Kemiallisten aineiden sekä koneiden ja laitteiden vaarojen arviointi

Sähköinen kemikaaliluettelo


Kaupungin kemikaaliluettelo / Puistokadun koulu

EcoOnLine

Täältä voi tulostaa tilaan tarvittavat käyttöturvallisuustiedotteet.
Mikäli tilan kemikaaleihin tulee uusia tai kemikaaleja poistuu, ilmoitus työsuojeluvaltuutetulle, joka päivittää Puistokadun koulun kaupungin luetteloa.
Työsuojeluvaltuutettu on Kari Mäki-Mantila eli kari.maki-mantila@loimaa.fi

Ilmoitus erittäin haitallisen ja vaarallisen työn tekemisestä

VIII Ilmoitus 7-9 vuosiluokkien oppilaiden huoltajille erityisen haitallisen ja vaarallisen
työn tekemisestä sekä sen perusteista

Valtioneuvosto on antanut 15.6.2006 asetuksen nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä (475/2006). Asetuksen mukaan oppivelvollisen huoltajille tulee ilmoittaa asetuksessa tarkoitetun vaarallisen työn tekemisestä ja sen perusteista. 
Edellä mainitussa asetuksessa säädetään, että perusopetuksessa oppilaat voivat 7. vuosiluokasta lähtien opettajan johdolla ja välittömässä valvonnassa tehdä asetuksessa määriteltyä vaarallista työtä, jos työ on opetuksen toteuttamiseksi välttämätöntä ja se voidaan tehdä turvallisesti. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että työvälineet ja suojaimet ovat oppilaalle sopivat ja turvalliset käyttää. 
Asetuksessa tarkoitetulla vaarallisella työllä tarkoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella (302722007) vahvistettua vaarallisten töiden esimerkkiluetteloa. Esimerkkiluettelossa vaaralliset työt on jaettu mekaanisiin, kemiallisiin, fysikaalisiin, sähköisiin ja biologisiin vaaratekijöihin sekä ruumiilliseen liikarasitukseen. 
Perusopetuksen 7-9 vuosiluokilla käytetään opetukseen liittyvissä käytännön harjoitustöissä edellä mainituissa asetuksissa mainittuja koneita, laitteita ja työvälineitä sekä aineita ja valmisteita silloin, kun se voimassa olevan opetussuunnitelman ja sen tavoitteiden toteuttamiseksi on välttämätöntä


TEKNINEN TYÖ 
Puistokadun koulun teknisissä töissä perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 tehdään asetuksen (475/2006) tarkoittamaa nuorille työntekijöille erityisen haitallista ja vaarallista työtä, joka on sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (302/2007) esimerkkiluettelon mukaista, mutta opetussuunnitelman rajaamaa työtä, opettajan johdolla ja välittömässä valvonnassa. 
Mekaaniset vaaratekijät 
Leikkaantumisen ja puristumisen erityinen vaara voi seurata esimerkiksi seuraavia työvälineitä käytettäessä: vannesaha, pyörösaha, tasohöylä, alajyrsin, levyleikkuri, kulmahiomakone, metallisorvi, kaasuhitsaus ja valokaarihitsauslaitteilla. Ennen koneiden käyttöä asiat opetetaan teoriassa ja käytännössä ja opettaja valvoo oppilaiden työskentelyä. 
Kemikaaliset vaaratekijät 
Liuotinpohjaisten maalien ja liimojen käyttö. Työt tehdään mahdollisimman hyvin tuulettuvassa tilassa, jotta haitallisille höyryille altistumista ei tapahtuisi, käyttäen asianmukaisia henkilökohtaisia suojaimia. Aina kun mahdollista pyritään valitsemaan vastaava vesiohenteinen tuote. 
Fysikaaliset vaaratekijät 
Voimakas melu voi aiheuttaa kuulovaurion. Oppilaat käyttävät kuulosuojaimia työskennellessään melua aiheuttavilla koneilla. Metallia ja puuta työstettäessä syntyvä puru ja pöly voivat aiheuttaa silmävaurioita, tämän välttämiseksi käytetään silmäsuojaimia. Kuumat metalliesineet voivat aiheuttaa palovammoja, joilta suojaudutaan käyttämällä käsineitä ja suojatakkeja. 

