Vivi Lönnin suunnittelema lyseorakennus

Vivi Lönnin suunnittelema lyseorakennus Tarvonsaaressa, purettu 1970-luvulla Tarvonsaaren kauppakeskuksen tieltä.

Vaikka Rauman yhteislyseo oli saanut ajanmukaisen koulutalon 1897, todettiin se ahtaaksi jo muutaman vuoden kuluttua ja jo 1906 käynnistyi uuden talon suunnittelu. Vuonna 1914 päästiin muuttamaan arkitehti Vivi Lönnin suunnittelemaan jugendlinnaan Valtakadun toiselle puolelle.

Rauman Lyseon 100-vuotishistoriikissä kerrotaan tämän nyt jo kadonneen rakennuksen tiloista seuraavaa:

1) Pohjimmaisessa osassa juhlasalin alla on paikka kahdelle höyrykattilalle keskuslämmitystä varten, pesutupa, puuvaja ja käymälät.

2) Pohjakerroksessa on vahtimestarin asunto, poikain käsityöhuone, pukuhuoneet tytöille ja pojille, lämpökamari, kieliluokka, pukuhuone voimistelua varten pojille, kylpyhuone, jossa on kymmenen suihkua. Siipirakennuksessa on 200 neliön juhla- ja voimistelusali ja sen edessä pääsisäänkäynnin eteinen, jonka kattoa sirot pylväät kannattavat.

3) Ensimmäisessä kerroksessa on neljä luokkahuonetta sekä luokkahuoneen kokoinen virkistyshuone, rehtorin kanslia ja kirjastohuone.

4) Toisessa kerroksessa on kolme luokkahuonetta ja tilava ruokoussali, jota myös käytetään tämän kerroksen virkistyshuoneena ja toverikunnan kokoushuoneena, opettajainhuone ja kaunis kokoelmahuone. Kokoelmahuoneesta pääsee juhlasalin katolle, joka on mieluinen virkistyspaikka kauniilla ilmalla.

5) Kolmannessa kerroksessa on kolme luokkahuonetta, piirustussali, tilava virkistyshuone, luonnontieteellinen oppisali ja sitä varten kokoelmahuone.

6) Ullakolla on kaksi vesisäiliötä, kumpikin 2000 litran vetoiset, joihin sähkömoottori pumppaa veden koulun pihalla olevasta mainiosta kaivosta.

Rauman yhteislyseon uudisrakennus edusti koulurakentamisessa juuri muotiin tullutta jugendia. Talo koostui nelikerroksisesta päävolyymistä ja siihen noin 45 asteen kuomassa olevasta kerroksen korkuisesta voimistelusalista. Päärakennuksen pohjakerros jäsentyi keskikäytävän mukaisesti. Muiden kerrosten huoneet oli ryhmitelty niin, että portaikosta ja siihen liittyvästä virkistyshallista oli suora yhteys kaikkiin tiloihin. Talon keskuslämmitys, ilmanvaihtojärjestelmä, vesijohdot ullakolla olevine vesisäiliöineen, suihkuhuone jne edustivat aikansa tasokkainta koulurakentamista.