Tiistain 19.5. oppitunti

Tiistain 19.5. oppitunti

Moi kaikki!

Lyhyet kirjoitelmat olivat kaikki oivallisia! Laitoin tälle sivulle (tämän tekstin alle) esimerkin erinomaisesta kirjoitelmasta sekä selityksen, miksi se oli niin erinomainen kirjoitelma. Tutustu huolella esimerkkiin ja perusteluihin!

Oli myös hauskaa lukea vastauksianne viime oppitunnin tehtäviin. Kiitos niistä! Olen koonnut ydinasioita vastauksista tänne:
https://peda.net/helsinki/tyk/tya/lukio/stk/sks2/t1of/hvvot

  • Tänään on tarkoitus kirjoittaa pitkää kirjoitelmaa. Olen tälle sivulle (lyhyen vastauksen esimerkkitekstin alla) kerännyt vinkkejä pitkän kirjoitelman kirjoittamiseen. Pitkä kirjoitelma pitää palauttaa maanantaihin 25.5. mennessä. Palauta kirjoitelma sivulle, jossa ovat tehtävänannot. Muista, että tehtävänannon lukeminen ja ohjeiden noudattaminen on tärkeä osa kirjoitelmaa:
    https://peda.net/helsinki/tyk/tya/lukio/stk/sks2/pkt

  • Tehtävä: Ennen kuin palautat kirjoitelman, mieti, minkä pistemäärän saisit arviointikriteerien mukaan. Merkitse pistemäärä kirjoitelmasi loppuun ja perustele se käyttämällä arviointikriteereitä. Voit tässä vaiheessa vielä muokata kirjoitelmaa, josa huomaat jotain korjattavaa!

    Katso vielä kerran ajatuksella pitkän kirjoitelman arviointikriteerit täältä:
    https://peda.net/helsinki/tyk/tya/lukio/stk/sks2/t1o3/tpky

  • Tutustu vielä preliminäärin ohjeisiin, päätä, milloin aiot tehdä prelin ja kerro se minulle alla olevalla lomakkeella. Voit tehdä preliminäärin etänä tiistaina 26.5. tai keväällä mahdollisuuksien mukana koululla. Täällä on vinkkejä S2:n YO-kokeisiin ja preliminääriin valmistautumisesta:
    https://peda.net/helsinki/tyk/tya/lukio/stk/sks2/t1of/vyjp

  •  Toivoisin, että laittaisit myös palautetta kurssista (palautelomake on aivan sivun alalaidssa).

Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa Google Meet -yhteyden oppitunnin aikana (ti 19.5. klo 17.00-18.00) painamalla linkkiä:
https://meet.google.com/dnx-nkib-qvv

Voit aina kysyä sähköpostilla: satu.mattila@tyk.fi

Jos haluat vielä palauttaa lyhyen kirjoitelman, lähetä se minulle sähköpostilla!

Koska helatorstaina ei ole opetusta, tämä on kevään viimeinen oppitunti. On harmillista, ettemme pystyneet näkemään keväällä. Toivotan kaikille mukavaa kesää ja ennen kaikkea tsemiä ylioppilaskirjoituksiin! Lämmin kiitos kaikille kurssista! 
t. Satu

Esimerkkikirjoitelma ja palautetta lyhyestä kirjoitelmasta

Esimerkki erinomaisesta lyhyestä kirjoitelmasta

Moikka kaikille vieraille ja varsinkin täysi-ikäiselle synttärisankarille!

Näin aluksi haluan sanoa, että olen hyvin kiitollinen meidän ystävyydestämme. Muistan, kun joskus pienenä puhuttiin, että täysi-ikäisyyteen on vielä tuhat vuotta, mutta hei, tässä sitä nyt ollaan! Täysi-ikäisyyys tuo tullessaan erilaisia velvollisuuksia ja oikeuksia ja yksi niistä on ajokortti, mikä tarkoittaa sitä, että saat oman ihan pian! Onneksi armeija ei ole meille naisille pakollinen, mutta jos lukion jälkeen opiskelu ei kiinnosta, niin tuo on ainakin yksi vaihtoehto. Olemme puhuneet niin monista asiosta, varsinkin vaikuttamisesta ja nyt vihdoinkin voit äänestää esimerkiksi kunnanvaaleissa, jees!

