6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Koulut toteuttavat olemassa olevia opetussuunnitelmia uusien, 22.12.2014 hyväksyttyjen opetussuunnitelman perusteiden suuntaisesti. Koulut valmistelevat lukuvuoden 2015 – 2016 aikana uuden kasvun ja oppimisen lautakunnassa 10.6.2015 hyväksytyn tuntijaon ja valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaiset koulukohtaiset opetussuunnitelmat, jotka otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen. Lisäksi koulujen ops-vastaavat osallistuvat alueelliseen ja kuntakohtaiseen opetussuunnitelmatyöhön.

Työtapoja ja opettajien yhteistyömalleja kehitetään oppilaiden oppimista ja kasvatusta ohjaavaan suuntaan. Opetukseen kuuluu kasvatustavoitteiden suuntainen suunnittelu sekä vuorovaikutus opetus - oppimistilanteessa ja opiskelun olosuhteiden säätely siten, että saadaan aikaan tietoista ja mielekästä oppimista.

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen mahdollistaa pedagogiikan muutoksen kohti toimintakulttuuria, jossa oppijan itsensä rooli korostuu tutkivaan oppimiseen ja ilmiöpohjaisuuteen perustuvassa oppimisprosessissa. Kouluilla on käytössään langattomat verkot, oppilaiden henkilökohtaiset tunnukset verkkoon ja keskeisiin sähköisiin oppimisympäristöihin. Tämän lisäksi koulut hankkivat harkintansa mukaan sähköisiä materiaaleja.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) taitoja harjoitellaan kaikilla luokka-asteilla ja opitaan käyttämään niitä opiskelun välineinä. Tvt-taitoihin sisältyvät käytännön taidot ja oma tuottaminen, vastuullinen ja turvallinen toiminta, tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely ja vuorovaikutukseen sekä verkostoitumiseen liittyvät tietotekniset taidot.

Kaupunkitasoiset vesot ja koulukohtaiset vesot käytetään lukuvuoden 2015 – 2016 aikana opetussuunnitelmatyöhön sekä koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin.

Luokanohjaajat käyvät henkilökohtaiset arviointikeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Opetussuunnitelmatyötä tehdään veso-koulutuksissa: ½-veso 28.10. Opetussuunnitelmaryhmien koulutuksiin osallistuvat opettajat tiedottavat opettajakuntaa. Opetussuunnitelmatyötä tehdään tiimeissä:
-7. luokkien luokanohjaajat: Rauno Makkonen (tiimin vetäjä), Leena Mustonen, Virva Eskelinen, Susanna Jäkälä, Pekka Ylönen, Katja Hänninen (Eeva Toivala), Kari Putkonen, Sari Hartikainen, Mirja Petäjä (Jaana Rissanen)
-8. luokkien luokanohjaajat: Taru Teerijoki (tiimin vetäjä), Heikki Juutinen, Susanna Kaataja, Miia Palmu-Niemelä, Johanna Kokkonen, Kirsi Reinikainen, Anne Rissanen
-9. luokkien luokanohjaajat: Juha Hänninen (tiimin vetäjä), Miia Sormunen, Jussi Jauhiainen, Vesa Vainikainen, Mikko Vainio, Marjaleena Hukkanen, Aleksi Vartiainen
-Tuen organisoinnin tiimi: Tatu Miettinen (tiimin vetäjä), Annaleena Poutanen, Annariikka Koskinen, Anne Silvennoinen, Pirjo Mikkilä, Sari Halonen, Tero Rönkkö, Vilma Korhonen

Keväällä järjestetään uuden opetussuunnitelman hengessä teemapäivä. Opettajat tiedottavat omista pedagogisista uudistuksistaan aineryhmäänsä ja opettajakuntaa.



TVT

Koulullamme on käytössä O365 ja Peda.net - oppimisympäristö, johon oppilailla on henkilökohtaiset tunnukset. O365 käytön yhteydessä oppilaille on tunnut käyttöön myös oma työsähköposti (wilmatunnus@edu.kuopio.fi)

Koulun langaton verkko kattaa suhteellisen hyvin koko koulun tilat. Mahdollisia yksittäisiä peittoalueita täydennetään tarvittaessa Istekin kautta lisäämällä tukiasemien määrää.

Kaikilla luokka-asteilla harjoitellaan TVT-taitoja pitäen mielessä tekijänoikeudet ja netiketin. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä poliisi luennoi seiskaluokkalaisille sosiaalisesta mediasta ja nettirikoksista.