Äidinkieli ja kirjallisuus, S2

Tervetuloa äidinkielen ja kirjallisuuden sekä suomi toisena kielenä -oppiaineiden sivustolle!

 
Täältä löydät ohjeita, linkkejä ja vinkkejä, jotka auttavat sinua opinnoissasi. Kun valitset sivun vasemmasta laidasta oikean luokkatason (7lk, 8lk ja 9lk), löydät vuosittain toistuvien isompien projektien ohjeita sekä muuta luokkatasolle tarkoitettua materiaalia. 

Muistathan, että suuri osa työskentelyä tapahtuu Classroom-ympäristössä. 
Iloa ja oivalluksia koko lukuvuodelle, toivottavat äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat

Arvioinnista

Äidinkielen ja kirjallisuuden arviointi kohdistuu useisiin eri osa-alueisiin: lukemiseen, kirjoittamiseen, esiintymistaitoihin, kielentuntemukseen ja kielenhuoltoon. Näitä osa-alueita arvioidaan sekä kokein että erilaisin oppimistehtävin. Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon oppituntien aikainen työskentely. Kiinnostusta ja harrastuneisuutta voi osoittaa esimerkiksi vapaaehtoisen lukudiplomityön avulla. 

Isommissa töissä käytämme äidinkielenopettajien yhdessä laatimia arviointilomakkeita, ja myös kokeiden sisällöt ovat pääpiirteissään samat. Kokeiden ja muiden arvioitavien tehtävien määrä voi kuitenkin vaihdella ryhmän ja opettajan mukaan. Opettajat pyrkivät säännöllisiin, kahdenkeskisiin keskusteluihin, joissa kartoitetaan opiskelijan opintojen sujumista ja osaamisen tasoa. Lisäksi oppilas voi halutessaan kysyä opettajalta tietoa opintojen sujumisesta. 

Koululaisten lukutaidosta puhutaan paljon, ja hyvää lukutaitoa edellyttäviä materiaaleja riittää useissa oppiaineissa, ei yksin äidinkielessä ja kirjallisuudessa. Kirjaston käyttö kuuluu vahvasti äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmaan. Kaikilla olisi hyvä olla käytössä kirjastokortti, jonka saa nykyään ladattua kännykkään. Mikäli kotona uskotte lapsenne hyötyvän kännykkään tai tabletiin ladattavista e-kirjoista tai ääneen luetusta e-materiaalista, kannustamme teitä tutustumaan Kuopion kaupunginkirjaston kautta tarjolla oleviin maksuttomiin palveluihin ja hankkimaan käyttöönne ilmaiset kirjaston verkkotunnukset (=kirjastokortin numero ja pin-koodi). 

1. Celia-äänikirjat kattavat myös valikoiman oppikirjoja kaunokirjallisten teosten lisäksi. Celia-palvelu on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi luki- tai oppimisvaikeuden, keskittymisvaikeuden, hahmotushäiriön, näkövamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Tunnukset palveluun saa kirjaston lasten ja nuorten osastolta.  

2. Valtakunnallinen e-kirjasto on e-kirjapalvelu, joka toimii omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla ja on siis kenen tahansa kirjaston asiakkaan käytettävissä. 

Toivottavasti näille palveluille on käyttöä. E-materiaali palautuu kirjastoon automaattisesti laina-ajan jälkeen, joten sakkojakaan ei pääse kertymään. 

Mikäli näistä tai muistakin äidinkielen ja kirjallisuuden asioista herää lisäkysymyksiä, pyydämme olemaan yhteydessä nuorenne äidinkielenopettajaan esimerkiksi Wilman kautta.