Olet aina ollut ymmärtäväinen minua kohtaan, luotettava, hauska ja sinun kanssasi saa aina kokea parhaimmat muistot! Paljon onnea vielä rakkaalle Alisalle ja lauletaan lopuksi kaikki yhdessä Alisan kunniaksi Kaija Koon aikuinen nainen -biisi.
[pituus 807 merkkiä)


Mikä tekee tästä puheesta erinomaisen?

- Onniteltavaa puhutellaan suoraan. Myös muut vieraat on otettu huomioon tervehdyksessä ja lopetuksessa.
- Puheessa viitataan aineistoon mainitsemalla kolme täysi-ikäisen oikeutta tai velvollisuutta. Maininnat on kehystetty johdattelevalla ilmauksella. Ne on sidottu luontevasti puheeseen eli ne eivät vain töksähdä asian keskelle. Lisäksi ne on sidottu onniteltavan omaan elämään.
- Hienoa on myös se, että puheen pitäjän ja onniteltavan ystävyyssuhde ja yhteiset kokemukset tuodaan luontevasti esiin kuulijoille.Tätä ei tehtävänannossa edellytetty, mutta se lisää puheen luontevuutta. Lyhyessä kirjoitelmassa kannattaa miettiä tarkkaan tilanne, johon vastaus kirjoitetaan.

- Puheen aloitus ja lopetus on ilmaistu selvästi sopivia fraaseja käyttämällä
(näin aluksi haluan sanoa, lauletaan lopuksi kaikki yhdessä x:n kunniaksi).
- Puhe sisältää selkeän onnittelun.
-
Tyyliltään teksti sopii erinomaisesti onnittelupuheeksi: sitä elävöittävät muun muassa luontevat huudahdukset (hei, jees). Vaikka puheessa on käytetty lähinnä yleiskieltä, se ei ole sävyltään muodollisen jäykkä. Tähän vaikuttavat muun muassa sananvalinnat (moikka, synttärisankari, biisi) ja fraasit (tässä sitä nyt ollaan).
-
Teksti on erittäin helppo lukea, ja viesti välittyy kirkkaasti.
- Tekstissä on yksi kirjoitusvirhe ("täysi-ikäisyys", pitäisi olla "täysi ikäisyys" ja hieman epätarkkaa ilmaisua
(kunnanvaalit)). Muut ansiot ovat niin vahvoja, että pienet virheet eivät vastausta kaada.
- Merkkimäärä ylittyy seitsemällä merkillä, mikä nippa nappa tarkoittaa sitä, että miinuspisteitä ei mene. Lyhyt kirjoitelma voi muutamalla merkillä ylittyä, ja koska vastauksessa ei ole toistoa, miinusmerkeiltä säästyttiin (juuri ja juuri!).

 

Vinkkejä pitkään kirjoitelmaan

Näin suunnittelet ja kirjoitat hyvän pitkän kirjoitelman

1. Lue tarkasti TEHTÄVÄNANTO! Alleviivaa tärkeät asiat tai tee muistiinpanoja. Tarkista, että olet varmasti ymmärtänyt kaiken. Palaa tehtävänantoon vielä ennen kuin palautat kirjoitelman ja tarkista, että kirjoitelma vastaa tehtävänantoa. Katso, että kaikki tehtävänannon osat on toteuttu kirjoitelmassa.

2. VALITSE AIHE, JOSTA SINULLA ON OMIA AJATUKSIA JA JOHON LÖYDÄT SOPIVAT AINEISTOT.
Vinkki! Kirjoita omia ajatuksiasi ylös jo ennen kuin alat suunnitella kirjoitelmaa tarkemmin. Muista lukea pohjateksti huolellisesti, jos tehtävänannossa on pohjateksti. Siitäkin voi nousta ajatuksia, joita voit käyttää kirjoitelmassa.

