6.9 Poissaolojen vaikutukset arviointiin

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppilaan tulee osallistua opetukseen, ellei hänelle ole sairaudesta tai muusta erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty siitä vapautusta.[1] Oppilaan opiskelu ja siihen perustuva arviointi voidaan järjestää osittain toisin, jos se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä.[2]

Jos oppilas on luvattomasti poissa eikä osallistu opetukseen, kokeisiin eikä muihinkaan hänelle tarjottuihin näyttömahdollisuuksiin, eikä hänellä ole hyväksyttyjä suorituksia suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa määriteltyihin oppiaineen tavoitteisiin, hän voi saada oppiaineesta hylätyn arvosanan lukuvuositodistukseen.

 

[1] Perusopetuslaki 35 §

[2] Perusopetuslaki 18 § 1 mom.

Paikallisia täsmennyksiä

Jos oppilas ei sairauden vuoksi voi osallistua kouluopetukseen, hänen opetuksensa voidaan järjestää antamalla hänelle ohjausta, oppimateriaalia ja oppimista tukevaa arviointipalautetta kotiin. Yhteistyö huoltajien kanssa on erityisen tärkeää. 

Jos sairaus estää tai vaikeuttaa tilapäisesti oppilaan osallistumista opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ainoastaan yksittäisessä oppiaineessa voidaan oppiaineen arvioinnissa menetellä toisin ja antaa sanallinen arvio tai arvosana perustuen niihin näyttöihin, joita oppilas on kyennyt antamaan. 

Tarvittaessa oppilas voidaan vapauttaa jonkin oppiaineen opiskelusta tietyksi ajaksi. Tällöin arvioinnissa voidaan menetellä toisin ja jättää esimerkiksi todistusarvosana antamatta. Asiasta tehdään POL 18 §:n mukainen hallintopäätös erityisistä opetusjärjestelyistä. 

Mikäli sairaus estää kokonaan oppilaan opiskelun kotona tai esimerkiksi sairaalakoulussa, jolloin oppilaalle ei kerry opintosuorituksia, voidaan arvioinnissa menetellä toisin ja jättää esimerkiksi todistusarvosana antamatta. Asiasta tehdään POL 18 §:n mukainen hallintopäätös. 

Ensisijaisena menettelynä on turvata erilaisin järjestelyin oppilaan mahdollisuus osallistua opetukseen.