Nilakan kuntien OPS-sisältö
Tämä osio siirrettävä
Biologian opetuksen tavoitteet
Suurin osa tavoitteista (T) sisältyy kaikille vuosiluokille. Poikkeuksena T5, joka on vain yhdeksännellä vuosiluokalla. Tavoitteen perässä on suluissa erikseen sisältöalueet (S), johon tavoite kuuluu.
Biologinen tieto ja ymmärrys
- T1 ohjata oppilasta ymmärtämään ekosysteemin perusrakennetta ja toimintaa sekä vertailemaan erilaisia ekosysteemejä ja tunnistamaan lajeja (S1-S4, S6)
- T2 auttaa oppilasta kuvailemaan eliöiden rakenteita ja elintoimintoja sekä ymmärtämään eliökunnan rakennetta (S1-S5)
- T3 ohjata oppilasta tutkimaan eliöiden sopeutumista eri elinympäristöihin ja ymmärtämään erilaisten elinympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle (S1-S4, S6)
- T4 ohjata oppilasta ymmärtämään perinnöllisyyden ja evoluution perusperiaatteita (S1-S4, S6)
- T5 ohjata oppilasta ymmärtämään ihmisen kehitystä ja elimistön perustoimintoja (S5)
- T6 ohjata oppilasta arvioimaan luonnonympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ihmisen vaikutusta ympäristöön sekä ymmärtämään ekosysteemipalvelujen merkitys (S6)
Biologiset taidot
- T7 ohjata oppilasta kehittämään luonnontieteellistä ajattelutaitoa sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä (S1-S6)
- T8 opastaa oppilasta käyttämään biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa (S1-S5)
- T9 ohjata oppilasta koostamaan eliökokoelma ja kasvattamaan kasveja biologisten ilmiöiden ymmärtämiseksi (S1-S4, S6)
- T10 ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella (S1-S6)
- T11 kannustaa oppilasta soveltamaan biologian tietoja ja taitoja omassa elämässä sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa (S6)
Biologian asenne- ja arvotavoitteet
- T12 innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta (S1-S6)
- T13 ohjata oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja (S6)
- T14 innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi (S6)
Kuvauksista yleisesti
Biologian opetuksessa osa sisältöalueista, kuten Biologinen tutkimus (S1), Tutkimusretkiä luontoon ja lähiympäristöön (S2), Mitä elämä on (S4) ja Kohti kestävää tulevaisuutta (S6) sisältyvät useammille vuosiluokille. Kaikilla luokilla tehdään käsiteltäviin aiheisiin sopivia tutkimuksia (S1) ja tutkimusretkiä tutkittavien aiheiden pariin luontoon (S2). Tieteenalana biologia tutkii elämän eri ilmenemismuotoja, siksi myös kaikilla vuosiluokilla on tarkasteltavana kysymys siitä “Mitä elämä on?” (S4). Kestävyyskysymykset (S6) otetaan opetuksessa huomioon aina, kun se vain on käsiteltävän aiheen kannalta mahdollista ja perusteltua (vertaa maantiedon S6).
Opettajan tulee pitää kirjaa opetusryhmien kanssa käymistään asioista, jotta yhdeksännen vuosiluokan lopussa on käsitelty kaikki opetussuunnitelman perusteiden edellyttämät asiat. Näin mahdollistetaan myös tieto käsiteltyjen asioiden siirtymisestä opettajan vaihtuessa.
Kuvaukset vuosiluokittain
7lk
Tavoitteet (T): 1-4, 6-14
Seitsemännelle vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S4, S6 ja S3 (Ekosysteemin perusrakenne ja toiminta). Vuosiluokalla tarkastellaan ekosysteemien (vesi- metsä-, suo-, tunturi- ja kaupunkiekosysteemi) perusrakennetta ja toimintaa. Ekosysteemien tarkastelu on aiheena myös kahdeksannella vuosiluokalla, joten opettaja voi jakaa tarkasteltavat ekosysteemit hyväksi näkemällään tavalla.
Lisäksi tutustutaan lajien ekologiaan ja vuorovaikutussuhteisiin, sekä koostetaan oma eliökokoelma. Kaikille vuosiluokille yhteiset sisältöalueet S1, S2, S3 ja S6 ilmenevät yhdistettynä ekosysteemien tarkasteluun.
8lk
Tavoitteet (T): 1-4, 6-14
Kahdeksannelle vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S4, S6 ja S3 (Ekosysteemin perusrakenne ja toiminta). Opettaja voi itse päättää mitä ekosysteemejä hän ryhmiensä kanssa käsittelee seitsemännellä vuosiluokalla ja mitä hän jättää kahdeksannelle.
Lisäksi tutustutaan lajien ekologiaan ja vuorovaikutussuhteisiin, sekä jatketaan oman eliökokoelman koostamista. Kaikille vuosiluokille yhteiset sisältöalueet S1, S2, S3 ja S6 ilmenevät yhdistettynä ekosysteemien tarkasteluun.
9lk
Tavoitteet (T): 1-5, 7-10, 12
Yhdeksännelle vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S4 ja S5 (Ihminen). Sisällöistä keskitytään tutkimaan ihmiskehon toimintaa ja syvennetään tietämystä ihmisen rakenteesta, elintoiminnoista ja säätelyjärjestelmistä. Tarkastelun kohteina ovat muun muassa kasvun, kehityksen ja terveyden taustalla olevat biologiset tekijät ja miten perimä ja ympäristö vaikuttavat ihmisen ominaisuuksien kehittymiseen.
Useammalle vuosiluokalle kuuluvista sisältöalueista Biologinen tutkimus (S1), Tutkimusretkiä luontoon ja lähiympäristöön (S2), Mitä elämä on (S4) otetaan opetuksessa huomioon aina kun se on opetuksellisesti tai kasvatuksellisesti perusteltua.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin