2.5 Oppimiskäsitys
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jonka mukaan lapset kasvavat, kehittyvät sekä oppivat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja lähiympäristön kanssa. Oppimiskäsitys pohjautuu myös näkemykseen lapsesta aktiivisena toimijana. Lapset ovat synnynnäisesti uteliaita ja haluavat oppia uutta, kerrata ja toistaa asioita. Oppiminen on kokonaisvaltaista ja sitä tapahtuu kaikkialla. Siinä yhdistyvät tiedot, taidot, toiminta, tunteet, aistihavainnot, keholliset kokemukset ja ajattelu. Oppimista tapahtuu muun muassa lasten havainnoidessa ja tarkkaillessa ympäristöään sekä jäljitellessä muiden toimintaa. Lapset oppivat myös leikkien, liikkuen, tutkien, erilaisia työtehtäviä tehden, itseään ilmaisten sekä taiteisiin perustuvassa toiminnassa.
Varhaiskasvatuksessa oppimisen lähtökohtana ovat lasten aiemmat kokemukset, heidän mielenkiinnon kohteensa ja osaamisensa. On tärkeää, että uusilla opittavilla asioilla on yhteys lasten kehittyviin valmiuksiin sekä muuhun kokemusmaailmaan ja kulttuuritaustaan. Lapset oppivat parhaiten voidessaan hyvin ja kokiessaan olonsa turvalliseksi. Myönteiset tunnekokemukset ja vuorovaikutussuhteet edistävät oppimista. Vertaisryhmä ja kokemus yhteisöön kuulumisesta ovat lapsen oppimisen ja osallisuuden kannalta keskeisiä. Lasten tulee saada oppimiseensa henkilöstön ohjausta ja tukea. Lapsia kiinnostava, tavoitteellinen ja sopivasti haastava toiminta innostaa oppimaan lisää. Jokaisen lapsen tulee saada onnistumisen kokemuksia ja iloa omasta toiminnastaan sekä itsestään oppijana.
Leikki on varhaiskasvatusikäisten lasten oppimiselle merkityksellistä. Se on lasta motivoivaa ja iloa tuottavaa toimintaa, jossa lapset samalla oppivat monia taitoja ja omaksuvat tietoa. Varhaiskasvatuksessa tulee ymmärtää leikin itseisarvo lapselle sekä sen pedagoginen merkitys oppimisessa ja lasten kokonaisvaltaisessa kehityksessä ja hyvinvoinnissa.
Oppimiskäsitys Petäjäveden varhaiskasvatuksessa
Petäjäveden varhaiskasvatuksessa oppimiskäsitys rakentuu seuraavista ajatuksista:
- Varhaiskasvatuksessa lapsen omat kiinnostuksen kohteet, kokemukset ja lähiympäristö muodostavat oppimisen perustan.
- Lapsi on oman tietorakenteensa aktiivinen järjestäjä. Tietoa ei voida suoraan opettamalla siirtää lapselle, vaan lapsi itse rakentaa käsityksensä aikaisemmin oppimansa ja uuden tiedon pohjalta. Uusi opittu tieto ja uudet taidot nivoutuvat oppimisprosessin edetessä lapsen arkeen.
- Lapsen luova ajattelu kehittyy, kun hän ratkaisee ongelmia, perustelee toimintaansa ja soveltaa tietojaan sekä taitojaan uusissa tilanteissa.
- Lapsi tutkii ympäristöään, kyselee ja kokeilee rohkeasti. Lapsella on kokonaisvaltainen tapa mieltää ympäristönsä ja havainnoida todellisuutta.
- Vertaisryhmässä lapset oppivat yhdessä toisten kanssa ja toisiltaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, pääasiassa pienryhmissä.
- Lapselle annetaan riittävästi aikaa havainnoida, pohtia ja tehdä johtopäätöksiä. Aikuisen rooli oppimisprosessissa on tarvittaessa toimia opastajana ja lapsen mielenkiinnon suuntaajana. Lapsi on aktiivinen toimija kaikessa suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Lapsi osallistuu oppimisympäristön rakentamiseen.
- Lapsen oppimista ja oman osaamisen kehittämistä tuetaan myönteisillä tunnekokemuksilla, ilolla ja uutta luovalla toiminnalla.
- Varhaiskasvatuksessa oppiminen on kokonaisuus, joka huomioi tieto- ja taitosisällön lisäksi lapsen aktiivisuuden ja luovuuden, sekä spontaanit leikit ja kiinnostuksen kohteet.
- Oppimiskokemusten muodostavat elämyksellinen, ajattelua eheyttävän kokonaisuuden. Tavoitteena on, että uusien tietojen ja taitojen oppiminen herättää lapsissa halun oppia lisää.
- Arviointi on myös olennainen osa oppimiskäsitystä, sillä oppiminen, ohjaaminen ja tavoitteet luovat pohjan arvioinnille. Arvioinnin toteutumiseksi toiminnan tavoitteiden tulee olla selvillä myös lapsilla.
- Ympäristön tulee olla myönteinen, turvallinen ja motivoiva, jotta oppimista voi tapahtua. Yhteisössä kaikki ovat oppimassa - myös varhaiskasvatuksen henkilöstö