Tekoäly kasvatuksessa ja opetuksessa
Pedagogisia vinkkejä opettajille
Lohjan kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus ovat olleet mukana Innokkaan tekoäly-hankkeissa, joiden tarkoituksena on ollut lisätä tietoisuutta tekoälystä ja sen mahdollisuuksista kasvatuksessa ja opetuksessa. Hankkeessa on myös tuotettu materiaalia.
Hankkeen tuottama materiaali:
Tekoäly opetuksessa – 10 kysymystä tekoälystä. Oppimateriaalia voi hyödyntää sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen ryhmissä. Löydät kartasta tietoiskuja sekä eritasoisia lämmittely- ja harjoitustehtäviä. Pääset tutustumaan tekoälyyn, kokeilemaan sen käyttöä ja ymmärtämään sen vaikutuksia innostavien sisältöjen parissa.
Tutustu ja ota käyttöön: www.innokas.fi/materiaalit/tekoaly-opetuksessa
Innokkaan Tekoäly nyt! -hankkeen koostamat hyvät käytännöt perustopetukseen täältä.
Innokkaan Än, yy, tee, nyt! Tekoälyä varhaiskasvatukseen, esi- ja alkuopetukseen -hankkeen koostamat materiaalit varhaiskasvatukseen täältä.
Varhaiskasvatus
Tekoalya-vai-ei-muistipelin-opettajanopas.pdf
Tekoalya-vai-ei-muistipelikortit.pdf
Perusopetus
- Yle: Älyä tekoälyä opettajan tehtäväpaketti opetukseen
- Kahoot! -tietovisa johdattelee 5.–9. luokan oppilaasi tai kollegasi tutustumaan tekoälyyn: Johdatus tekoälyyn – Kahoot!
- Tekoälyteemainen monialaisen oppimiskokonaisuus: TekoalyMOKit_Oulu
- 10 kysymystä tekoälystä - Thinglink-juliste
- Mediataitokoulu: Video: Tiedosta – tekoälyalgoritmit – Digitaalinen informaatiolukutaito nuorille
- Mediataitokoulu: Tutustu ilmiöön ChatGPT
- Huom! ChatGPT ei ole sallittu työkalu oppilaille, mutta generatiiviseen tekoälyyn on hyvä tutustua ja ymmärtää sen toimintaperiaatteita (laajat kielimallit).
Muita sovellusvinkkejä
Huom! Tarkista aina ajantasaiset Lohjalla opetuskäyttöön hyväksytyt sovellukset Luupista, kirjaudu edu-tunnuksillasi.
- Quickdraw on selainpohjainen piirtämistyökalu, jossa ohjelma pyytää oppilasta piirtämään nimetyn asian ja yrittää tunnistaa sen. Käytetään kirjautumatta.
- Code.org/oceans AI for oceanson luokittelytyökalu, joka opettaa koneoppimista/datan kouluttamista ja luokittelumallin rakentumista. Käytetään kirjautumatta.
- GenAI-hankkeen tuottama opetettava kone."Hankkeemme tavoitteena on saada oppijat, opettajat ja opettajaksi opiskelevat ymmärtämään tekoälyyn / koneoppimiseen liittyviä turvallisuuskysymyksiä, teknologioita ja malleja kokeilujen ja keksimisen kautta. Kaikki kehitystyö perustuu korkeatasoiseen kansainväliseen tutkimukseen."
- GenAI-hankkeen tuottama somekone. "Somekone on helppo ja hauska Instagram-tyylinen, opetuksellinen sovellus, jonka avulla voi turvallisesti kokeilla, millä tavoin sosiaalisen median algoritmit meitä valvovat, millaista niiden keräämä data on, ja miksi niiden tarjoama sisältö on niin koukuttavaa."
- Teachable Machine -ohjelman ja Micro:bitin yhteiskäyttö, materiaali täältä
- Tunnistatko tekoälyllä tehdyn kuvan? https://yle.fi/a/74-20068379
- Tekoälypohjainen piirto-ohjelma https://www.autodraw.com/
- DuckAI *vain henkilökunnan käyttöön
Tarkistettu 04/2025