LUKU 2 Perusopetus yleissivistyksen perustana

LUKU 2 PERUSOPETUS YLEISSIVISTYKSEN PERUSTANA

Perusopetus luo perustan oppilaiden yleissivistykselle. Kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille[1]. Perusopetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet nousevat perustuslaista, perusopetuslaista ja -asetuksesta, valtioneuvoston asetuksista sekä opetussuunnitelman perusteista. Opetuksen järjestämisessä otetaan huomioon myös velvoitteet, jotka tulevat muusta lainsäädännöstä sekä kansainvälisistä sopimuksista, joihin Suomi on sitoutunut. Perusopetus rakentuu yhteiselle arvoperustalle ja käsitykselle oppimisesta.

Virtain kaupungin perusopetuksen tehtävä

Perusopetuksen tehtävä on taata laadukas perusopetus, joka takaa perusosaamisen ja yleissivistyksen, joka huomioi erilaiset oppijat ja heidän tarpeensa. Yksilöllisten ja joustavien oppimispolkujen rakentaminen auttaa oppilaan oppimista ja kasvua. Oppimisen ja koulunkäynnin tukemisessa korostuu kodin ja koulun sekä moniammatillisen yhteistyön merkitys.
Opetus- ja kasvatustyö ohjaa ja tukee oppilaan kasvua itsenäiseksi, omatoimiseksi ja arviointikykyiseksi persoonaksi kulttuurisesti moninaisessa ja alati muuttuvassa yhteiskunnassa. Nykymaailma edellyttää ihmisten olevan yritteliäitä, osallistuvia, omasta ja muiden hyvinvoinnista huolehtivia sekä ympäristöstä välittäviä kansalaisia. Yhteistyötä tehdään mahdollisuuksien mukaan niin Suomessa kuin muissa maissa toimivien koulujen kanssa.
Virtain kaupungissa opetukselle ja kasvatukselle asetetuista tavoitteista pyritään huolehtimaan laadukkaan perusopetuksen, riittävän resursoinnin ja opettajien osaamisen kehittämisen kautta. Perusopetuksen koulut kehittyvät jatkuvan opetussuunnitelmatyön ja monipuolisen toimintakulttuurin avulla.

 

[1] Perusopetuslaki 4 § 1 mom.