivertaisuutta monumentaalisella tyylillään.

Volkshallen (Kansanhalli) suunnitelmakuva. Speerin suunnitteleman hallin kupoli oli niin suuri, että sitä oli 1940-luvun rakennustekniikalla mahdotonta toteuttaa.

Tutustukaa propagandan tulkintaan oppikirjan sivujen 38-39 avulla. Tämän jälkeen tulkitkaa alla olevan diaesityksen propagandateoksia. sivun 38 apukysymysten avulla.

3. Demokratian ja diktatuurin kamppailu - Tehtävä

1. Tutustukaa alla oleviin äärioikeiston piirteisiin.

Äärioikeiston piirteitä

Alla on joukko asioita, joiden voidaan katsoa kuuluvan äärioikeistoon. Kaikkia asioita ei välttämättä ole jokaisessa äärioikeistolaisessa ryhmittymässä, mutta kun useampi näistä alkaa täyttyä, voidaan ajatella olevan kyseessä äärioikeistolainen ryhmä.


  • Äärinationalismi, rasismi & muukalaisviha - muut kansat, rodut yms. nähdään omaa heikompana


  • Fyysisen voiman, väkivallan ja sodan ihailu - ihaillaan voimakkaimpia, väkivalta ja sota keino saada ihmisistä irti enemmän


  • Epäluulo demokratiaa kohtaan - ei uskota demokratian toimivan, koska heikotkin saavat äänestää


  • Suuren johtajan palvonta - demokratian sijasta huippuyksilön, johtajan, uskotaan pystyvän paremmin johtamaan maata


  • Ultrareaktionarismi = liberalismin & vasemmiston voimakas vastustus - vasemmisto tukee heikkoja ja liberalismi tuhoaa moraalin


  • Vaatimus etnovaltiosta tai muusta äärimmäisestä yhtenäisyydestä - vaaditaan, että vain yksi kansa saa asua yhdessä maassa


  • Nyky-yhteiskunnan ja kulttuurin näkeminen rappiollisena - nykytaide ja kulttuuri muutenkin muuttuu koko ajan heikommaksi


  • Halu palauttaa kuvitteellinen mennyt kulta-aika tai korjata koetut historialliset vääryydet - ajatellaan, että menneisyydessä oli parempi aika, johon halutaan palata


  • Äärikonservatiivinen asenne yhteiskunnallisiin normeihin - vaaditaan perinteisiä arvoja, ollaan valmiita pakottamaan ihmiset näihin sääntöihin


  • Kollektiivi on yksilönoikeuksia tärkeämpi - yksilönoikeuksia voidaan sortaa, jos nähdään siitä olevan hyötyä muille


  • Vähemmistöjen tietoinen ja tavoitteellinen sortaminen - edellä mainitut asiat johtavat yleensä vähemmistöjen sortamiseen

2. Tutkikaa alla olevan upotetun diaesityksen tekstejä ja kuvia. Pohtikaa miten äärioikeistolaisuus aatteena näkyy teksteissä ja kuvissa. Tunnilla ei ole kiirettä, joten pohtikaa ja keskustelkaa parin kanssa!!! Kirjoittakaa ajatuksianne ylös jaetulle monisteelle. Huomioikaa erityisesti alla olevia asioita:
  • Mitä sanotaan?
  • Ketä kuvataan?
  • Millaiset ilmeet? Minne katsotaan?
  • Millaisia symboleja (piilotettuja merkityksiä, esim. lippuja eläimiä jne.) on nähtävillä?