2. a) Minna Canthin tuotanto ja elämä

Tutustu Minnan Canthiin ja hänen elämäänsä. 

Minna Canth oli 1800-luvulla tärkeä kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hänen kirjoituksensa ovat vaikuttaneet siihen, että Suomesta on tullut tasa-arvoinen maa, jossa kaikki ihmiset pääsevät kouluun. Radio-ohjelmassa (1997) pohditaan Canthin kirjojen vaikutusta ja merkitystä sekä sitä, miten 1800-luvun suomalaiset ottivat ne vastaan.

Kuopiolainen kirjailija ja liikenainen Minna Canth (1844–1897) oli rohkea nainen, joka puhui paljon erilaisista epäkohdista (epäkohta = asia, joka on huonosti) sekä naisten ja köyhien ihmisten oikeuksista. Minna Canth oli kärkäs: hän sanoi asiansa suoraan, ja joskus se suututti ihmisiä.

Minna Canth kirjoitti näytelmäkirjallisuutta. Canthin näytelmät edustavat realismia, jossa kirjailija ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Realismin ajan kirjailija halusi ennen kaikkea kuvata todellisuutta yhtään kaunistelematta. Totuudessa pysyminen oli Minna Canthille tärkeää.

Kun Minna Canth kuvasi novellissaan Salakari (1887) naisen tekemää aviorikosta (aviorikos = aviomiehen pettäminen toisen miehen kanssa), konservatiiviset eli vanhanaikaiset ihmiset suuttuivat, sillä he väittivät, ettei sellaista voi tapahtua. 

Konservatiivit suhtautuivat samalla tavalla myös Köyhää kansaa -novelliin, kun se ilmestyi vuonna 1886. Kun Minna Canth kuvasi kuolevaa lasta ja hänen köyhän äitinsä suuria tunteita, jotkut ihmiset väittivät, ettei työväenluokan köyhä äiti voi tuntea niin. Heidän mielestään äidin suuret tunteet olivat mahdollisia vain hienoille naisille.

Minna Canthia syrjittiin, koska hän oli naiskirjailija. 1800-luvun Suomessa oli tuomittavaa kirjoittaa elämän kurjuudesta, köyhyydestä, alkoholiongelmasta tai avioliiton ulkopuolisesta seksistä erityisesti silloin, jos kirjoittaja oli nainen. 

Canthista ei pidetty myöskään siksi, että hän oli itsenäinen nainen. Kun hänen miehensä kuoli, hän alkoi hoitaa isänsä kauppiaan töitä Kuopiossa. Canth pärjäsi työssä niin hyvin, että hän pystyi maksamaan oman ja lastensa elämisen sekä lisäksi myös äitinsä ja veljensä elämisen. Minna Canth pystyi palkkaamaan myös apulaisia.

Minna Canthin taloudellinen pärjääminen ja itsenäisyys suututti konservatiivisia ihmisiä. Koska Canthin raha-asiat olivat kunnossa, hän pystyi kirjoittamaan paljon. Naisen pärjääminen ja Canthin teosten aiheet eivät miellyttäneet konservatiiveja, jotka ihannoivat kansallisromanttista taidetta. Minna Canthin teokset kiinnostivat kuitenkin naislukijoita. Naislukijat useimmiten olivat ihastuneita Canthin teksteihin.

(Teksti muokattu osoitteesta https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/09/18/minna-canth-realisti-ja-naisasianainen.)


Tehtävät: 
a. Millä perusteella voidaan sanoa, että Canth oli ahkera ja tarmokas ihminen?
b. Mitä muuta Minna Canth oli kuin kirjailja?
c. Kertaa vielä Minna Canthin elämäntarina alla olevan videon avulla. Voit hidastaa videon puhetta asetuksista, jos se on liian nopeaa. 

Minna Canth kahdessa minuutissa

Tehtävät ja tekstit muokattu osoitteesta http://saosaat.blogspot.com/2014/04/realismi-ja-minna-canth.html.