Oppimisen ja koulunkäynnin tukimuodot

Opetusjärjestelyihin liittyvä tuki

  • Tukiopetus

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta*. Tukiopetus tulee aloittaa heti, kun oppimiseen liittyvät vaikeudet on havaittu, jotta oppilas ei jäisi pysyvästi jälkeen opinnoissaan. Tukiopetuksella voidaan myös ehkäistä vaikeuksia ennakolta. Tukiopetusta tulee järjestää niin usein ja niin laajasti kuin oppilaan suoriutumisen kannalta on tarpeen. Tukiopetusta voidaan antaa tuen kaikilla tasoilla. Tukiopetusta antaa koulujemme opettaja, ei välttämättä lapsen oma luokanopettaja.

Koulutyö tulee suunnitella siten, että jokaisella oppilaalla on tukiopetusta tarvitessaan mahdollisuus siihen osallistua. Tukiopetusta annetaan joko oppilaan työjärjestyksen mukaisten, sellaisten oppituntien aikana, joihin tuen tarve liittyy, tai oppituntien ulkopuolella. Sitä voidaan antaa samanaikaisopetuksena oppilaan tavallisessa opetusryhmässä, pienryhmässä tai täysin yksilöllisesti. Myös erilaisia joustavia ryhmittelyjä voidaan käyttää tukiopetuksen toteuttamiseen oppituntien aikana.

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja. Tukiopetusta on pyrittävä järjestämään yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Heille annetaan tietoa tukiopetuksen toteuttamistavoista ja merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille.

Kouluillamme annetaan tukiopetusta yleisimmin 1h/viikko/luokka. Opettaja määrittelee oman luokkansa tukiopetustarpeen.

*Perusopetuslaki 16 § 1mom. (642/2010)

  • Osa-aikainen erityisopetus

Oppilaalla, jolla on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohessa*. Osa-aikaisella erityisopetuksella voidaan parantaa oppilaan oppimisedellytyksiä ja ehkäistä oppimisen eri alueisiin liittyvien ongelmien kasvua. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan esimerkiksi oppilaille, joilla on kielellisiä tai matemaattisiin taitoihin liittyviä vaikeuksia, oppimisvaikeuksia yksittäisissä oppiaineissa, vaikeuksia opiskelutaidoissa, sosiaalisissa taidoissa tai koulunkäynnissä.

Osa-aikaista erityisopetusta annetaan joustavin järjestelyin samanaikaisopetuksena, pienryhmässä tai yksilöopetuksena. Osa-aikaisen erityisopetuksen tavoitteet ja sisällöt nivelletään oppilaan saamaan muuhun opetukseen. Osa-aikainen erityisopetus suunnitellaan ja oppilaan oppimista arvioidaan opettajien yhteistyönä. Osa-aikaista erityisopetusta voidaan antaa kaikilla tuen tasoilla.

Osa-aikaisen erityisopetuksen toteuttamistavoista tiedotetaan oppilaille ja huoltajille. Osa-aikainen erityisopetus pyritään järjestämään yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Huoltajan tuki on keskeinen opetuksen onnistuneessa toteuttamisessa.

Luhangan kunnan kouluissa on yhteinen erityisopettaja, jonka resurssit jaetaan koulujen kesken oppilaiden tukitarpeiden mukaan. Osa-aikainen erityisopetus on painottunut kielellisten ja matemaattisten vaikeuksien tukemiseen.

*Perusopetuslaki 16 § 2 mom. ( 642/2010)

  • Erityisopetus

Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta oppilaan tarvitsemasta, perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta*. Erityisopetus on erityisen tuen keskeinen pedagoginen osa-alue ja sen tehtävänä on tukea oppilaan oppimista. Sellaisen oppilaan, jolle on tehty erityisen tuen päätös, opetus ja muu tuki annetaan hänelle laaditun henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman mukaisesti.

Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa.

Luhangan kunnassa ei ole pysyviä erityisopetuksen ryhmiä, vaan opetusratkaisut tehdään joustavasti oppilaan tuen tarpeen mukaan. Oppilaan koulunkäyntiä tukee myös Luhangan koulujen yhteinen koulunkäynninohjaaja. Jos oppilas tarvitsee luokkamuotoista erityisopetusta, opetuspalvelu ostetaan lähikunnista.

