Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
Opintojen alkuvaiheessa painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullinen viestintä on keskeistä koko oppimäärälle ja ääntämiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.
Opinnoissa varataan tarpeen mukaan aikaa yhdessä sovittujen tai ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn. Opintojen aikana edistetään monilukutaitoa käsittelemällä kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia, teatteria, kuvataidetta tai mediaa ja tutustutaan eri tekstilajeihin.
Moduulista 3 lähtien opiskelijalle voidaan antaa todistus suullisesta kielitaidosta Opetushallituksen erillisen ohjeistuksen mukaisesti.
VKB31 Perustason alkeet 1 (2 op)
Moduulin tehtävänä on motivoida pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen kielenopiskeluun sekä vahvistaa opiskelijan mielenkiintoa uutta kieltä ja kulttuureja kohtaan. Opiskelijaa rohkaistaan toimimaan kohdekielellä aktiivisesti, monenlaisia alkeiskielitaitoa kompensoivia vuorovaikutusstrategioita käyttäen.
Tavoitteet
- hahmottaa uuden kielen suhteen aiemmin opiskelemiinsa tai osaamiinsa kieliin sekä hyödyntää omaa kielellistä repertuaariaan
- löytää itselleen sopivia keinoja oppia ja opiskella kieltä
- hahmottaa kohdekielen aseman maailmassa
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A1.1 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- rutiininomaiset viestintätilanteet
- keskeisimmät viestintästrategiat
- tavallisimmat kohteliaisuuteen liittyvät ilmaukset
SAB31 / RAB31 / VEB31 Perustason alkeet 1 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Tavoitteet ja keskeiset sisällöt
Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Erityisesti harjoitellaan vuorovaikutuksen sujuvuutta: aktiivista kuuntelemista, rohkeutta käyttää non-verbaalisia ilmaisukeinoja puheen tukena, tapoja ilmaista, onko ymmärtänyt, sekä itselle luontevaa ääntämistä. Venäjän opinnoissa tutustutaan kyrillisiin kirjaimiin; saksan ja ranskan opinnoissa opetellaan tarvittavien erikoismerkkien löytämistä erilaisista näppäimistöistä ja aksenttien merkitystä ääntämisen kannalta.
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa
Opintojakson tavoitteissa ja toteutusmenetelmissä korostuu vuorovaikutusosaamisen laaja-alainen osaamisalue (02). Opintojakson aikana valmistaudutaan oman kieliprofiilin laajentamiseen, ja siltä osin sisältöihin kuuluu myös osia globaali- ja kulttuuriosaamisen laaja-alaisesta osaamisalueesta (06).
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön työskentelytapojen ja vuorovaikutusosaamisen kehittymisestä sekä taitotason A1.1 tavoitteiden toteutumiseen. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan itse- ja vertaisarviointina. Viestinnän kulttuurista sopivuutta sekä puhuttujen tekstien tulkinta- ja tuottamistaitoa arvioidaan sekä opintojakson aikana että pienimuotoisesti opintojakson lopussa. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus |
Tekstien tulkintataidot
|
Tekstien tuottamistaidot
|
|
A1.1 |
Opiskelija selviytyy satunnaisesti viestintäkumppanin tukemana muutamasta, kaikkein yleisimmin toistuvasta ja rutiininomaisesta viestintätilanteesta.
|
Opiskelija tarvitsee paljon apukeinoja (esim. eleet, piirtäminen, sanastot, netti). Opiskelija osaa joskus arvailla tai päätellä yksittäisten sanojen merkityksiä asiayhteyden, yleistiedon tai muun kielitaitonsa perusteella. Opiskelija osaa ilmaista, onko ymmärtänyt.
|
Opiskelija osaa käyttää muutamia kielelle ja kulttuurille tyypillisimpiä kohteliaisuuden ilmauksia (tervehtiminen, hyvästely, kiittäminen) joissakin kaikkein rutiininomaisimmissa sosiaalisissa kontakteissa.
|
Opiskelija ymmärtää vähäisen määrän yksittäisiä puhuttuja ja kirjoitettuja sanoja ja ilmauksia. Opiskelija tuntee kirjainjärjestelmän tai hyvin rajallisen määrän kirjoitusmerkkejä.
