Kihomadot

Nerkoon koulun oppilailla on havaittu kihomatoja.

KIHOMADOT

Kihomato on 3-13 mm pitkä, vaalea sukkulamainen mato, joka voi tarttua ihmisestä toiseen. Tartunta leviää helposti paikoissa, joissa ihmiset ovat läheisessä kosketuksessa toisiinsa kuten perheissä ja päiväkodeissa. Kihomadon munat joutuvat suuhun joko suoraan käsistä, vuodevaatteiden kautta tai pölystä. Madot elävät ohutsuolessa pari kuukautta. Naarasmadot vaeltavat yöllä munimaan peräaukon luo, madot ja madon eritteet aiheuttavat kutinaa. Esimerkiksi kynsien alta madot voivat päätyä taas suuhun ja suolistoon, jolloin infektio pitkittyy samassa henkilössä. Suomessa kihomato on lähinnä leikki-ikäisten vaiva. Aikuiset saavat kihomatotartunnan tavallisesti perhepiiristä omilta lapsiltaan. Arviolta n 5- 10 %:lla päiväkoti ikäisistä lapsista on kihomatoja. Kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä huonoon hygieniaan tai huonoon hoivaan.

OIREET

Ilmenevät etenkin illalla ja yöaikaan. Jos lapsi valittaa iltaöisin peräaukon kutinaa on syytä epäillä kihomatotartuntaa. Toisinaan oireita ei ole lainkaan, jolloin tartunta todetaan vasta löydettäessä kihomatoja peräaukon ympäriltä ja ulosteen pinnasta.

HOITO

  • Pyrvin ilman reseptiä
  • tai Vermox lääkärin reseptillä

    Samanaikaisesti on syytä hoitaa koko perhe.

    Hoito toistetaan noin kahden viikon kuluttua niille perheenjäsenillä, joilla tartunta on todettu. Päivähoitoon saa mennä lääkehoidon aloittamisesta seuraavana päivänä, jos lapsi on muuten terve.

    Lääkehoidon lisäksi

    Lääkkeen ottamista seuraavana päivänä lakanat vaihdetaan. Patjat, peitot ja tyynyt imuroidaan ja tuuletetaan. Samana päivänä tehdään normaali viikkosiivous, imuroidaan lattiat ja pyyhitään pinnat. Lelut voidaan laittaa muovipussissa pakastimeen tai talvella ulos. Sitkeissä tapauksissa on syytä pestä tai tuulettaa myös verhot. WC:n ovenkahvat ja hanat voi pyyhkiä tavallista useammin ja vuoteen ympäristö imuroidaan kahdesti viikossa.

    Käsien pesua tehostetaan ennen ja jälkeen ruokailun, WC- käynnin yhteydessä, aamuin ja illoin. Kynnet on pidettävä lyhyinä.