Läsningsmetoder: dialogisk läsning

Ett mål inom projektet Läs med mig är att införa en modell för dialogisk läsning inom småbarnspedagogiken i Kyrkslätt. Under våren har man inom projektet ordnat utbildningar för pedagogerna inom småbarnspedagogiken i metoden för dialogisk läsning. Vad är dialogisk läsning och kan vem som helst göra det?

Dialogisk läsning är diskussion utgående från boken. Syftet är att uppmuntra barnet att diskutera och delta i läsandet av boken. I metoden har man beskrivit hur man ger respons till barnet och hur man öppnar en dialog om boken. Dialogisk läsning grundar sig på läsning av samma bok på nytt och en planmässig diskussion om boken. Då samma bok läses flera gånger, läser den vuxna mindre och lyssnar mer på barnet. Varje vårdnadshavare kan läsa på det här sättet även hemma.

Metoden för dialogisk läsning har undersökt bland annat i USA och Danmark. Med dialogisk läsning har man fått positiva resultat när det gäller utveckling av ordförrådet, meningslängd, hörförståelse och berättelseförmåga.

Äiti ja kaksi lasta lukevat sängyllä kirjaa sylikkäin. Kuvituskuva: Pexels /  En mor och två barn läste en bok på sängen. Bild: Pexels


Hur förverkligar jag dialogisk läsning

  1. Välj en bilderbok med
  • tydliga bilder som styr berättelsen och där man beskriver aktiviteter och detaljer
  • ganska lite text

Och som

  • hjälper att väcka diskussion
  • är intressant och som man kan läsa flera gånger.
  1. Bekanta dig med boken före läsningen och fundera färdigt på vilka saker du vill diskutera den här gången med barnet. Kom ändå ihåg att vara öppen för barnets initiativ och tvinga inte in frågor i diskussionen. Ett bra tips är att fundera på fem diskussionsöppnare om boken för varje gång ni läser. Fundera också på vilka ord i boken som är främmande för ditt barn och hur du kan förklara dem så att barnet förstår.
  1. Reservera 5-15 minuter för lässtunden och leta upp en trevlig läsplats och läsställning. Under lässtunden behöver barnet inte sitta på sin plats, utan precis som vid andra lässtunder kan hen också röra på sig.
  1. Ställ frågor till barnet och uppmuntra hen med hjälp av respons att berätta mera. Försäkra dig om att barnet förstår de centrala orden i boken.

Avoin lastenkirja, jota luetaan yhdessä. Kuvituskuva: Pexels /  En öppen barnbok som ska läsas tillsammans. Bild: Pexels


Hurdana frågor ska jag ställa om boken

 Med barn under 3 år fokuserar man på att utveckla ordförrådet:

  • Komplettering frågor: Den vuxna läser från början och barnet fyller i luckan i slutet av meningen. Används för att komplettera rim och meningar med ett ord. Använd även bilder som hjälp. Till exempel om meningen eller berättelsen fortsätter på följande sida. Du kan också hitta på egna rim. Exempel: En vacker dag gick vi ut och , solen sken och himlen var _____ (blå).
  • Beskrivande V-frågor om bilderna i boken. Ge namn på föremål och företeelser med hjälp av frågor som innehåller frågeord: Vad, var, vilken, varför? V-frågor uppmuntrar barnet att svara med sakernas och föremålens namn istället för att svara ja eller nej.

För över 3-åringar utvecklas förutom ordförrådet framställningsförmågan och kopplingen av händelserna i boken till det egna livet och barnets verklighet. Använd förutom kompletteringar och beskrivande V-frågor dessutom följande:

  • Öppna frågor: Den vuxna uppmuntrar barnet att berätta vad som händer i boken utgående från bilderna. Berätta om den här bilden, vad händer, vad tänker personen i boken? Erbjud fritt utrymme att använda språk. Barnets berättelse behöver inte anknyta till den pågående berättelsen.
  • Återkalla till minnet: Den vuxna ställer en fråga om boken som man läst, vad hände? Vad gjorde någon av personerna i boken? Vem går på äventyr i boken? Den här typen av frågor utvecklar den berättande gestaltningen och hjälper att komma ihåg detaljer.
  • Distans (och koppling till andra händelser): Den vuxna anpassar bilderna och orden till barnets egna upplevelser utanför boken och hjälper att skapa en koppling mellan böckerna och verkligheten. Hur anknyter händelserna i boken till barnets liv, har hen någon gång upplevt någonting liknande?