|
Opiskelija osaa ilmaista itseään puheessa hyvin suppeasti käyttäen harjoiteltuja sanoja ja opeteltuja vakioilmaisuja. Opiskelija ääntää joitakin harjoiteltuja ilmauksia ymmärrettävästi ja osaa kirjoittaa joitakin erillisiä sanoja ja sanontoja. |
VKB32 Perustason alkeet 2 (2 op)
Moduulin tehtävänä on rohkaista opiskelijaa käyttämään vähäistäkin kielitaitoa vuorovaikutustilanteissa ja hyödyntämään kieltä väylänä omien mielenkiinnon kohteiden pariin, myös maailmankuvan laajentamiseksi.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A1.1–A1.2 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- oman lähipiirin ja arjen kuvailu
- sosiaalisen kohtaamisen tilanteet arjessa
- tavanomaiset asiointitilanteet
SAB32 / RAB32 / VEB32 Perustason alkeet 2 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Yhdistetyn opintojakson tavoitteet, keskeiset sisällöt sekä arviointi kuvataan moduulin VKB33 kohdalla.
Tavoitteet ja keskeiset sisällöt
Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Erityisesti harjoitellaan vuorovaikutuksen sujuvuutta, kohdekulttuurille ominaisia non-verbaalisia ilmaisukeinoja ja luontevaa ääntämistä sekä kehitetään rohkeutta käyttää vähäistäkin kielitaitoa hyväksi tiedonhankinnassa.
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa
Opintojakson tavoitteissa ja toteutusmenetelmissä korostuvat vuorovaikutusosaamisen (02) ja monitieteisen ja luovan osaamisen (03) laaja-alaiset osaamisalueet. Opintojakson aikana täydennetään muiden kielten opinnoissa laadittua omaa kieliprofiilia, ja siltä osin sisältöihin kuuluu myös osia globaali- ja kulttuuriosaamisen laaja-alaisesta osaamisalueesta (06).
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön työskentelytapojen ja vuorovaikutusosaamisen kehittymisestä sekä taitotasojen A1.1 ja A1.2 tavoitteiden toteutumiseen niin, että taitotasolta A 1.2. painotetaan viestinnän kulttuurista sopivuutta, tekstien tulkintataitoa ja suullista tuottamistaitoa, joita arvioidaan sekä opintojakson aikana että opintojakson lopussa. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Mikäli opiskelija suorittaa yhdistetystä opintojaksosta vain moduulin VKB32, arviointi perustuu jatkuvan näytön lisäksi erilliseen kyseisen moduulin summatiiviseen kokeeseen.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus | Tekstien tulkintataidot | Tekstien tuottamistaidot | |
A1.2
|
Opiskelija selviytyy satunnaisesti yleisimmin toistuvista, rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen vielä enimmäkseen viestintäkumppaniin.
|
Opiskelija tukeutuu viestinnässään kaikkein keskeisimpiin sanoihin ja ilmauksiin. Opiskelija tarvitsee paljon apukeinoja. Opiskelija osaa pyytää toistamista tai hidastamista.
|
Opiskelija osaa käyttää muutamia kaikkein yleisimpiä kielelle ominaisia kohteliaisuuden ilmauksia rutiininomaisissa sosiaalisissa kontakteissa.
|
Opiskelija ymmärtää harjoiteltua, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää muutaman sanan mittaista kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta. Opiskelija tunnistaa tekstistä yksittäisiä tietoja. |
Opiskelija pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittaa muutaman lyhyen lauseen harjoitelluista aiheista. Opiskelija ääntää useimmat harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi ja hallitsee hyvin suppean perussanaston, muutaman tilannesidonnaisen ilmauksen ja peruskieliopin aineksia.
