3D- kuvat/tulostus maantiedon ja matematiikan yhteisprojektina
Opettajalle
Uuden opetussuunnitelman mukaan oppiainerajat ylittävän yhteistyön pitää lisääntyä ja tiivistyä, joten myös erilaisille uusille oppimiskokemuksille tulee antaa mahdollisuus.
Kirjassa esittelemme erilaisia harjoitustöitä, joita oppilaat voivat tehdä pareittain tai isommissa ryhmissä. Harjoituksia voi tehdä, vaikka koululla ei vielä olisikaan omaa 3D- tulostinta.
Ja nyt rohkeasti kokeilemaan!
Tekijät
Laitteisto ja ohjelmat

3D-tulostin voidaan teknisesti toteuttaa monella eri tapaa. Kirjan esimerkit on tulostettu Leapfrog Creatr Dual Extruder-tulostimella, jossa on kaksi tulostuspäätä ja pystytasossa liikkuva lämmitettävä alusta. Tämän kirjan projektit eivät vaadi mitään erityisiä ominaisuuksia tulostimelta, vaan harrastekäyttöön suunnitellut tulostimet riittävät projektin toteutukseen hyvin. Tässä kohtaa on kuitenkin pakko mainita tulostimet, joissa tulostusalusta liikkuu vaakatasossa. Projekteissa suunnitellaan kappaleita, joissa on kapeita ja korkeita pylväitä ja ne saattavat kaatua alustan liikkuessa. Tämä on kuitenkin enemmän tekninen haaste kuin este.
Kirjan projektit voidaan hyvin toteuttaa ilman tulostintakin, jolloin ei tarvitse miettiä teknisiä rajoitteita. Jos kuitenkin on tarkoituksena myös tulostaa suunnitellut kappaleet, on hyvä tarkistaa heti projektin aluksi muutamia asioita: tulostusalueen koko, tulostunopeus ja käytettävissä olevat muovilaadut. Tällöin vältytään suunnittelemasta kappaleita, joiden tulostaminen olisi kohtuuttoman vaikeaa tai aikaavievää.
Tärkeimmät työkalut

Seuraavien työkalujen lisäksi on hyvä tuntea pikakomento ctrl+Z, joka peruuttaa edellisen tehdyn komennon.