Om det är svårt för barnet att svara på en öppen fråga, erbjud hen två alternativ som hen kan välja emellan. Till exempel om det är en katt eller en hund på bilden.


Iäkäs mies lukee kirjaa lapselle sohvalla. Kuvituskuva: Pexels. /En äldre man som läser en bok till ett barn på soffan. Bild: Pexels

Hur framskrider läsandet av boken

  1. Öppna diskussionen genom att be barnet säga någonting om boken ”Vad är det här?” Det här fångar barnets uppmärksamhet, hjälper barnet att förstå berättandet och bygga ett ordförråd. Lyssna och ge barnet tid att svara. ”Det är en traktor.”
  1. Värdera svaret. Stöd trevande svar också.
  1. Ge uppmuntrande respons. I responsen beskriver man rätt svar för barnet och ber att hen upprepar svaret.

Om barnet inte svarar eller svaret inte är rätt

  • Ge barnet rätt svar som modell och be hen upprepa ”Det är en traktor, kan du säga traktor” ”Det ser nog lite ut som en bil när den har däck. Men en sån här bil kallas traktor. Kan du säga traktor.”

Om barnet ger rätt svar

  • Upprepa barnets rätta svar (modell) och fråga en preciserande fråga (till exempel färg) ”Precis, det är en traktor. Vilken färg är den?”

eller

  • Upprepa barnets rätta svar och utvidga och be att hen upprepar det: ”Precis, det är en röd traktor, kan du säga röd traktor”. Utvidga svaret bara med en sak så att barnet kan jämföra sitt eget svar och ta modell av svaret.

Det är bra att ta i beaktande att interaktionen är övergripande. Använd miner och gester som hjälp i diskussionen. Be att barnet upprepar och försöker göra minerna och gesterna. Kom också ihåg att följa med barnets intressen.

Kaksi lasta hyppii sängyllä. Kuvituskuva: Pexels/ Två barn som hoppar på sängen. Bild: Pexels.

Till slut

När boken är läst, dra er tillsammans till minnes vilka ord ni lärde er och vad som hände i boken. Använd de nya orden också i vardagssysslor och lek. På så sätt får barnet stöd när hen lär sig ett ordförråd. I en dialogisk lässtund kan du också ta medföremål, rollkläder och leker som anknyter till boken.

Läs boken på nytt. Samma bok ger vid nya läsgånger upphov till annorlunda diskussioner, då barnet kommer ihåg vad som händer i boken och tittar på bilderna i boken på ett annat sätt. Samma bok kan behandlas också på olika sätt genom att koncentrera frågor till olika element i boken.

Ha roligt. Precis som med alla annan läsning, är det meningen att också dialogisk läsning är en njutning!

Trevlig läsning!

Källförteckning och mer information om dialogisk läsning:

  • Lonigan, C. 2014. Implementing Dialogic Reading. Reading Rockets. Youtube –video. 
  • Laeseleg: Om Dialogisk läsning
  • Hofslundsengen, H ym. 2017. Dialogisk lesing som metode i barnehagen for å styrke barns språkferdigheter på andrespråket. Nordic Journal of Literacy Research, vol 3, s.1–16. 
  • Zevenbergen, A &Whitehurst, G.J. 2003. Dialogic Reading: A Shared Picture Book Reading Intervention for Preschoolers. On Reading Books to Children: parents and teachers (toim. Van Kleeck, A., Stahl, S.A.&Bauer, E.B.). Lawrence Erlbaum Associates, Inc: Mahwah, NJ
  • Whitehurst, G.J. 2002. Dialogic Reading: An Effective Way to Read Aloud with Young Children. Reading Rockets. 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin