Ryhmä ja ryhmäyttäminen

Ryhmä

Opettajat tekevät työtään ryhmien kanssa, minkä lisäksi he ovat usein itse osana ryhmiä. Tämä johtuu usein siitä, että kouluissa työskentely on pääasiassa organisoitu erilaisiin ryhmiin. Voidaankin todeta, että ryhmäilmiöiden ymmärtäminen on opettajan työn keskeistä osaamista. (Nikkola & Löppönen 2014.) Ryhmiin liittyy usein hyvin paljon erilaisia osa-alueita ja ryhmien toiminnassa pyritään siihen, että ryhmä olisi kantava voima eikä niinkään taakka. Ryhmässä tärkeään osaan nousee myös vuorovaikutus ja vuorovaikutustaidot.

Kuten aiemmin todettiin, on kouluissa erilaisia ryhmiä, jotka toimivat erilaisissa yhteyksissä. Usein tutuin ryhmä on oma luokka, mutta luokan lisäksi eri oppiaineisiin voi olla jaettu erilaisia porukoita, joten työskentely ei aina tapahdu samojen ihmisten ympäröimänä. Erilaisia ryhmiä muodostetaan myös liikunnan oppiaineessa. Joskus liikunnassa ollaan koko luokalla sekaisin, kun taas joissain kouluissa oppilaat on jaettu liikunnanopetuksessa sukupuolen mukaan tyttöjen ja poikien ryhmiin. Niinpä ryhmätoiminta ja -dynamiikka vaihtelee hyvin usein liikuntaryhmissä. Voidaankin pohtia, että millainen ryhmäjako toimisi liikunnassa parhaiten ja, mikä taas voi tuottaa hankaluuksia? Mielenkiintoista on myös pohtia, onko tyttöjen ja poikien ryhmistä todella hyötyä oppimisen kannalta ja vaikuttavatko nämä ryhmät vuorovaikutukseen jollain tavalla?

Pohtiessa liikuntaa oppiaineena, se eroaa muista oppiaineista monella tapaa. Liikuntatunnit ovat erittäin loistavia paikkoja havainnoida ryhmän välisiä vuorovaikutussuhteita, ryhmän toimintaa ja erilaisia ryhmäilmiöitä. Liikunta on muun muassa hyvin toiminnallista ja edellyttää kaikilta osallistumista. Toiminnallisuuden ja osallistumisen ohessa liikuntaa toteutetaan tunneilla usein ryhmissä; on erilaisia joukkuejakoja, parityöskentelyä, pienryhmätoimintaa sekä ison ryhmän toimintaa. Näiden työskentelytapojen vuoksi olisi tärkeää, että kaikki pystyisivät olemaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Liikuntatunnit ovat todella loistavia paikkoja kehittää ryhmän toimintaan positiiviseen suuntaan ja tehdä ryhmän toimintaa vuorovaikutteisemmaksi. Siinä samassa, missä liikunta on mainio mahdollisuus ryhmäyttämiseen, on liikuntatunnit myös erittäin alttiita paikkoja erilaisille konflikteille ja ongelmille. Liikunta nimittäin on herkkä oppiaine, jossa oppilaiden oma osaaminen ja henkilökohtaiset taidot ovat erittäin näkyvillä. Siksi ryhmän toimivuus ja turvallisuus ovat avainasemassa liikuntatunneilla.

On todettu, että koululuokka tai liikuntaryhmä ei läheskään aina ole kovin tiivis ryhmä. Voidaankin nostaa esille, että mikään joukko ihmisiä ei ole automaattisesti sitä koskaan. Kouluissa opetus perustuu pitkälti siihen, että oppilaat toimivat lähtökohtaisesti yksilöinä. (Nikkola & Löppönen 2014.) Tämä on tärkeä huomio, sillä ei voida unohtaa jokaisen yksilön panosta ryhmälle. Joskus ajatellaan, että ryhmä on yksilön säilytyspaikka opetuksen ajaksi. Onko tämä kuitenkaan oikea lähtökohta? Opettajan onkin uhrattava aikaa ja ajatuksia ryhmälle; millainen ryhmä tai luokka hänellä on opetettavana sekä millaiset mahdollisuudet yksilöillä on kehittyä toimivaksi ryhmäksi ja niin edelleen ryhmänä? (Nikkola & Löppönen 2014.)

