TAUSTAA JA SÄÄNNÖT

Kielihaaste 2018 – haasteet

Haasteet voi suorittaa koulussa opetetuilla kielillä.

Valitse neljä haastetta kilpailusuoritukseesi. Yritä löytää oma näkökulmasi haasteiden toteuttamiseen. Ole luova ja ennakkoluuloton. 

1. Tutki, mitä kieliä puhutaan lähipiirissäsi (esimerkiksi koulussa, asuinalueella, harrastuksissa). Haastattele henkilöitä heidän äidinkielestään ja kulttuuristaan. Kerro esimerkkejä. 

2. Kuinka monta äidinkieltä koulussasi on? Laadi jokin lause näillä kielillä ja äänitä sanonnat. Muistathan kertoa, mikä kieli on kyseessä. Voit myös tehdä sanonnoista QR-koodiradan. 

3. Mieti, ketä haluaisit haastatella kielitaidon merkityksestä. Ota yhteyttä ja sovi haastattelu. Valitse mielenkiintoinen haastattelupaikka. 

4. Etsi vieraskielisiä sanoja ympäristöstäsi. Voit tehdä monikielisen kuvasanakirjan vaikkapa keittiötuotteista, tai etsi muista kielistä lainattuja sanoja ja selvitä niiden alkuperä. 

5. Tutustu työpaikkailmoituksiin ja selvitä, millaisia kielitaitovaatimuksia on eri tehtävissä. Voit myös haastatella rekrytoinnista vastaavaa henkilöä. 

6. Järjestä vieraskielinen satuhetki esikoululaisille. Suunnittele sisältö opettajien kanssa ja videoi hetki. Muista pyytää luvat kuvaamiseen. 

7. Kolme kovaa vinkkiä lukemiseen innostamiseen! Laadi video, jossa esittelet ideasi. Entä luetko itse myös vieraskielisiä kirjoja? Kerro niistä!

8. Kirjoita lähiympäristöstäsi vieraskielinen uutinen tai mielipidekirjoitus, ja julkaise se koulusi blogissa tai lehdessä. Tarjoa uutista myös paikallislehdellesi tai valtakunnallisiin vieraskielisiin lehtiin. 

9. Tee vieraskielinen rap, jossa leikittelet kielillä. 

10. Tutki omaa äidinkieltäsi  tai murrettasi. Mistä lainasanat ovat peräisin? Tee äänisanakirja, jossa on vähintään 50 sanaa ja niiden alkuperä. 

11. Tervehdi yhden päivän aikana eri ihmisiä mahdollisimman monella kielellä (muulla kuin äidinkielelläsi). Kuvaa tervehdykset. Muista pyytää lupa kuvaamiseen.

12. Tutustu johonkin vieraskieliseen ruokaan ja sen reseptiin. Kerro ruoasta jollain sinulle vieraalla kielellä. Voit myös valmistaa ruoan ja tarjoilla sen. 

13. Lue kirja yhdellä kielellä, ja esittele sen toisella kielellä. Kerro myös, miksi valitsit kirjan. 

Osallistumalla annat SUKOLille oikeuden julkaista haastesuorituksiasi liiton kanavilla.