Saksa
Oppilaan oppimisen arviointi vieraan kielen A2-oppimäärässä vuosiluokilla 7–9
Oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arviointi kohdistuu kaikkiin tavoitteisiin, ja arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua tai vastaavaa työkalua.
Arviointi on monipuolista ja antaa oppilaille mahdollisuuden painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja. Oppimista ohjaavan ja kannustavan palautteen avulla oppilaista autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan ja kehittämään niitä. Oppilaita rohkaistaan käyttämään oppimaansa erilaisissa viestintätilanteissa. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat.
Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut vieraan kielen A-oppimäärän tavoitteet.
(Kouvolan kaupungin opetussuunnitelma)
Jatkuva arviointi pitää sisällään kotitehtävien teon, tuntityöskentelyn, sanakokeet, kokeet, suulliset ja kirjalliset tuotokset.
Koska kielten oppiminen perustuu jo aiemmin opittuun (kumuloituu), on tärkeää, että oppilas ottaa vastuuta omasta oppimisestaan esimerkiksi kertaamalla tekstejä kotona (ääneen lukeminen, oman lukemisen tallentaminen jne).