|
Kehittyvä alkeiskielitaito |
VKB33 Perustason alkeet 3 (2 op)
Moduulin tehtävänä on ohjata opiskelijaa muodostamaan kokonaisnäkemys perustason alkeisvaiheesta ja edistymisestä kohdekielen opinnoissa. Tarvittaessa huomiota kiinnitetään B2-oppimäärää peruskoulun puolella opiskelleen opiskelijan opintojen aloittamiseen.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A1.2 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- sosiaalisen kohtaamisen tilanteet arjessa, tavanomaiset asiointitilanteet
- vapaa-ajan vietto ja harrastukset
- koulu
SAB33 / RAB33 / VEB33 Perustason alkeet 3 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Tavoitteet ja keskeiset sisällöt
Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Erityisesti harjoitellaan vuorovaikutuksen sujuvuutta ja luontevaa ääntämistä sekä kehitetään rohkeutta käyttää vähäistäkin kielitaitoa hyväksi kontaktien luomisessa ja tiedonhankinnassa.
Opintojaksossa korostuvat vuorovaikutusosaamisen (02) ja monitieteisen ja luovan osaamisen (03) laaja-alaiset osaamisalueet niin opiskelusisältöinä, tavoitteina kuin toteutusmenetelminäkin. Opintojakson aikana täydennetään muiden kielten opinnoissa laadittua omaa kieliprofiilia, ja siltä osin sisältöihin kuuluu myös osia globaali- ja kulttuuriosaamisen laaja-alaisesta osaamisalueesta (06).
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön työskentelytapojen ja vuorovaikutusosaamisen kehittymisestä sekä taitotason A1.2 tavoitteiden toteutumiseen. Arvioinnissa painotetaan viestinnän kulttuurista sopivuutta, tekstien tulkintataitoa ja suullista tuottamistaitoa, joita arvioidaan formatiivisesti opintojakson aikana. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Mikäli opiskelija ei suorita moduulien VKB32 ja VKB33 yhdistettyä neljän opintopisteen opintojaksoa vaan vain yksittäisen moduulin, perustuu arviointi jatkuvan arvioinnin lisäksi viestinnän kulttuurisen sopivuuden sekä tekstien tulkinta- ja tuottamistaitojen osalta kyseisen moduulin summatiiviseen kokeeseen.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus |
Tekstien tulkintataidot
|
Tekstien tuottamistaidot
|
|
A1.2
|
Opiskelija selviytyy satunnaisesti yleisimmin toistuvista, rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen vielä enimmäkseen viestintäkumppaniin.
|
Opiskelija tukeutuu viestinnässään kaikkein keskeisimpiin sanoihin ja ilmauksiin. Opiskelija tarvitsee paljon apukeinoja. Opiskelija osaa pyytää toistamista tai hidastamista.
|
Opiskelija osaa käyttää muutamia kaikkein yleisimpiä kielelle ominaisia kohteliaisuuden ilmauksia rutiininomaisissa sosiaalisissa kontakteissa.
|
Opiskelija ymmärtää harjoiteltua, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää muutaman sanan mittaista kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta. Opiskelija tunnistaa tekstistä yksittäisiä tietoja. |
Opiskelija pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittaa muutaman lyhyen lauseen harjoitelluista aiheista. Opiskelija ääntää useimmat harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi ja hallitsee hyvin suppean perussanaston, muutaman tilannesidonnaisen ilmauksen ja peruskieliopin aineksia.
|
Kehittyvä alkeiskielitaito |
VKB34 Perustaso 1 (2 op)
Moduulin tehtävänä on ohjata opiskelijaa hyödyntämään kohdekieltä tiedonhankinnan välineenä. Moduulissa vahvistetaan opiskelijan kansainvälisyysvalmiuksia ja rohkaistaan opiskelijaa toimimaan oman kulttuurinsa lähettiläänä.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A1.3 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- kohdekielen maantieteellinen levinneisyys, variantit
- Suomi kohdekielellä opiskelun näkökulmasta
- arjen tavat ja traditiot sekä kulttuurierojen vertailua
SAB34 / RAB34 / VEB34 Perustaso 1 (2op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Erityisesti harjoitellaan rohkeutta käyttää omaa kehittyvää kielitaitoa hyväksi tiedonhankinnassa, kontaktien luomisessa ja oman kieli- ja kulttuuritaustan esittelyssä.
Opintojaksossa korostuu erityisesti globaali- ja kulttuuriosaamisen laaja-alainen osaamisalue (06) niin tavoitteina, opiskelusisältöinä kuin toimintamenetelminäkin. Opiskelusisältöihin kuuluu myös sekä kohdekielisten alueiden että Suomen osalta vähemmistökielten asema, joten tältä osin vahvistetaan yhteiskunnallista osaamista (04).
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön vuorovaikutusosaamisen kehittymisestä sekä taitotason A1.3 tavoitteiden toteutumiseen. Arvioinnissa painotetaan tekstien suullista tuottamistaitoa, jota arvioidaan formatiivisesti opintojakson aikana ja tekstien tulkintataitoa, jota arvioidaan summatiivisesti. Vuorovaikutusta ja viestintästrategioiden käyttöä arvioidaan itse- ja vertaisarviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus |
Tekstien tulkintataidot
|
Tekstien tuottamistaidot
|
|
A1.3 |
Opiskelija selviytyy monista rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen joskus viestintäkumppaniin.
|
Opiskelija osallistuu viestintään, mutta tarvitsee edelleen usein apukeinoja. Opiskelija osaa reagoida suppein sanallisin ilmauksin, pienin elein (esim. nyökkäämällä), äännähdyksin, tai muunlaisella minimipalautteella. Opiskelija joutuu pyytämään selvennystä tai toistoa hyvin usein.
|
Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvia ilmauksia monissa rutiininomaisissa sosiaalisissa kontakteissa.
|
Opiskelija ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Opiskelija pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä. |
Opiskelija osaa rajallisen määrän lyhyitä, ulkoa opeteltuja ilmauksia, keskeistä sanastoa ja perustason lauserakenteita. Opiskelija pystyy kertomaan arkisista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittamaan yksinkertaisia viestejä ja ääntää harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi.
|
Toimiva alkeiskielitaito |
VKB35 Perustaso 2 (2 op)
Moduulin tehtävänä on tarjota opiskelijalle välineitä ilmaista kohdekielellä tuntemuksiaan ja mielipiteitään. Moduulissa harjoitellaan vuorovaikutuksen ylläpitoa ja aktiivisen kuuntelun taitoa.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A1.3–A2.1 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- hyvinvointi ja terveys
- eri elämänvaiheet
SAB35 / RAB35 / VEB35 Perustaso 2 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Tavoitteet ja keskeiset sisällöt
Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Erityisesti harjoitellaan mielipiteen ilmaisemiseen tarvittavia viestintästrategioita.
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa
Opintojaksossa korostuvat erityisesti hyvinvointiosaamisen (01) ja vuorovaikutusosaamisen (02) laaja-alaiset osaamisalueet niin tavoitteina, opiskelusisältöinä kuin toimintamenetelminäkin. Perhesuhteita, oikeuksia, velvollisuuksia, vakaumuksia ja niihin liittyvää identiteetin etsintää käsittelevät opiskelusisällöt kehittävät yhteiskunnallista osaamista (04) ja globaali- ja kulttuuriosaamista (06).
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu taitotason A1.3 mukaisten tekstien tulkinta- ja tuottamistaitojen kehittymiseen sekä taitotason A2.1 määrittelemien vuorovaikutustaitojen kehittymiseen. Taitoa toimia vuorovaikutuksessa arvioidaan niin itse- ja vertaisarviointina kuin opettajankin antamana arviointina. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus |
Tekstien tulkintataidot
|
Tekstien tuottamistaidot
|
|
A2.1 |
Opiskelija pystyy vaihtamaan ajatuksia tai tietoja tutuissa ja jokapäiväisissä tilanteissa sekä toisinaan ylläpitämään viestintätilannetta.
|
Opiskelija osallistuu enenevässä määrin viestintään turvautuen harvemmin ei-kielellisiin ilmaisuihin. Opiskelija joutuu pyytämään toistoa tai selvennystä melko usein ja osaa jonkin verran soveltaa viestintäkumppanin ilmaisuja omassa viestinnässään.
