8. Erilaisia peilejä
Tasopeili
Tasopeilin kuva on aina samankokoinen kuin varsinainen esinekin. Tasopeilin kuvaa sanotaan valekuvaksi. Näyttää, että peilin kuva on peilin takana. Toisin kuin todellista kuvaa, valekuvaa ei saa näkyviin valkokankaalle. Kuva on myös aina samoin päin kuin esine. Peilin muodostamaa kuvaa voidaan tarkastella geometrisen optiikan avulla, jossa tarkastellaan valon kulkua valonsädemallin avulla.
Kuvassa esineestä muodostunut kuva on yhtä kaukana kuin esine, mutta peilin takana. Katkoviivalla piirretty säde on säteen jatke. Säteen jatke ei ole todellinen säde.
Tasopeilejä käytetään esimerkiksi seinäpeileinä
Peilityyni järvi toimii hyvin heijastavana pintana. Vasemmanpuoleisesta kuvasta on vaikea sanoa, kumpi on alkuperäinen maisema ja kumpi on kuva. Kun samaa kuvaa tarkastellaan ilman rajausta, etualalla näkyvät kivet ja järvikortteet paljastavat totuuden.
Kaarevat pelit
Peilit voivat olla pinnaltaan myös kaarevia. Peili on tällöin pinnaltaan kupera tai kovera. Huvipuiston pilailupeilit ovat pinnoiltaan kaarevia. Jostain peilistä katsottuna katsoja näyttää lyhyemmältä tai pidemmältä ja paksummalta tai ohuemmalta kuin mitä todellisuudessa on.
Kuvan vääristyminen johtuu peilin kaarevasta pinnasta, josta valo heijastuu. Myös kaarevien peilin tapauksessa valo heijastuu heijastuslain mukaisesti.
https://peda.net/id/cb2c4de917f
Kupera peili
Kovera peili
Kaarevien peilien käyttö
Auton peruutuspeilin avulla nähdään takapenkillä oleva kupera vauvapeili, joka suurentaa kuvaa. Sen avulla voidaan seurata takapenkillä olevaa lasta.
Yhteenveto
Kupera peili muodostaa aina pienennetyn oikeinpäin olevan valekuvan. Valonsäteet hajaantuvat kuperasta pelistä valepolttopiste määrää heijastussuunnan.
Kovera peili muodostaa joko todellisen, väärinpäin olevan pienennetyn kuvan tai suurennetun oikeinpäin olevan valekuvan. Kovera peili kerää valonsäteet kulkemaan polttopisteen kautta.