3. IDEOI TEKSTIÄSI. MITÄ TIEDÄT JA AJATTELET AIHEESTA?
Kokeile eri näkökulmia. Tässä vaiheessa älä mieti liikaa!

4. TÄYDENNÄ MUISTIINPANOJASI. Jos tehtävänannosa on pohjateksti, mieti, miten teksti suhtautuu omiin ajatuksiisi. Tee muistiinpanoja! Yritä käyttää omia kokemuksiasi - kaiken ei tarvitse edes olla totta. Älä kuitenkaan kerro vain omista kokemuksistasi, vaan yritä löytää myös yleinen taso.

5. SUUNNITTELE TEKSTISI ESITYSJÄRJESTYS JA KAPPALEJAKO.
Vinkki! Jäsentele tekstisi sisältö ajatuskarttaan tai listaksi. Numeroi sisällöt käsittelyjärjestykseen.
Muista tehdä kirjoitelman alkuun täydellinen viittaus, jos käytät pohjatekstiä.

6. KIRJOITA TEKSTI.
Muista, että tekstissä pitää kulkea punainen lanka!

7. LUE TEKSTI KRIITTISESTI LÄPI. MUOKKAA JA VIIMEISTELE.
Vinkki! Panosta kiinnostavaan aloitukseen ja lopetukseen. Tarkista, että tekstisi on ohjeistuksen mukainen. Palaa vielä tehtävänantoon ja lue se vielä kerran ajatuksella!

8. MUISTA AJANKÄYTTÖ JA HYÖDYNNÄ KOKO KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA AIKA.

9. Jos olet jumissa, tyhjennä ajatuksesi viideksi minuutiksi. Muista syödä ja juoda.

10. SUHTAUDU TEHTÄVIIN UTELIAASTI JA MYÖNTEISESTI. OMA INNOSTUS VÄLITTYY VASTAUSTEKSTEIHIN.

Preliminääri

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Sinulla on mahdollisuus tehdä preliminäärikoe (puhekielellä "preli") tiistaina 26.5. Koe tehdään etänä ja sinulle on aikaa tehdä koetta koko päivä. Preliminäärikoe on hyvä keino harjoitella ylioppilaskokeeseeen.

Kokeessa on neljä osaa (kuten yo-kokeessakin).
- tekstin ymmärtäminen
- lyhyt viestinnällinen tehtävä
- kuuntelu
- kirjoitelma

Voit harjoitella prelissä ajankäyttöä ja vastaustekniikkaa. Saat prelistä palautetta ja arvosanana. Preli kuuluu kurssisuoritukseen, eli et saa kursssista numeroa, ellet tee preliä.

Jos et halua tehdä preliminääriä etänä, voit syksyllä tehdä preliminäärikokeen koulun tiloissa 25.8 klo 17 alkaen. Silloin koe tehdään Abitti-järjestelmässä. Huom! Syksyn korona-tilannetta ei kukaan voi tietää, joten on mahdollista, että preliminääri järjesteään myös silloin etäkokeena.


Kerro pe 22.5. mennessä, kumpaan kokeeseen aiot osallistua:




Kiitos, kun kerrot! Näin minun on helpompi varata syksyksi sopiva tila ja hoitaa muut koejärjestelyt!

Huom! Ennen syksyn preliminääriä pidän S2-kertaustuokion 25.8.2020 klo 16-17 alkaen. Voit tulla kertaamaan, vaikka olisit tehnyt jo prelin!
Lisäksi oppiaineen YO-valmennustilaisuus pidetään 9.9.2020 klo 18.20 alkaen. Paikat ilmoitetaan koulun ilmoitustaululla.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Palautetta ja terveisiä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1 = Täysin eri mieltä
5 = Täysin samaa mieltä
Väite12345
Minulla on olo, että olen valmis S2-ylioppilaskokeeseen


Mitä pitäisi vielä harjoitella?


Mitä osaan jo hyvin?


Voit kirjoittaa palautetta koko kurssista tähän:


Kiitos palautteestasi!

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen