Erityinen tuki Askolassa

Erityinen tuki Askolassa

Erityisen tuen käytännön järjestäminen 

Jos tehostettu tuki ei riitä, siirrytään erityiseen tukeen. Sitä edeltävät keskustelut huoltajien, oppilaan ja erityisopettajan kanssa. Erityistä tukea annetaan muun opetuksen ryhmässä ja / tai pienryhmässä. 

Yläkoulussa erityisen tuen oppilas voi opiskella joko muun opetuksen ryhmän mukana tai erityisopetuksen pienryhmässä. Opetus voidaan järjestää oppiaineittain oppilaan tuen tarpeen mukaan; oppilas voi saada tukea esimerkiksi vain yhden oppiaineen osalta osa-aikaisessa erityisopetuksessa. Erityisen tuen tukitoimet voivat olla monenlaisia ja niitä toteutetaan sen mukaan, millainen on oppilaan tuen tarve. 

 

Pedagogisen selvityksen laadintaan liittyvät käytänteet 

Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on tehtävä oppilaasta pedagoginen selvitys. Alakoulussa selvityksen kokoamisesta vastaavat luokanopettaja ja erityisopettaja ja yläkoulussa erityisopettaja. Pedagoginen selvitys sisältää oppilasta opettavien opettajien kirjallisen selvityksen oppilaan oppimisen etenemisestä ja oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa moniammatillisena yhteistyönä tehdyn kirjallisen selvityksen oppilaan saamasta tehostetusta tai erityisestä tuesta ja oppilaan kokonaistilanteesta. Näiden kahden selvityksen perusteella opetuksen järjestäjä tekee kirjallisen arvion oppilaan erityisen tuen tarpeesta.  

Pedagoginen selvitys laaditaan Wilman lomakkeelle, joka sisältää myös huoltajien ja oppilaan kuulemista koskevan osuuden. Huoltajien kuuleminen vahvistetaan allekirjoituksin. Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä tuen tarpeiden selvittämisen, että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Oppilaalle selvitetään häntä koskevat opetusjärjestelyt. Tarvittaessa hankitaan myös muita lausuntoja, kuten psykologinen tai lääketieteellinen lausunto tai vastaava sosiaalinen selvitys. Pedagogisen selvityksen pohjalta sivistystoimenjohtaja tekee kirjallisen erityisen tuen päätöksen, johon liitetään valitusosoite. 

 

Erityisen tuen päätöksen tarkistaminen 

Askolan kunnassa erityisen tuen päätöksen tarpeellisuus tarkistetaan 2. vuosiluokan kevätlukukaudella sekä 6. vuosiluokalla kevätlukukauden alkupuolella seuraavan lukuvuoden opetusjärjestelyjä varten. Erityisen tuen päätöksen tekee sivistystoimenjohtaja pedagogisen selvityksen pohjalta. 

 

Toimintatavat, kun erityinen tuki päätetään lopettaa ja tuki jatkuu tehostettuna tukena 

Kun arvioidaan, ettei erityistä tukea enää tarvita, käsitellään asia pedagogisen tuen ryhmässä ja laaditaan pedagoginen selvitys. Se käydään huoltajan ja oppilaan kanssa läpi. Sivistystoimenjohtaja tekee erityisen tuen päätöksen aloittamisesta ja jatkamisesta tai lopettamisesta pedagogisen selvityksen pohjalta. Pedagogisen selvityksen jälkeen laaditaan tehostetun tuen oppimissuunnitelma. 

Oppiaineen oppimäärän yksilöllistämisestä määrätään erityisen tuen päätöksessä. Jos ilmenee tarvetta lisätä tai vähentää niiden oppiaineiden määrää, jossa oppilaalla on yksilöllistetty oppimäärä, tulee oppilaalle tehdä uusi erityisen tuen päätös. Erityisen tuen päätöstä varten tulee moniammatillisesti laatia pedagoginen selvitys kyseisestä oppiaineesta. 

 

HOJKS:n laadintaan, arviointiin ja tarkistamiseen liittyvät käytänteet 

Oppilaalle, jolle on tehty erityisen tuen päätös, laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS), joka on hyväksyttyyn opetussuunnitelmaan perustuva pedagoginen asiakirja ja sisältää oppilaan opetuksen ja tukitoimien järjestämisen edellyttämät tiedot. Alakoulussa HOJKS:n laadinnasta vastaa luokanopettaja. Erityisopettaja konsultoi tarvittaessa. Yläkoulussa HOJKS:n laadinnasta vastaa erityisopettaja. HOJKS laaditaan aina yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa. Askolassa HOJKS laaditaan Wilmaan. HOJKS tarkistetaan vuosittain. Erityisryhmässä, -luokassa tai -koulussa opiskelevan oppilaan HOJKS sisältää suunnitelman siitä, miten integroitumista yleisopetukseen toteutetaan ja tuetaan. HOJKS:n avulla varmistetaan järjestelmällisesti oppilaan edistymisen seuranta ja tukitoimien suunnittelu sekä toteutus. Se tarkistetaan oppilaan tarpeiden mukaiseksi tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa marraskuun loppuun mennessä. Lukuvuoden aikana tehdyt muutokset ja seurannat kirjataan samaan asiakirjaan (yksi HOJKS / lukuvuosi). Erityisen tuen päätöksen saaneelle oppilaalle laaditaan HOJKS viimeistään kahden kuukauden kuluttua päätöksestä. 

 

Yhteistyö, vastuut ja työnjako eri toimijoiden kesken erityisen tuen järjestämisessä sekä tuen vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa: 

Alakoulussa erityistä tukea voidaan antaa muun opetuksen ryhmässä ja / tai pienryhmässä. Luokanopettajat ja erityisopetuksen opettajat tekevät yhteistyötä niin paljon kuin mahdollista, esimerkkeinä erityistä tukea saavien oppilaiden integrointi eri oppiaineissa tai yhteiset projektit ja retket. Erityisen tuen vaikutuksia seurataan jatkuvasti. Askolan kunnan testausohjelma koskee pääosin myös erityisen tuen oppilaita. Erityisen tuen tarve arvioidaan säännöllisesti. 

Yläkoulussa erityisopettaja vastaa pedagogisen selvityksen ja HOJKS:n laadinnasta ja tarkistamisesta. Erityisen tuen järjestämisestä ja arvioinnista vastaa se opettaja, kenen luona oppilas oppiainetta opiskelee. Aineenopettajan on erityisesti seurattava erityisen tuen oppilaan edistymistä omassa oppiaineessaan ja tarjottava hänelle erityisen tason tukea. Jos hänen tarjoamansa tukitoimet eivät näytä riittävän, on hänen oltava erityisopettajaan yhteydessä erityisopettajan tuen saamiseksi oppilaalle. 

 

Menettelytavat mahdollisten asiantuntijalausuntojen käytössä 

Lausuntoja käytetään hyväksi oppimisen tuen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Vanhempien luvalla lausuntoihin voidaan viitata pedagogisissa asiakirjoissa. 

 

Oppimäärän yksilöllistämiseen liittyvät toimintatavat osana pedagogisen selvityksen laadintaa, erityisen tuen päätöstä ja HOJKSin laatimista 

Vanhempia informoidaan yksilöllistämisestä ja sen vaikutuksesta oppilaan koulupolkuun. Ennen oppimäärän yksilöllistämistä käytetään eriyttämisen muotoa, jossa määritellään opiskelun erityiset painoalueet. Oppimäärää ei voi yksilöllistää, jos oppilas suoriutuu siitä hyväksytysti. Oppiaineen yksilöllistämisestä määrätään erityisen tuen päätöksessä. Jos ilmenee tarvetta lisätä tai vähentää yksilöllistettyjen oppimäärien määrää, tulee oppilaalle tehdä uusi erityisen tuen päätös. Erityisen tuen päätöstä varten tulee moniammatillisesti laatia pedagoginen selvitys kyseisistä oppiaineista. 

