Yhteiskuntaoppi

Oppiaineen tehtävä

Opetussuunnitelman teksti yhteiskuntaopista:
"Yhteiskuntaopin opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi, vastuuntuntoisiksi ja yritteliäiksi kansalaisiksi. Oppilaita ohjataan toimimaan erilaisuutta ymmärtävässä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kunnioittavassa moniarvoisessa yhteiskunnassa demokratian arvojen ja periaatteiden mukaan. Oppiaineen tehtävänä on antaa yhteiskunnan toiminnasta ja kansalaisen vaikutusmahdollisuuksista tiedollinen perusta sekä rohkaista oppilaita kehittymään oma-aloitteisiksi yhteiskunnallisiksi ja taloudellisiksi toimijoiksi.

Yhteiskuntaopin opetuksessa oppilaita ohjataan seuraamaan ajankohtaisia kysymyksiä ja tapahtumia sekä ymmärtämään niiden yhteyksiä omaan elämään. Keskeistä on oppia hankkimaan ja arvioimaan kriittisesti erityyppisten toimijoiden tuottamaa tietoa sekä soveltamaan sitä kohtaamissaan tilanteissa. Oppilaita kannustetaan osallistumaan sekä toimimaan aktiivisesti ja rakentavasti erilaisissa tilanteissa ja yhteisöissä. Heitä ohjataan ymmärtämään, että yhteiskunnallinen päätöksenteko perustuu valintoihin, joita tehdään vaihtoehtoisten mahdollisuuksien välillä pyrkimyksenä löytää yhteisymmärrys."

Diktatuuri, Käytäntö, Kilpi, Merkkejä

Yhteiskuntaopin arviointi

Vuoden 2004 opetussuunnitelmassa (käytössä 9. luokan yhteiskuntaopin opetuksessa lukuvuonna 2016-2017) arvioinnista kirjoitetaan seuraavasti:

PÄÄTTÖARVIOINNIN KRITEERIT ARVOSANALLE 8
Yhteiskunnallisen tiedon hankkiminen ja käyttäminen:
Oppilas
• kykenee tulkitsemaan kriittisesti median välittämiä tietoja, tilastoja ja graafisia esityksiä
• pystyy perustelemaan käsityksiään yhteiskunnallisista asioista
• osaa vertailla yhteiskunnallisen päätöksenteon ja taloudellisten ratkaisujen eri vaihtoehtoja ja niiden seurauksia.
Yhteiskunnallisen tiedon ymmärtäminen:
Oppilas
• ymmärtää, että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja taloudellisissa ratkaisuissa on olemassa useita vaihtoehtoja
• ymmärtää yhteiskunnallisen ja taloudellisen toiminnan eettisiä kysymyksiä.

Pielavedellä yhteiskuntaopin arvioinnissa otetaan huomioon kokeiden lisäksi jatkuva näyttö (tuntiaktiivisuus, kotitehtävien tekeminen) sekä erikseen arvioitaviksi ilmoitettavat työt, joita tehdään lukuvuoden aikana. Tuntiaktiivisuuteen kuuluu mm. tehtävien tekeminen tunnilla, pari/ryhmätöihin osallistuminen ja keskittyminen oppitunnin asiasisältöön. Osana arviointia on oppilaan tekemä itsearviointi kevätlukukauden lopussa.

Arviointi, Tentti, Välitetty, Luettelo Koulutus, Käsi, Jättää, Taidot, Voi