|
Opiskelija selviytyy lyhyistä sosiaalisista tilanteista ja osaa käyttää yleisimpiä kohteliaita tervehdyksiä ja puhuttelumuotoja, esittää kohteliaasti esimerkiksi pyyntöjä, kutsuja, ehdotuksia ja anteeksipyyntöjä sekä vastata sellaisiin.
|
Opiskelija ymmärtää helppoja, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sekä selkeää puhetta sisältäviä tekstejä. Opiskelija ymmärtää lyhyiden, yksinkertaisten, itseään kiinnostavien viestien ydinsisällön ja tekstin pääajatukset tuttua sanastoa sisältävästä, ennakoitavasta tekstistä. Opiskelija pystyy hyvin yksinkertaiseen päättelyyn asiayhteyden tukemana.
|
Opiskelija pystyy kertomaan jokapäiväisistä ja konkreettisista sekä itselleen tärkeistä asioista käyttäen yksinkertaisia lauseita ja konkreettista sanastoa. Opiskelija osaa helposti ennakoitavan perussanaston ja monia keskeisimpiä rakenteita. Opiskelija osaa soveltaa joitakin ääntämisen perussääntöjä muissakin kuin harjoitelluissa ilmauksissa.
|
Peruskielitaidon alkuvaihe |
VKB36 Perustaso 3 (2 op)
Moduulin tehtävänä on ohjata opiskelija kielialueen kulttuurisesti ja historiallisesti keskeisten aiheiden pariin. Moduulissa rohkaistaan opiskelijaa käyttämään kohdekieltä itselle kiinnostavia kulttuuriaiheita tutkiessa. Moduulin aikana opiskelija tekee oman kohdekielisen tuotoksen.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- eri kulttuuriaiheita kieli- ja kulttuurialueelta
- ajankohtaiset kulttuuriaiheet
- luova toiminta opiskelijoiden oman mielenkiinnon perusteella
SAB36 / RAB36 / VEB36 Perustaso 3 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Haapajärven lukiossa moduulit Perustaso 3 (VKB36) ja Perustaso 5 (VKB38) voidaan tarjota yhdistettynä, neljän opintopisteen laajuisena opintojaksona, jonka toteuttamistapa määritellään vuosittaisessa työsuunnitelmassa.
Yhdistetyn opintojakson tavoitteet, keskeiset sisällöt sekä arviointi kuvataan tässä moduulin VKB36 kohdalla.
Opintojakso Perustaso 4 VKB37 suositellaan suoritettavaksi yhdistetyn opintojakson VKB36&VKB38 jälkeen.
Tavoitteet ja keskeiset sisällöt
Yhdistetyn neljän opintopisteen laajuisen opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa moduuleissa VKB36 ja VKB38. Tavoitteena on, että opiskelija pystyy keskustelemaan luontevasti ennalta valmistellun mallin mukaisesti konsertti-, elokuva- ja taidemuseokäyntiin sekä kirjallisuuteen liittyvissä tilanteissa sekä esittämään kutsuja ja ilmaisemaan mielipiteensä itselle tärkeistä kulttuuriaiheista myös lyhyin kirjallisin viestein. Myös haapajärvisen paikalliskulttuurin esittelyä kohdekielellä harjoitellaan. Moduulin VKB38 sisällöistä kohdekieliset mediat ja lähdekritiikki yhdistetään kielialueen kulttuuristen ja historiallisten aiheiden käsittelyyn sekä ajankohtaisten kulttuuriaiheiden seuraamiseen. Tarkasteluun nostetaan myös itseilmaisu ja sen merkitys identiteetin rakentumisessa.
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa
Opintojaksossa korostuvat erityisesti monitieteisen ja luovan osaamisen (03) sekä globaali- ja kulttuuriosaamisen (06) laaja-alaiset osaamisalueet niin tavoitteina, opiskelusisältöinä kuin toimintamenetelminäkin. Toimintamenetelmät tukevat myös vuorovaikutusosaamisen (02) laaja-alaisen osaamisalueen vahvistumista.