 

Päätöksen tekemiseen liittyvät menettelyt, yhteistyö vanhempien kanssa sekä käytännön järjestelyt 

Erityisen tuen päätös voidaan tehdä, vaikka huoltaja ei tulisi kuulemistilaisuuteen tai haluaisi tulla kuulluksi. Askolassa koetetaan löytää yhteisymmärrys oppilaan ja huoltajan kanssa, mutta opetuksen järjestäjällä on myös oikeus ja velvollisuus tehdä päätös oppilaan edun mukaisesti, vaikka vastoin huoltajan tahtoa. 

 

Pidennetyn oppivelvollisuuden järjestäminen 

Pidennetyn oppivelvollisuuden päätös pyritään tekemään pääsääntöisesti ennen oppivelvollisuuden alkamista. Erityisen tuen päätöksen oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen tekee sivistystoimenjohtaja huoltajien hakemuksen perusteella. Huoltaja hakee pidennettyä oppivelvollisuutta erillisellä lomakkeella liittäen mukaan psykologisen tai lääketieteellisen lausunnon. Kiertävä erityislastentarhanopettaja yhdessä ryhmän lastentarhanopettajan kanssa ohjaa ajoissa huoltajia hakemaan lapselleen pidennettyä oppivelvollisuutta. 

Oppivelvollisuutta edeltävä esiopetus 5-vuotiaana edellyttää, että huoltaja ilmoittaa lapsensa esiopetukseen pidennetyn oppivelvollisuuden päätöksen pohjalta. Päätös oppivelvollisuuden pidentämisestä tarvitaan ennen esiopetuksen alkua, jotta oikeus siihen voi toteutua. Lapselle laaditaan HOJKS, josta tulee ilmetä erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisen opetuksen ja muun tuen antaminen. Sen laatimisessa hyödynnetään lapselle mahdollisesti laadittua varhaiskasvatussuunnitelmaa ja siihen mahdollisesti sisältyvää kuntoutussuunnitelmaa huoltajan luvalla. 

 

Esiopetusjärjestelyt ja käytänteet pidennetyn oppivelvollisuuden päätöksen saaneilla oppilailla Askolan kunnassa 

Perusopetuslain § 26 mukaan lapsella on oikeus saada esiopetusta oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. Näin ollen pidennetyn oppivelvollisuuden päätöksen saaneella lapsella on oikeus jo viisivuotiaana saada maksutonta esiopetusta (ns. vapaaehtoinen esiopetusvuosi). Askolan kunnassa vapaaehtoinen esiopetus järjestetään päiväkotiryhmässä. 

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevan oppilaan oppivelvollisuus alkaa 6-vuotiaana. Perusopetuslain 26 §:n mukaan pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevan tulee osallistua oppivelvollisuuden alkamisvuonna järjestettävään esiopetukseen. Tämä on ns. pakollinen esiopetusvuosi, joka Askolan kunnassa järjestetään päiväkodin esiopetusryhmässä. 

Kelto vastaa Hojksin (Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) laadinnasta yhteistyössä ryhmän varhaiskasvattajien/ esiopetuksen opettajien, vanhempien ja lasta kuntouttavan tahon kanssa. Lapsen siirtyessä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen varmistetaan nivelvaiheiden monialainen yhteistyö ja huoltajien osallisuus. Kiertävä erityislastentarhanopettaja konsultoi ja ohjaa nivelvaiheiden yhteistyötä. 

 

Toiminta-alueittain järjestettävä opetus 

Askolassa vaikeimmin kehitysvammaisten opetus järjestetään yhteistyössä naapurikuntien kanssa.