Perusopetuksen vuosiluokat 7–9 ja toinen aste

Vertauksista metaforiin



Tämä sanataideharjoitus sopii erityisesti perusopetuksen vuosiluokille 5–9, lukioon ja ammatilliseen koulutukseen.

Tarvikkeet: Kirjoitusvälineet sekä kuvia, joissa on jotain tavallista poikkeavaa. Valitse ryhmääsi puhuttelevia kuvia tai käytä seuraavia pixabaysta ladattuja kuvia: Kuvia metaforatekstejä varten.pdf

Ohje:

  1. Liikutaan ympäri huonetta kuin ”tuuli, ajatus, pyörremyrsky, karhu, kilpikonna, aalto, puhuri, lumihiutale…” Ope sanoo muutaman ensimmäisen sanan, sen jälkeen kuka tahansa ryhmästä voi vuorollaan sanoa oman ”liiku kuin ____” lauseensa. Koko ryhmä liikkuu aina annetun sanan mukaisesti.

  2. Istutaan paikoilleen ja palautetaan mieleen (tai opitaan), mitä tarkoittaa vertaus. Vertauksessa jokin on KUIN jokin toinen asia, eli verrataan kahta asiaa keskenään. Yö on kuin mustaa silkkiä, aamu on kuin pitkä haukotus, uni on kuin parantava lääke. Kirjoitetaan yhdessä muutama vertaus jatkamalla seuraavia aloituksia:- Talvi on kuin...
    • Koulu on kuin...
    • Musiikki on kuin...
    • Kesäloma on kuin...
  3. Katsotaan erilaisia kuvia. Jokaisen kuvan kohdalla pysähdytään kirjoittamaan ainakin yksi vertaus, eli lause, joka sisältää ”kuin”-sanan. Esimerkiksi ”puu on kuin pylväs, taivas on kuin maalaus, maa on kuin mustaa nokea…” Lopputuloksena on vähintään yhtä monta vertausta kuin kuvia on katsottu. Jos keksiminen tuntuu hankalalta, kannattaa ideoida vertauksia esimerkiksi pareittain.

  4. Kirjoitetuista vertauksista osa muutetaan kielikuviksi poistamalla ”kuin”-sana. Esimerkiksi ”puu on pylväs, taivas on maalaus, maa on mustaa nokea”.

  5. Kirjoitetaan vertauksista ja metaforista runo. Runoon voi ottaa käyttöön kaikki vertaukset/metaforat tai valita osan niistä. Runoon voi lisätä sanoja, sanoja voi taivuttaa ja sanajärjestystä muuttaa. Luetaan syntynyt teksti parille. Parin tehtävänä on kuunnella tarkasti ja tunnistaa ainakin yksi kuva, mihin jokin tekstin vertauksista tai metaforista liittyy. 

Hetken kuva -sanataideharjoitus

Hetken kuva -sanataideharjoituksessa valmis teksti syntyy aistihavaintojen kautta. Harjoitus sopii etenkin nuorille kirjoittajille yläkouluun tai toiselle asteelle. Video on aikataulutettu siten, että tehtävän voi halutessaan tehdä videon aikana. Harjoitusvideon voi kuitenkin tarvittaessa pysäyttää, jos ryhmä tarvitsee enemmän pohdinta- ja kirjoitusaikaa.