Ekologia: biologian osa-alue, joka tutkii miten luonto toimii. Se on oppi eliöiden ja niiden elollisen ja elottoman ympäristön välisistä suhteista.
Ympäristöekologia: tutkii ihmisen vaikutusta ekosysteemeihin (yleensä lähtökohtana ihmisen aiheuttamat häiriöt ekosysteemeihin).
Tavoitteena esimerkiksi eliöiden ja ekosysteemien suojelu, luonnonvarojen riittävyys, ympäristön pilaantumisen estäminen.
Tutkimuksella saadaan faktatietoa lainsäädännön, toimenpiteiden ja mielipiteiden perustaksi.
Esimerkkiammatteja ekologian, ympäristöekologian ja ympäristönsuojelun alalta: ekologi, tutkija, ympäristötarkastaja, ympäristösihteeri, hydrobiologi, ympäristökasvattaja, maisema-arkkitehti, ympäristöinsinööri, ympäristösuunnittelija, metsätalousinsinööri, ympäristöalan lehtien ja järjestöjen toimittajat ja tiedottajat, ympäristöalan konsulttitehtävät (lue näistä lisää esim. avo-ohjelmasta tai ammattinetistä.)
AMK: luonnonvara- ja ympäristöala
Yliopisto: biologia, ympäristötieteet, maa- ja metsätaloustieteellinen
Ekosysteemin häiriö:
Ekosysteemissä tapahtuu usein häiriöitä luonnostaan eli sen toiminta muuttuu.
Jääkausi, kuivuus, metsäpalo, mikä tahansa ympäristötekijä, joka muuttaa merkittävästi ekosysteemin rakennetta ja toimintaa.
Eliöt pystyvät yleensä sopeutumaan häiriöihin muuttamalla tai evoluution kautta.
Ihmisen aiheuttamat häiriöt voivat olla niin laajoja ja/tai nopeita, että sopeutuminen ei onnistu.
Ekosysteemin häiriöt häiritsevät myös ihmistä itseään.
Ekosysteemipalvelut:
Ihmisen luonnosta saamia aineellisia ja aineettomia hyötyjä, joille pyritään laskemaan taloudellinen arvo.
Esimerkiksi ravinto ja muut luonnonvarat, virkistysarvo, kosteikkojen tulvia tasaava vaikutus, ilmaston säätely, esteettiset arvot.
Ekosysteemipalvelut jaetaan tuotantopalveluihin, kulttuuripalveluihin, ylläpitäviin palveluihin ja sääteleviin palveluihin.