Haastattelu
Amerikan paluumuuttaja ihmettelee teknologista Suomea
Me-talon viimeisessä digineuvontatilaisuus 26.11.2019 klo 14-16 keräsi paljon kiinnostuneita tutustujia. Yksi heistä oli tyylikäs lady:
Kirsi-Marja Keith, 74 on paluumuuttaja Amerikasta ja hän on muuttanut takaisin Suomeen 36 vuoden jälkeen.
”Kaikki on niin teknologista Suomessa, mikä on hyvä asia, mutta jos ei ole tottunut tällaiseen, se aiheuttaa pelokkaan tuntemuksen, että ei voi luottaa omiin taitoihinsa”, Keith sanoo viitateen digitaaliseen kehitykseen.
Hänen mielestään digineuvontapalvelu on tärkeä asia, mutta oikeastaan hänelle riittäisi vain käyttää puhelinta puhelimena.
Keith on asunut elämässään ulkomailla pitkään. Hän kävi taidekoulua Pariisissa ja suunnitteli muotia siellä 15 vuoden ajan – toista se oli silloin, sillä suuret erät kutsukortteja häihin kirjoitettiin käsin kalligrafialla.
”Se oli sitä aikaa kun ei ollut tietokoneita ja kaikki tehtiin käsin.”
Liitteet:
Kiitos kuluneesta ajasta
Kiitos kaikille!
Jalkauduin projektin mukana myös itsekin, muun muassa Sampolan digineuvontaan Keravalle. Syksyllä 2019 aloitimme Keravalla Sampolan palvelukeskuksessa. Toimintaa oli Sampolassa 2.10-20.11.2019.
Toiminta sujui Sampolassa hyvin. Alussa oli vaikeahkoa saada hanketta näkyväksi. Kuitenkin, ihmiset alkoivat kiinnostua meistä ja hankkeesta. Yle Areena ja Keski-Uusimaa teki jutun digineuvonnasta ja kiinnostus alkoi herätä. Alun hilaisuuden jälkeen tilaisuuksiin alkoi tulla ihmisiä jonoksi asti. Ihmiset olivat pääosien tyytyväisiä. Hauskaa oli, että kyse oli siis ilmaispalvelusta missä datanomiopiskelijat ja hanketyöntekijät neuvoivat asiakkaita, ja palaute oli positiivista.
Toiminta on tarpeellinen, koska se ehkäisee senioriväestön syrjäytymistä. Hyvää ylipäätään on, että palvelu on nyt olemassa.
Ongelmana pidän sen, että hanke on niin lyhyt. Nopeat asiakkaat toki huomaavat palvelun, mutta hitaammat eivät todennäköisesti ehdi edes huomata palvelua kun se loppuu. Tärkeätä olisi, että palvelu olisi säännöllistä ja jatkuvaa, koska sitten ihmiset voisivat luottaa paremmin sen saatavuuteen. Muutenkin kun esimerkiksi pankkipalveluja on vähennetty, se haittaa monia. Kun digineuvontaakin on vähän, herää kysymys että pitääkö nykyihmisen tosiaankin selvitä yksin? Missä on se tila, missä tavalliset ihmiset voivat ihmetellä ja keskustella asioista ilman että se maksaa? Tai ei tunnu turvalliselta idealta?
Huoli tästä toivottavasti ei jää jälkipolvien maksettavaksi. Olisi hyvä, että tarjottaisiin enemmän resursseja eli rahaa, aikaa, tiloja ja osaavia ihmisiä muun muassa digineuvontaan.
Avunpyytämiseen liittyy Suomessa liikaa häpeää. On oikein pyytää apua, saa olla vähän tyhmä.
Kenenkään ei tarvitse olla digivelho syntyessään.
Ollaan yhteydessä!
Terveisin, Reeta Vilhu
reeta.vilhu@gmail.com
puh. 0400-870049
Asiakkaat olivat tyytyväisiä Sampolan digineuvontaan
Digineuvontatilaisuudet jatkuvat yleensä, joten kannattaa seurata tiedotteitamme täällä peda.net -sivustolla ja muuallakin. Keravalla Sampolan digineuvontatilaisuudet päättyivät ja ne olivat viimeistä kertaa 20.11.
Seppo Holopainen oli asiakkaana viimeisessä Sampolan digineuvontatilaisuudessa.
”Kyllä mä sain tänään tietoa kännykän käytöstä. Ostin juuri kännykän ja kun ei ollut aikaisemmin mitään tietämystä niin nyt sain täällä Sampolassa tietoa niin nyt voin aloittaa harjoittelemisen”
Holopaisen mielestä digineuvontaa on hyvin tarjolla. Mies sanoo että hän on aiemminkin käynyt digineuvonnassa ja haluaa käydä jatkossakin.
”Se on kyllä aina itsestä kiinni, että löytää, sillä lehdissä ilmoitellaan niistä, joten niitä kyllä pitäisi löytyä tarvitsevalle.”