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön vuorovaikutusosaamisen kehittymisestä sekä taitotason A2.1 tavoitteiden toteutumiseen niin, että arvioinnissa painotetaan tekstien suullisen tuottamistaidon kehittymistä. Opintojaksossa tehtävää omaa kohdekielistä tuotosta ei arvioida tekstin tuottamisen näkökulmasta, vaan laaja-alaisen vuorovaikutusosaamisen näkökulmasta. Kuultujen tekstien tulkintataitojen kehittymistä seurataan opintojakson aikana; luettujen tekstien tulkintataitoa arvioidaan opintojakson lopussa. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Mikäli opiskelija suorittaa yhdistetystä opintojaksosta vain moduulin VKB36, arviointi perustuu jatkuvan näytön lisäksi erilliseen kyseisen moduulin summatiiviseen kokeeseen.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus |
Tekstien tulkintataidot
|
Tekstien tuottamistaidot
|
|
A2.1 |
Opiskelija pystyy vaihtamaan ajatuksia tai tietoja tutuissa ja jokapäiväisissä tilanteissa sekä toisinaan ylläpitämään viestintätilannetta.
|
Opiskelija osallistuu enenevässä määrin viestintään turvautuen harvemmin ei-kielellisiin ilmaisuihin. Opiskelija joutuu pyytämään toistoa tai selvennystä melko usein ja osaa jonkin verran soveltaa viestintäkumppanin ilmaisuja omassa viestinnässään.
|
Opiskelija selviytyy lyhyistä sosiaalisista tilanteista ja osaa käyttää yleisimpiä kohteliaita tervehdyksiä ja puhuttelumuotoja, esittää kohteliaasti esimerkiksi pyyntöjä, kutsuja, ehdotuksia ja anteeksipyyntöjä sekä vastata sellaisiin.
|
Opiskelija ymmärtää helppoja, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sekä selkeää puhetta sisältäviä tekstejä. Opiskelija ymmärtää lyhyiden, yksinkertaisten, itseään kiinnostavien viestien ydinsisällön ja tekstin pääajatukset tuttua sanastoa sisältävästä, ennakoitavasta tekstistä. Opiskelija pystyy hyvin yksinkertaiseen päättelyyn asiayhteyden tukemana.
|
Opiskelija pystyy kertomaan jokapäiväisistä ja konkreettisista sekä itselleen tärkeistä asioista käyttäen yksinkertaisia lauseita ja konkreettista sanastoa. Opiskelija osaa helposti ennakoitavan perussanaston ja monia keskeisimpiä rakenteita. Opiskelija osaa soveltaa joitakin ääntämisen perussääntöjä muissakin kuin harjoitelluissa ilmauksissa.
|
Peruskielitaidon alkuvaihe |
VKB37 Perustaso 4 (2 op)
Moduulin tehtävänä on vahvistaa opiskelijan itsetuntoa kielenkäyttäjänä tarjoamalla mahdollisuuksia pohtia ja harjoitella kieltä erilaisissa jatko-opintoihin ja työelämään liittyvissä tilanteissa.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- opiskelu koulussa sekä mahdolliset jatko-opinnot ja työelämä
- tulevaisuudensuunnitelmat
SAB37 / RAB37 / VEB37 Perustaso 4 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Opintojakso Perustaso 4 VKB37 suositellaan suoritettavaksi yhdistetyn opintojakson VKB36&VKB38 jälkeen.
Tavoitteet ja keskeiset sisällöt
Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Erityisesti harjoitellaan oman koulutuksen, hankittujen taitojen ja omien vahvuuksien esittelyä erilaisissa hakutilanteissa sekä tulevaisuudensuunnitelmista keskustelemista. Samalla vertaillaan Suomen ja kohdekielisen maan koulutusjärjestelmiä.
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa
Opintojaksossa korostuu yhteiskunnallisen osaamisen (04) laaja-alainen osaamisalue: Aktiivinen kansalaisuus ja työelämän vaatimukset esiintyvät opintosisältöinä, opintojakson aikana vahvistetaan yrittäjyyttä tukevia ominaisuuksia ja tehdään näkyväksi, miten kieliopintojen mahdollistamat taidot ja kontaktit helpottavat siirtymistä jatko-opintoihin ja työelämään.
