Tapaamiskerta 2

Tapaamiskerta 2

ULKOINEN JA SISÄINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ

Aluksi tarkastelemme olosuhteita, joissa tavoittelet hyvää opiskelua. Psykologian opintojaksolta (PS1) muistat ehkä sanat ulkoinen ja sisäinen oppimisympäristö. Katsotaan aluksi, mitä sanoilla tarkoitetaan.

- Ulkoisella oppimisympäristöllä viitataan tavallisesti paikkaan, jossa opiskelet. Opiskelu voi tapahtua luokassa, kotona, kirjastossa, linja-autossa tai nykyisin myös useasti sähköisessä oppimisympäristössä. Paikkoja ja aikoja opiskella voi olla lukuisia.

- Sisäinen oppimisympäristö on kehosi, mielesi ja tietoisuutesi mahdollistama sisälläsi oleva ympäristö, jossa ajattelet ja koet omaa oppimistasi. Joskus sisäinen oppimisympäristö voi olla ahdas ja meluisa. Silloin mielessä saattaa olla useita oppimista haittaavia ajatuksia tai tunteita eikä oikein jaksa opiskella. Joskus siellä taas on tilaa runsaasti ottaa asioita vastaan ja ajatella niitä. Katsotaan mielikuvan avulla aluksi ulkoista ja sitten hieman myöhemmin myös sisäistä oppimisympäristöä.

 

  1. ULKOINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ

OHJAA ITSESI OPINTOJEN ÄÄREEN -mielikuvaharjoitus

Kuvittele mielessäsi seuraava tilanne. Voit keskustella sen jälkeen ajatuksistasi paikalla olevien kanssa ja täydentää myöhemmin ajatuksiasi omasta oppimisestasi Oppikuppila-työvihkoseesi:

 Kuvittele mielessäsi, että ajat sinulle tuttua ja mieleistäsi kulkuvälinettä. Se voi olla esimerkiksi pyörä, auto tai vaikka vene. Olet nyt asettunut paikallesi ja kohta aloitat kulkuvälineen kuljettamisen. Näet edessäsi pyörän ohjaustangon / auton ratin tai veneen ruorin. Aloitat kohta matkasi ja sinun oltava valmis havainnoimaan matkasi maisemia. Oletko paikalla yksin? Ympärilläsi saattaa olla myös muita ihmisiä…Miltä kohta tapahtuva liikkeelle lähtö sinusta tuntuu? Mitä ajattelet? Tuntuuko sinusta, että haluat sanoa jotakin lähellä olevillesi?

Pohdintaa mielikuvaharjoituksesta:

- Miten voisit luoda lähdöllesi häiriöttömän tilanteen, jotta ohjaaminen ja eteneminen onnistuisi sinulta parhaiten? Mikä sinua saattaisi häiritä?

- Valmistaudu matkaasi: pohdi riittävän mukavaa, aikaa säästävää ja turvallista reittiä. Millainen olisi hyvä kartta alkavaa matkaasi varten?

- Mikä aika päivästä sopisi lähdöllesi parhaiten? Millainen vireytesi olisi hyvä olla, jotta etenisit matkallasi parhaiten? Sopivassa vireystilassa et ole siis liian väsynyt etkä myöskään ylivireä. Milloin sinulla on yleensä sopiva vireystila ajamisen ja opiskelun kannalta?

- Pohdi matkasi ulkoisia puitteita. Millainen olisi sinulle hyvä ympäristö edetä? Mieti mitä voisit tehdä, ettet joudut liian ruuhkaiseen ympäristöön ja liian yllättäviin tilanteeseen. Olisiko mukavaa matkustaa yksin vai suuremmalla porukalla?

Aseta matkalle päätavoite: Mihin haluat päästä? Onko sinulla välitavoitteita? Milloin aiot pitää taukoja- ja tankkaushetkiä?

-------

Arvasit varmaan, että ajaminen vertautuu tässä mielikuvaharjoituksessa opiskeluun. Mieti edellä olevia kysymyksiä uudelleen oppimisesi näkökulmasta. Tämän voit tehdä pohtimalla Oppikuppila-työvihkossasi tehtävää 2 (Ohjaa itsesi opintojen ääreen - ulkoinen oppimisympäristö)

FAKTAA:

- Ulkoinen oppimisympäristö mahdollistaa opiskelun ja sen järjesteleminen sopivaksi itselle saattaa helposti unohtua

- Opiskelun suunnittelu ja mahdollisimman mieluisaksi tekemisen sekä häiritsevien tekijöiden ennakointi on tärkeää.

- Sopiva vireys ja kehon muu hyvinvointi on tärkeä huomioida (esimerkiksi ettei ole liian nälkäinen ja liian kuuma olo)  

VINKKEJÄ / Arjessasi toimi näin:

  • Pohdi ennen opiskeluasi: missä opiskelu sujuisi nyt parhaiten?
  • Mitä voisit tehdä, jotta ympäristö palvelisi opiskeluasi? Voit miettiä, miten esimerkiksi toimit kirjastossa, jotta löytäisit viihtyisän lukupaikan ja mitä tekisit, jos opiskelusi häiriintyisi
  • Seuraa vireyttäsi (muista levätä, syödä ja juoda tarpeeksi)