*Perusopetuslaki 17 § 1mom. (642/2010)

Yhteistyöverkosto koulunkäynnin tukena

  • Neuvola

Luhangan lastenneuvolapalvelut tarjotaan Joutsan neuvolassa. Iänmukaisissa neuvolatarkastuksissa suoritetaan lapsille erilaisia testejä esim. neurologisia testejä. Lääkärintarkastukset tehdään tietyn ikäisille lapsille. Tarkastusten perusteella lapset ohjataan tarvittaessa puheterapeutin arvioon, puheterapiaan tai toimintaterapiaan, psykologin luo tai lähetteellä keskussairaalan eri erikoislääkäreille. Lisää neuvolatoiminnasta voi lukea neuvolan nettisivuilta.

Tiedonsiirtoa neuvolasta päivähoitoon ja esiopetukseen tehdään vanhempien luvalla. Kevätlukukauden lopussa järjestetään moniammatillinen nivelvaiheen palaveri oppilashuollon asiantuntijaryhmässä, johon osallistuvat ainakin neuvolan terveydenhoitaja, kouluterveydenhoitaja ja esikouluopettaja. Palaverissa siirretään tarvittava tieto esikoulunopettajalle tulevista esikoululaisista. Palaverin koollekutsujana toimii kouluterveydenhoitaja.

  • Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto tukee kouluyhteisössä lasta ja nuorta kasvussa ja kehityksessä aikuiseksi, joka arvostaa terveyttään, luottaa itseensä ja osaa tehdä terveyttä edistäviä valintoja. Kouluterveydenhuollon toimilla pyritään kaventamaan terveyseroja, ehkäisemään syrjäytymistä ja tukemaan oppilaita mahdollisissa riskitilanteissa moniammatillisen yhteistyön keinoin ja yhteistyössä perheen sekä koulun kanssa.

Koko ikäluokkaa koskevat terveystarkastukset ja seulontatutkimukset muodostavat kouluterveydenhuollon rungon ja mahdollistavat jokaisen oppilaan ja hänen perheensä tapaamisen. Koululaisen hyvinvointia ja terveydentilaa kartoitetaan vanhemmille lähetettävällä kyselyllä. Vanhemmat täyttävät kyselyn yhdessä lapsensa kanssa ennen suunniteltuihin ikäkausitarkastuksiin tuloa. Tapaamisen yhteydessä vanhemmille annetaan neuvontaa, vahvistusta vanhemmuuteen ja tarpeen mukaan ohjataan perhe tukimuotojen piiriin (perhetyö, sosiaalityö, erityistyöntekijät, erityispalveluyksikkö).

Terveystarkastusten yhteydessä oppilaat arvioivat omaa vointiaan, suhdettaan vanhempiinsa, kouluselviytymistään, kaverisuhteitaan sekä kokemuksiaan omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Oppilaat tavataan vuosittain kouluterveydenhuollossa uuden asetuksen mukaisesti. Näistä laaja-alaisia terveystarkastuksia on alakoulun aikana 1.- ja 5.-luokalla, jolloin sekä terveydenhoitaja että lääkäri tapaavat perheen.

  • Koulunkäynninohjaajan työpanos

Koulunkäynninohjaajan antaman tuen tulee edistää oppilaan itsenäistä selviytymistä ja omatoimisuutta sekä myönteisen itsetunnon kehittymistä. Ohjaajapalvelun tavoitteena on tukea yksittäistä oppilasta siten, että hän kykenee ottamaan yhä enemmän itse vastuuta oppimisestaan ja koulunkäynnistään.

Ohjaajan antama tuki voidaan suunnata yksittäiselle oppilaalle tai koko opetusryhmälle. Oppilaskohtainen tuki voi olla osa- tai kokoaikaista. Opettajan tehtävänä on suunnitella, opettaa sekä arvioida oppilaan ja koko ryhmän oppimista ja työskentelyä.

Luhangan kunnan kouluilla toimii yhteinen koulunkäynninohjaaja. Tarvittaessa lapselle kohdistetaan henkilökohtainen avustaja.

  • Iltapäivätoiminta = Ilttis

Kunnassamme koulunkäynninohjaaja suunnittelee ja ohjaa myös iltapäivätoimintaa Tammijärven koulussa. Iltapäivätoiminta on suunnattu esikoululaisille ja 1.-4.- luokkalaisille oppilaille. Iltapäivätoimintaa tarjotaan jokaisena koulupäivänä klo. 12.30 - 15.30. Iltapäivätoiminta ja koulu toimivat yhteistyössä niin, että lapsen tukeminen jatkuu myös iltapäivätoiminnassa koulupäivän jälkeen.

Jos ryhmän minimikoko täyttyy, iltapäivätoimintaa järjestetään myös kesäkuussa (kesäilttis).