Arviointi
Opintojakson arviointi perustuu taitotason A2.1 mukaisten taitojen kehittymiseen niin, että tekstien tulkinta- ja tuottamistaidot korostuvat. Tekstien tulkinnassa kuultujen tekstien osuus korostuu tässä opintojaksossa. Arviointiperusteet täsmennetään yhdessä opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa.
Taitotaso
|
Taito toimia vuorovaikutuksessa |
Taito tulkita tekstejä |
Taito tuottaa tekstejä |
||
Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa |
Viestintästrategioiden käyttö |
Viestinnän kulttuurinen sopivuus |
Tekstien tulkintataidot
|
Tekstien tuottamistaidot
|
|
A2.1 |
Opiskelija pystyy vaihtamaan ajatuksia tai tietoja tutuissa ja jokapäiväisissä tilanteissa sekä toisinaan ylläpitämään viestintätilannetta.
|
Opiskelija osallistuu enenevässä määrin viestintään turvautuen harvemmin ei-kielellisiin ilmaisuihin. Opiskelija joutuu pyytämään toistoa tai selvennystä melko usein ja osaa jonkin verran soveltaa viestintäkumppanin ilmaisuja omassa viestinnässään.
|
Opiskelija selviytyy lyhyistä sosiaalisista tilanteista ja osaa käyttää yleisimpiä kohteliaita tervehdyksiä ja puhuttelumuotoja, esittää kohteliaasti esimerkiksi pyyntöjä, kutsuja, ehdotuksia ja anteeksipyyntöjä sekä vastata sellaisiin.
|
Opiskelija ymmärtää helppoja, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sekä selkeää puhetta sisältäviä tekstejä. Opiskelija ymmärtää lyhyiden, yksinkertaisten, itseään kiinnostavien viestien ydinsisällön ja tekstin pääajatukset tuttua sanastoa sisältävästä, ennakoitavasta tekstistä. Opiskelija pystyy hyvin yksinkertaiseen päättelyyn asiayhteyden tukemana.
|
Opiskelija pystyy kertomaan jokapäiväisistä ja konkreettisista sekä itselleen tärkeistä asioista käyttäen yksinkertaisia lauseita ja konkreettista sanastoa. Opiskelija osaa helposti ennakoitavan perussanaston ja monia keskeisimpiä rakenteita. Opiskelija osaa soveltaa joitakin ääntämisen perussääntöjä muissakin kuin harjoitelluissa ilmauksissa.
|
Peruskielitaidon alkuvaihe |
VKB38 Perustaso 5 (2 op)
Moduulin tehtävänä on rohkaista opiskelijaa lukemaan ja tulkitsemaan oman kielitaitonsa mukaisesti eri tasoisia ja pituisia tekstejä. Moduulissa vahvistetaan tekstien tulkitsemiseen tarvittavia strategioita ja syvennetään taitoa tuottaa kieltä vuorovaikutustilanteen edellyttämällä tavalla ottaen huomioon viestin vastaanottaja.
Tavoitteet
- pystyy vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
- ajankohtaiset aiheet
- kohdekieliset mediat
- lähdekritiikki
SAB38 / RAB38 / VEB38 / Perustaso 5 (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET
Haapajärven lukiossa moduulit Perustaso 3 (VKB36) ja Perustaso 5 (VKB38) voidaan tarjota yhdistettynä, neljän opintopisteen laajuisena opintojaksona, jonka toteuttamistapa määritellään vuosittaisessa työsuunnitelmassa.
Yhdistetyn opintojakson tavoitteet, keskeiset sisällöt sekä arviointi kuvataan moduulin VKB36 kohdalla.
Mikäli opiskelija suorittaa yhdistetystä opintojaksosta vain moduulin VKB38, arviointi perustuu jatkuvan näytön lisäksi erilliseen kyseisen moduulin summatiiviseen kokeeseen.
PAIKALLISET KIRJAUKSET, B3-oppimäärän ja B2-oppimäärän yhteiset kolmannen opiskeluvuoden opintojaksot
SAB39/RAB39/VEB39
ks. SAB27/RAB27/VEB27
SAB310/RAB310/VEB310
ks. SAB28/RAB28/VEB28