2014 München

CHRISTKINDLMARKT IN MÜNCHEN - LUKION SAKSANLUKIJAT MÜNCHENIN JOULUMARKKINOILLA 30.11.–5.12.2014

Joulukuun alussa 15 Iitin lukion saksanopiskelijaa Pihlaja Ahonen, Juho Anttila, Matias Araki, Otto Dahl, Heini Frost, Tiia Kuisma, Linda Lampinen, Emma Loikala, Erika Manninen, Kirsi Sipponen, Alisa Suppala, Minna Toropainen, Vilma Valolahti, Jemina Virtanen ja Iivo Yrjölä matkustivat vajaaksi viikoksi Müncheniin keskelle joulumarkkinoita. München sijaitsee Saksan eteläosassa Bayerissa. Vaikka aika oli lyhyt, ehdimme saada Münchenistä ja Saksasta monipuolisen kuvan.

Sunnuntai 30.11.

Puoli kuudelta sunnuntai-aamuna lähdimme jännittynein mielin Kausalasta minibussilla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, ja kohta olimmekin jo lentokoneessa matkalla Müncheniin. Müncheniin saavuttuamme matkustimme metrolla Hauptbahnhofille ja kävelimme sieltä hostellille viemään matkatavarat säilöön.

Koska meillä kaikilla oli jo hirmuinen nälkä, kiirehdimme syömään perinteiseen saksalaiseen ravintolaan. Syödessämme huomasimme, että saksalainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisesta ruokakulttuurista, sillä siinä missä suomalaiset syövät ruokansa nopeasti ja hiljaisuuden vallitessa, saksalaiset istuvat monta tuntia rupatellen aterioittensa ääressä. Lisäksi vettä tilatessa et oikeasti saa vettä, vaan mineraalivettä.

Syömisen jälkeen kävimme hostellilla valtaamassa huoneemme ja lähdimme kiertämään joulumarkkinoita eli Christkindlmarktia. Markkinatori Marienplatzilla oli hyvin kaunis pimeällä, monet rakennukset sekä järjettömän suuri joulukuusi olivat kauniisti valaistuja. Todella tunnelmallista!

Maanantai 1.12.

Puolenpäivän aikaan saksalainen ystävämme Charlotte, joka oli viime lukuvuonna vaihto-oppilaana Iitin lukiossa, saapui junalla Hauptbahnhofille. Menimme häntä vastaan ja veimme hänen tavaransa hostellille. Sitten lähdimme Deutsches Museumiin.

Museossa oli esillä teknologian ja tieteen kehitykseen liittyviä asioita, muun muassa kulkuvälineitä ja tutkimuslaitteistoa. Lopuksi kiersimme vielä mielenkiintoisen kaivoksen museon alla. Meille oli annettu tehtäväksi tutustua museossa pariin teokseen syvällisemmin ja kirjoittaa niistä saksankielinen teksti.

Museokäynnin jälkeen meillä oli hetki vapaa-aikaa ja illalla menimme katsomaan saksalaisen elokuvan nimeltään ”Winterkartoffelknödel”, eli ”Talviperunaklimppi”. Elokuva oli komedia, mutta koska näyttelijät puhuivat saksaa Baijerin murteella, vitseistä oli hyvin vaikea saada selvää. Lisäksi saksalainen huumori oli erilaista kuin suomalainen huumori.

Tiistai 2.12.

Tiistaina suuntasimme askeleemme kohti Alte Pinakothekia, taidemuseota, josta löytyi monen tunnetun taiteilijan teoksia. Vietimme siellä pari tuntia tauluja ihastellen. Oli todella hienoa nähdä livenä kuuluisia maalauksia!

Museonkäynnin jälkeen päädyimme syömään ”Alter Hof” – nimiseen ravintolaan ja kun kaikkien vatsat olivat täynnä saksalaisia kulinariteetteja, lähti osa meistä elokuviin katsomaan Nälkäpeliä saksaksi dubattuna ja osa lähti tutustumaan kaupungin kirkkoihin ja haastattelemaan kadulla saksalaisia.

Tämän jälkeen tapasimme toisemme päätorilla Marienplatzilla, minkä jälkeen oli vapaa-aikaa mm. shoppailuun ja kauniin Münchenin ihasteluun.

Päivä oli antanut meille jälleen lukuisia mahdollisuuksia kuunnella paikallisten puhetta ja auttaa tajuamaan kuinka yllättävän paljon keskusteluista ymmärsimmekään. Meillä oli todella hieno päivä ja olemme kiitollisia siitä, että olemme opiskelleet saksan kieltä ja saksalaista kulttuuria.

Keskiviikko 3.12.

Menimme heti aamutoimien jälkeen juutalaiseen museoon, Jüdisches Museumiin, jossa oli kerrottuna juutalaisesta kulttuurista ja historiasta Saksassa. Etsimme tietoa kysymyksiin, jotka olimme saaneet historian opettajaltamme. Vastauksia oli hieman vaikea löytää, sillä kaikki oli kirjoitettu saksaksi ja englanniksi. Paikka oli kuitenkin mielenkiintoinen.

Jatkoimme sieltä suoraan läheiseen kaupunginmuseoon, Münchner Stadtmuseumiin, jossa käsiteltiin natsihistoriaa. Se oli hieman mielenkiintoisempi kuin edellinen museo, ja opimme paljon uutta Saksan historiasta.

Siten menimme Viktualienmarktille, jossa saimme kierrellä vapaasti. Se oli markkinapaikka, jossa lähinnä myytiin joulukoristeita ja luomuruokaa. Menimme yhdessä syömään vieressä olevaan Der Pschorr -ravintolaan. Ruoka oli hyvin saksalaista ja oli jännittävää päästä taas kokeilemaan uusia ruokia.

Ruoan jälkeen kävelimme takaisin hostellille valmistautumaan opettajiemme järjestämää yllätystä varten. Meillä oli paljon aikaa vielä jäljellä ennen kuin lähdimme yllätystä kohti. Pitkältä tuntuneen kävelymatkan jälkeen saavuimme Deutsches Theateriin ja yllätyksemme oli musikaali nimeltään We Will Rock You, joka perustui Queen-yhtyeen musiikkiin. Se oli todella upea show ja oli helppo ymmärtää mitä lavalla oikein tapahtui. Olimme tyytyväisiä yllätykseen. Tämän jälkeen palasimme hostellille nukkumaan.

Torstai 4.12.

Torstaina ohjelmassa oli vanha palatsi Residenz. Tämä valtava linnamainen palatsikompleksi rakennettiin 1200-1800-luvuilla, ja sen asukkaina olivat vuoteen 1918 asti Baijerin hallitsijat.

Yhtä ihmistä varten saattoi olla montakin eri huonetta. Sisustus oli vanhaa ja loisteliasta, ja alhaalla oli vielä ”aarrekammio”, jossa oli paljon vanhoja esineitä muistuttamassa menneistä ajoista.

Palatsissa käynnin jälkeen menimme pikaisesti shoppailemaan, ja sitten yhdessä Raatihuoneen kellariin syömään ”viimeistä ateriaa”, johon me oppilaat olimme syksyllä myyjäisissä keränneet rahaa. Ruoka olikin hintansa arvoista, eikä kellekään varmasti jäänyt nälkä.

Ravintolassa vietetyn parituntisen jälkeen oli vielä jonkin verran aikaa shoppailuun ja viimeisten puuttuvien tuliaisten osteluun. Illalla pidimme vielä yhteenvedon matkastamme ja puhuimme esimerkiksi siitä, mikä oli hauskinta ja mitä uutta olimme Saksassa oppineet.

Perjantai 5.12.

Vietimme Saksan Münchenissä kulttuuririkkaan ja mahtavan viikon. Perjantaina oli haikeaa pakata ja jättää hyvästit Münchenille. Aamupäivällä kävimme vielä kiertelemässä kaupungilla, syömässä sekä hyvästelemässä ystävämme Charlotten juna-asemalla. Sitten noudimme matkalaukut hostellista ja suuntasimme lentokentälle.

Viikon aikana opimme käyttämään julkisia kulkuneuvoja ja liikkumaan kaupungilla pienissä ryhmissä. Maistoimme perinteisiä saksalaisia ruokia ja juomia. Melkein joka päivä kävimme museossa tai muussa nähtävyydessä. Keskiviikon yllätysohjelma oli koko viikon huipennus ja todella mahtava kokemus.

Kokonaisuudessaan viikko oli todella hieno kokemus ja opimme tuntemaan pienen ryhmämme jäseniä paremmin.

Lämmin kiitos hienosta ohjelmasta saksan opettajillemme Maija-Liisa Salonurmelle ja Tarja Virtaselle. Kiitos myös matkamme muille tukijoille: vanhemmat, kustannusosakeyhtiö Otava, Nastolan Wipak Oy, Kausalan Yritys ja Iitin Nuorisotyö.