Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Tasa-arvo tarkoittaa ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia riippumatta sukupuolesta. Koulussa se tarkoittaa, että oppilaat saavat samanarvoisen kohtelun sukupuolestaan riippumatta. 

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että samanlaisessa tapauksessa ihmisiä kohdellaan samalla tavoin. Se on jokaisen perusoikeus. Oppilaiden erityistarpeet tulee kuitenkin huomioida. Hyvä oppilaantuntemus on tärkeässä roolissa.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat isoja asioita, jotka on hyvä pitää mielessä, tiedostaa ja tarkkailla omaa suhtautumista oppilaisiin!

 

  1. Tasa-arvotilanteen selvittäminen vuonna 2022

Pirkkalan koulun tasa-arvotilannetta selvitettiin oppilaille tehdyllä kyselyllä (5.-6.lk), osittaisella kyselyllä (4.lk) ja opettajan johdolla käydyllä keskustelulla (1.-3.lk) oppilaiden ikätaso huomioiden. Soveltuvin osin käyttämämme kysely on tässä liitteenä.  Kyselyn tuloksia ja henkilöstön näkemyksiä tasa-arvosta käsiteltiin opettajainkokouksessa 20/2022 Jokaisessa luokassa on keskusteltu tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä asioista. Keskustelua jatketaan pitkin vuotta luontevissa tilanteissa.

 

  • luokka: Erityisesti avattu oppilaille tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden käsitettä.
  • luokka: Esimerkein kerrottu, miten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät aina tarkoita samoja asioita kaikille, yksilölliset tarpeet on huomioitava. Jokainen saa olla sellainen kuin on. Suurin osa tulee mielellään kouluun ja tuntee olonsa turvalliseksi.

Kaikkien mielestä koulu on tasa-arvoinen ja voi kertoa huolista aikuiselle.

  • luokka: Luokassa keskusteltu mm. erilaisuuden hyväksymisestä. Jokainen saa olla omanlainen. Oppilaat ovat sitä mieltä, että kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti. Poikien pukuhuoneeseen kaivataan miesvalvojaa, mahdollisuus oman sukupuolen valvojaan.
  • luokka: Kyselyn mukaan oppilaat tulevat mielellään kouluun 12/15, tuntevat olonsa turvalliseksi 15/15, voivat kertoa opettajalle huolensa 15/15 ja voivat olla oma itsensä koulussa 15/15. Yhteiskuntaopin tunneilla käsitellään eri perhemuotoja.
  • luokka: Kyselyn mukaan 18/22 tulee mielellään kouluun. 5/22 koki vartaloon tai seksuaalisuuteen liittyviä huomautuksia tai nimittelyä.
  • luokka

Lähes kaikki kokevat koulun turvallisena paikkana ja tulevat mielellään kouluun. Pojilta kriittisempää palautetta siitä, että oppilaita kohdellaan tasavertaisesti. 6/17 vastasi, että sukupuoli vaikuttaa kohteluun.

 

Millainen on tasa-arvoinen koulu oppilaiden mielestä?

”Sellainen koulu, jossa pojat ja tytöt saa tehdä samoja asioita.”

”Tasa-arvoinen koulu on semmoinen koulu, jossa kaikki saa olla omia itsejään ja että tytöt ja pojat ovat samalla tasolla ja opettajat eivät päätä mitään sukupuolen perusteella.”

”Tasa-arvoinen koulu on koulu, jossa jokaista kohdellaan oikein.”

 

 

  1. Toimenpiteet lv. 2024-25

 

  • Otetaan lasten mielipiteitä ja näkemyksiä huomioon ja varmistetaan, että kaikki pääsevät mukaan eikä ketään syrjitä.
  • Yhdenvertaisuus- ja osallisuusteemoja käsitellään oppitunneilla.
  • Oppilaiden osallistaminen: mm. järjestyssäännöt, välituntivälineiden hankinta, tapahtumien suunnittelu, oppilashuoltoryhmään osallistuminen, pihan siisteys.
  • Oppilaskuntatoiminta
  • Kummitoiminta
  • Tiedonkeruu oppilailta tarvittaessa: Ope, sinun olisi hyvä tietää, että…

 

  1. Hyväksyminen

Tämä suunnitelma viedään hyväksyttäväksi oppilaskunnan kokoukseen ja opettajainkokoukseen.

 

  1. Tiedottaminen

Tästä suunnitelmasta tiedotetaan henkilöstölle, oppilaille ja huoltajille.

 

  1. Arviointi ja seuranta

Tätä suunnitelmaan seurataan ja se päivitetään vuosittain lukuvuosisuunnitelman yhteydessä. (4/2025) tehdään uusi tasa-arvokysely oppilaille.

 

 

Tämä suunnitelma on hyväksytty opettajainkokouksessa 18.9.2024 ja oppilaskunnassa

24.9.2024