FYSIIKKA/KEMIA 

Kemian ja fysiikan opiskelun aluksi tutustutaan laboratorioluokkaan, välineisiin ja turvavarusteisiin. Oppilaat opetetaan käyttämään suojavarusteita (suojalasit) ja turvavarusteita (sammutuspeite, hätäsuihku, vaahtosammutin, silmänhuuhtelupullo). Kaasupolttimien käyttö opetetaan yksityiskohtaisesti ja selvitetään niiden käyttöön liittyvät vaarat. Tunneilla työturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Opetussuunnitelman mukaan tehtävissä kemian/fysiikan laboratoriotöissä käytetään myös haitallisia/vaarallisia aineita. Oppilastöissä käytettävät kemikaalit voivat olla hapettavia, syttyviä, syövyttäviä, myrkyllisiä tai ympäristölle vaarallisia. Ennen varsinaisia laboratoriotöitä käytettävät aineet ja niiden ominaisuudet käsitellään tunneilla - työturvallisuusohjeet ja työturvallisuusmääräykset tarvittavine suojavarusteineen käydään läpi. Käytettävät aineet laimennetaan opettajan toimesta. Tarvittaessa opettaja tekee kokeet vetokaapissa. Kemikaaleja käytetään mahdollisimman pieniä määriä, jotta altistuksia ja jätteitä tulisi mahdollisimman vähän. 

Sähköopin töissä käytetään matalajännitteisiä oppilasvirtalähteitä. Jännitelähteen asianmukainen käyttö opetetaan siinä vaiheessa, kun ensimmäistä kertaa käytetään sähköä oppilastöissä. Työskentelyssä käytetään välineitä ja laitteita, jotka on suunniteltu koulukäyttöön. 
 
Opettaja suunnittelee työt ryhmän koon ja taidot huomioon ottaen. Opettaja voi tarvittaessa jättää oppilastyöt tekemättä tietyn oppilasryhmän kanssa tai voi kieltää ne joltakin työparilta tai oppilaalta, mikäli oppilaat eivät noudata annettuja ohjeita ja sovittuja työturvallisuussääntöjä. 

Pääasiassa oppitunneilla sattuvat tapaturmat tapahtuvat kuumia astioita käsiteltäessä (pienet palovammat), rikkoutuneita lasiastioita käsiteltäessä (haavat) sekä kemikaaleja käsiteltäessä (pienet roiskeet iholle). 


KUVATAIDE 
Mekaaniset vaaratekijät 
Kuvataiteessa mekaanista vaaraa aiheuttavat mahdollisesti käytettävät erilaiset käsikäyttöiset työkalut: mm. leikkurit, kaivertimet, veitset ja niittipyssyt. Opettaja antaa ennen työn aloittamista turvallisuusohjeet ja opastaa työvälineiden turvalliseen käyttöön. 
Kemialliset vaaratekijät 
Kuvataiteessa käytetään vaarallisiksi luokiteltavia aineita: fiksatiivia, tärpättiä, väri-, pohjustus- ja puhdistusaineita, lasitteita, maaleja ja valokuvauskemikaaleja. Näitä aineita käytettäessä huolehditaan riittävästä ilmanvaihdosta, käytetään tarvittaessa vetokaappia, hengityssuojaimia ja suojakäsineitä, sekä vältetään ihokosketusta. 


