1. Lue teksti: Suomalaiset muuttavat


Maastamuutto


Suomalaisiakin on aikojen kuluessa lähtenyt siirtolaiseksi muihin maihin. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa lähdettiin erityisesti Pohjois-Amerikkaan eli Yhdysvaltoihin ja Kanadaan paremman elämän perässä. (Kuvassa suomalaisia siirtolaisia vuonna 1893.)

1960- ja 1970 -luvuilla suomalaisia muutti paljon Ruotsiin. Ruotsissa oli enemmän työpaikkoja ja paremmat palkat.

Suomalaiset olivat 1970-luvulla maahanmuuttajia Ruotsissa (lehtijuttu)

Ulkosuomalainen on Suomen ulkopuolella asuva Suomen kansalainen tai suomalaista syntyperää oleva henkilö. Suomen kansalaisia asuu ulkomailla 300 000 ja suomalaista syntyperää olevia on muissa maissa jopa lähemmäs 2 miljoonaa..

Takaisin kotimaahan muuttavaa henkilöä kutsutaan paluumuuttajaksi.

Mihin suomalaiset ovat muuttaneet (video)


Maassamuutto


Suomen sisällä muuttoliike on kohti kasvukeskuksia. Työn ja opiskelujen perässä muutetaan varsinkin Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Erityisesti pääkaupunkiseudulle muuttaa paljon ihmisiä. Näitä alueita kutsutaan muuttovoittoalueiksi.

Maaseutu erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa autioituu nuorten ihmisten muuttaessa etelän kaupunkeihin. Verotulojen vähetessä palveluja kuten kouluja joudutaan sulkemaan. Näitä alueita kutsutaan muuttotappioalueiksi.

Toisaalta muuttoliikettä on myös jonkin verran toiseen suuntaan. Osa ihmisistä lähtee etsimään maaseudulta rauhaa ja edullisempia asuntoja.