Ryhmäyttäminen ja sen määritelmä

Mitä ryhmäyttäminen sitten on ja mikä sen merkitys on ryhmän toimivuuden kannalta?

Ryhmäyttäminen on prosessi, johon sisältyy erilaisia toiminnallisia tehtäviä ja harjoitteita, joiden tarkoitus on tukea oppilaiden hioutumista yhtenäiseksi ryhmäksi. Ryhmäyttämisessä pinnalle nousee vuorovaikutus, luottamus, viihtyminen ja tunteminen sekä toisten kuunteleminen että kuulluksi tuleminen (Mannerheimin lastensuojeluliitto 2018; Louhela 2012). Ryhmäytymisprosessin tarkoituksena on toisten tuntemista niin, että jokainen ryhmän jäsen tuntee itsensä osalliseksi ja tärkeäksi. Ryhmäyttämistä voi siis tukea erilaiset toiminnalliset, hauskat ja yhdessä toteutettavat tehtävät. Tehtävät itsessään harjoittavat ryhmää, mutta yhtä tärkeää olisi purkaa ajatukset ja mietteet tehtävän jälkeen. (Mannerheimin lastensuojeluliitto 2018.)  Jokainen meistä on varmasti kokenut joskus kuuluvansa johonkin ryhmään ja niinpä meillä on mahdollista pohtia, mitkä ovat olleet tärkeitä hetkiä ryhmän yhteenkuuluvuuden kannalta sekä, mitkä hetket taas ovat saattaneet heikentää ryhmän toimivuutta? Milloin ryhmäyttämisessä on onnistuttu ja, milloin taas ei? Sekä mielenkiintoista on myös miettiä, riittääkö ryhmäyttäminen vain tutustumisvaiheessa vai täytyykö sitä pitää yllä jollain tavalla?

Miten ryhmäyttämistä sitten voi toteuttaa?

On erityisen tärkeää muistaa, että jokainen ryhmä on erilainen ja ainutlaatuinen. Kaikkiin ryhmiin ei päde samat säännöt, eikä kaikissa ryhmissä toimi samat ryhmäyttämiskeinot. Niinpä ryhmän ohjaajalta vaaditaan todella tarkkaa ja nopeaa reagointia ryhmän tarpeisiin. Varmoja toimivia keinoja tutustuttaa yksilöitä toisiinsa on jo aiemmin esille tulleet ryhmätyöskentelyt. Etenkin alussa olisi erittäin tärkeää, että ryhmiä muodostettaisiin useilla eri tavoilla esimerkiksi joskus voidaan toimia isolla ryhmällä, kun taas joskus voidaan työskennellä vaihtuvissa pienryhmissä.

Edellisessä kappaleessa pohdittiin, vaatiiko hyvän ilmapiirin ja ryhmän toimiminen jatkuvaa ryhmäyttämistä? Useimmissa tapauksissa ryhmän toimivuuden kannalta on järkevää, että tilannetta seurataan jatkuvasti sekä toimintaa kehitetään sen mukaan. Ryhmän toimiminen siis vaatii ylläpitoa ja pitkäjänteisyyttä. Ryhmä ei muodostu tiiviiksi hetkessä, eikä positiiviset asiat näyttäydy automaattisesta, vaan niiden eteen pitää nähdä vaivaa. Toiminnan kehittämisen kannalta tärkeäksi nousee jokaisen ryhmän jäsenen kuulluksi tuleminen sekä esimerkiksi opettajan rooli ryhmänohjaajana. (Mannerheimin lastensuojeluliitto 2018; Louhela 2012.) Ryhmäyttämisestä itsestään puhuttaessa on hyvä muistaa myös, että tehtyjen ja kehiteltyjen tehtävien ohessa on hyvä muistaa hyödyntää oikeita ja aitoja kohtaamisia sekä konflikteja. Näiden oikean elämän tilanteiden kautta ryhmä voi oppia hyvin paljon uusia asioita esimerkiksi ryhmän turvallisuuteen liittyen.