KOTITALOUS 
Mekaaniset vaaratekijät: Viiltohaavat mm. veitset, sakset, rikkoutuneet astiat ja säilyketölkit. Puristuminen mm. mankeli. 
Sähköiset vaaratekijät: Sähköisku ja terät.
Fysikaaliset vaaratekijät: Kuumat työvälineet voivat aiheuttaa palovammoja mm. uunit, liedet, uunipellit, silitysrauta, kiehuvat nesteet, höyryt ja rasvapalo. Patakintaita tai patalappuja käytetään aina kuumia työvälineitä käsiteltäessä.
Kemialliset vaaratekijät: Kotitaloudessa käytetään pintojen ja tekstiilien pesu-, puhdistus- ja hoitoaineita. Koostumus vaihtelee käyttötarkoituksen mukaisesti. Oikein käytettynä aineista ei ole terveydellistä haittaa. Oppilaat tutustuvat huolellisesti eri valmisteiden pakkausmerkintöihin ja käyttöohjeisiin.
Tapaturman vaarat: Liukastuminen esim. lattialle tippuneet hedelmien kuoret tai öljy. Huolehditaan luokan esteettömyydestä ja siivotaan jäljet viipymättä.
Allergiset reaktiot: esim. pähkinä, manteli, kala, kananmuna tai jokin hedelmä ja tukehtumisvaara.
Huolehditaan siitä, että asiat opetellaan ensin teoriassa ja käydään yhdessä läpi mahdolliset vaaratilanteet. Tarkastetaan luokan sammutuspeitteet yms. Jonka jälkeen opettaja valvoo oppilaiden työskentelyä. Huolehditaan erityisesti hyvästä käsihygieniasta, joka estää tartuntatauteja ja ruokamyrkytyksiä.
 

BIOLOGIA / MAANTIETO 
Oppiaineissa ei erityisen haitallista ja vaarallista työskentelyä tapahdu. Esim. preparoinnit, joissa käytetään preparointiveitsiä tai saksia, tekee opettaja. 

POHJA JA OHJE kemiallisten aineiden riskien arviointi

Terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavista kemikaaleista tulee laatia kauppanimen mukaisessa järjestyksessä kemikaaliluettelot riskien arviointeineen. Luettelo tulostetaan tilaan, missä kemikaalit ovat. Tämän lisäksi tulosteet kaikkien kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteista. Mahdollisen altistumisen yhteydessä turvallisuustiedote annetaan hoitavalle taholle.

Kemikaaliluettelot riskien arviointeineen tallennetaan pedanettiin ja aineenopettajat huolehtivat luetteloiden päivittämisestä.

Opettajien huoneen ja varaston riskienarvioinnin päivittämisestä vastaa palvelusihteeri, luokista opettajat.

Vaaralliset aineet ja kemikaalit on ensisijaisesti pyrittävä korvaamaan vaarattomilla. Oppilaiden altistumista vaarallisille kemikaaleille tulee rajoittaa niin vähäiseksi, ettei siitä ole haittaa terveydelle, turvallisuudelle tai lisääntymiskyvylle.
Opettajalla tulee olla riittävät tiedot käyttämiensä kemikaalien ominaisuuksista ja vaarallisuudesta. Työssä saa käyttää ainoastaan sellaisia kemikaaleja, jotka tunnetaan. (Poista opetustilasta kaikki sellaiset aineet, joista ei ole tarvittavia tietoja saatavilla!)Kemikaalien käyttöä on valvottava erityisen tehokkaasti.Oppilaille on tiedotettava, että käyttöturvallisuustiedotteissa ja käyttöpakkauksissa olevia ohjeita on tärkeä noudattaa.

Mikäli kemikaaleja siirretään pois alkuperäisistä pakkauksistaan, tulee uuteen pakkaukseen laittaa alkuperäispakkauksen merkinnät (pakkausetiketin kuvan tulostaminen ja sen liimaaminen purkkiin). Kaikki ilman merkintöjä olevat, kemiallisia aineita sisältävät purkit tulee hävittää 20.12. 2019 mennessä.