  • Koulujen harrastekerhot

Koulun kerhotoiminta on työsuunnitelmassa * määriteltyä tavoitteellista toimintaa, joka tukee oppilaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä. Toiminnalla lisätään oppilaiden osallisuutta, edistetään eettistä kasvua ja tuetaan yhteisöllisyyttä. Monipuolinen koulun kerhotoiminta antaa oppilaille mahdollisuuden onnistumisen ja osaamisen kokemuksiin. Kerhotoiminnan avulla vahvistetaan kasvatukseen liittyvää kodin ja koulun kumppanuutta ja yhteistyötä.

Kerhoja ohjaavat koulujemme opettajat. Kerhot vaihtelevat vuosittain. Kouluissamme on toiminut mm. englannin kielen kerho, bändikerho, vekarakerho ja monitoimikerho. Kerhoja suunniteltaessa huomioidaan, että esikoululaisella ja jokaisella luokka-asteella olevalla oppilaalla on mahdollisuus osallistua johonkin kerhoon.

*Perusopetusasetus 9 §

  • Oppilashuolto

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuoltoon sisältyvät opetuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen oppilashuolto sekä oppilashuollon palvelut, jotka ovat kansanterveyslaissa tarkoitettu kouluterveydenhuolto sekä lastensuojelulaissa tarkoitettu koulunkäynnin tukeminen.* Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.** Monialainen yhteistyö on oppilashuollossa keskeistä. Oppilashuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen oppilaaseen ja huoltajaan sekä heidän osallisuutensa tukeminen.

Oppilashuollossa kehitetään, seurataan ja arvioidaan koko kouluyhteisön, yksittäisten luokkien ja ryhmien hyvinvointia sekä huolehditaan siitä, että oppilaan yksilölliset kasvuun ja kehitykseen sekä terveyteen liittyvät tarpeet otetaan huomioon koulun arjessa***.

Luhangan kunnassa oppilashuoltosuunnitelma koskee sekä esi- että perusopetusta. Koska Luhangan kunnassa esiopetus järjestetään Tammijärven koulun yhteydessä, käytetään oppilashuoltosuunnitelmassa perusopetuksen käsitteistöä. (Esim. lapsesta käytetään käsitettä oppilas.)

*Perusopetuslaki 31a § 1 mom. (477/2003) ja 2mom. (642/2010) ja Kansanterveyslaki 14 § 1 mom. Kohta 5 (626/2007), Lastensuojelulaki 9§

**Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 3 § 1 ja 2 mom.

***Perusopetuslaki 3 § 2 mom. (477/2003), Koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa säätelevä valtioneuvoston asetus 12, 13 ja 15 §, Lastensuojelulaki 9§


Oppilashuollon rakenne:

Oppilashuollon ohjausryhmä

Koulutuksen järjestäjäkohtaisen oppilashuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista vastaa monialainen oppilashuollon ohjausryhmä.* Luhangassa ohjausryhmään kuuluvat sivistystoimenjohtaja, kuraattori, terveydenhoitaja (Seututerveyskeskuksen edustajana), erityisopettaja ja esikoulunopettaja. Sivistystoimenjohtaja toimii koollekutsujana. Ohjausryhmä kokoontuu kevätlukukauden aikana.

*Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 14 § 1 – 4 mom.

Oppilaitoskohtainen oppilashuoltoryhmä

Oppilaitoksen oppilashuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista vastaa monialainen oppilaitoskohtainen oppilashuoltoryhmä. Ryhmän keskeinen tehtävä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen.* Luhangan koulujen oppilaitoskohtaiseen oppilashuoltoryhmään kuuluu kouluterveydenhoitaja, psykologi, kuraattori, johtajaopettaja, erityisopettaja ja esikoulunopettaja. Johtajaopettaja toimii koollekutsujana. Oppilaitoskohtainen oppilashuoltoryhmä kokoontuu syyslukukauden alkupuolella.

*Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 14 § 1 – 4 mom.

Asiantuntijaryhmä

Yksittäisen oppilaan tai tietyn oppilasryhmän tuen tarpeen selvittämiseen ja oppilashuollon palvelujen järjestämiseen liittyvät asiat käsitellään tapauskohtaisesti koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Asiantuntijaryhmän kokoonpano perustuu tapauskohtaiseen harkintaan ja käsiteltävään asiaan. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai oppilashuollon palveluiden edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu. Ryhmä nimeää keskuudestaan vastuuhenkilön.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä