Aihe 2: Suorakulmaisen kolmion sin, cos, tan

Suorakulmaisen kolmion sin, cos, tan

Tuttu aihe jo yläkoulusta, eli suorakulmaisen kolmion sini, kosini ja tangentti (allaoleva kuva MAOLin taulukkokirjan s. 36).

suorak_kolmio.jpg

Sin, cos ja tan liittyvät kolmioiden yhdenmuotoisuuteen, mutta siitä viis kunhan osaatte ratkaista niiden avulla sivujen pituuksia tai kulmia. Pointti on se, että jokaisessa trig. funktiossa on kolme suuretta: esim. sinin kaavassa

sin a = vast/hyp
suureet ovat a = kulma, vast = kulman a vastainen kateetti ja hyp = suorakulmaisen kolmion pisin sivu eli hypotenuusa. Jos noista tiedetään mitkä kaksi tahansa, niin kolmas voidaan ratkaista.

Sivut vast tai hyp ratkaistaan laskemalla laskimella sin a:n likiarvo ja kertomalla saatu yhtälö ristiin. Kulma a taas ratkaistaan laskemalla ensin jakolasku vast/hyp ja ottamalla saadusta desimaaliluvusta laskimella KÄÄNTEINEN SIN = SIN-1 
 
Kosini ja tangentti on määritelty seuraavasti:

cos a = vier/hyp
tana = vast/vier

Liitteet:

suorak_kolmio.jpg

Tasakylkinen ja tasasivuinen kolmio

Nämä eivät ole suorakulmaisia joten et voi käyttää sin/cos/tania. MUTTA: kannalle piirretty korkeusjana puolittaa sekä kannan että huippukulman. Saat siis kaksi identtistä SUORAKULMAISTA kolmiota, joihin voit käyttää trigonometriaa ja Pythagorasta.

MAB2_tasakylkinen_kolmio.jpg

Alla vielä laskuesimerkki, jossa tiedetään tasakylkisen kolmion kylki ja huippukulma ja kysytään alaa (kolmion alanhan kaikki osaa laskea..?):

MAB2_tasak_kolmio_esim.jpg

Liitteet:

MAB2_tasak_kolmio_esim.jpg
MAB2_tasakylkinen_kolmio.jpg