10.2 Karttoja moneen tarpeeseen

Kartat ovat arjessamme jatkuvasti. Katsomme sääkarttoja, uutiskarttoja, osoitteita ja bussikarttoja. Mobiililaitteet vastaanottavat ja lähettävät sijaintitietoa, jota voi esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä seurata. Mieti, millaisia karttoja tai sijaintipalveluita sinä olet käyttänyt viimeisen viikon aikana.
Yhdessä kartassa ei voi eikä kannata kuvata kaikkea, sillä kartoista tulisi epäselviä. Tästä syystä tarvitaan monenlaisia karttoja. Maastokartoissa kuvataan keskeisiä maaston ominaisuuksia, kuten korkeutta, kasvillisuutta ja vesialueita. Ks. maastokartat.fi.

- Tiekartoissa maaston kuvaus voi olla yksinkertaisempaa, kunhan tiestö tulee esille.
- Tonttikartoissa rajat ja pinta-alat ovat keskeisiä.
- Kaupunkien turistikartoissa talot, tiet, puistot ja muut kohteet on kuvattava tarkasti, jotta suunnistaminen onnistuisi.
- Valtioita kuvaavissa poliittisissa kartoissa ei vastaavia yksityiskohtia tarvita.
- Karttoja, joissa esitetään jonkin ilmiön alueellista jakautumista, kutsutaan teemakartoiksi. Esimerkiksi tammikuun keskilämpötila eri osissa Suomea, työssäkäyvien osuus kunnittain tai vaikka eri puolueiden äänisaaliit äänestysalueittain voidaan esittää kartalla. Nämä ovat kaikki esimerkkejä teemakartoista.
Erityisesti kaupunkialueiden karttapalveluita tekevät hakukoneyhtiöt ja muut haku- ja luettelointipalveluita tuottavat yritykset. Erilaisia teemakarttoja tekevät kaikki, joita sijaintitiedon esittäminen hyödyttää. Esimerkiksi sääpalveluyritykset tekevät sääkarttoja, Tilastokeskus erilaisiin tilastotietoihin perustuvia karttoja, ketjuyritykset toimipisteidensä sijaintia esittäviä karttoja ja kunnat palveluitaan ja aluesuunnittelua esitteleviä karttoja.
Kansalaisen karttapaikka