Kuljetuspalvelut, merenkulkualan perustutkinto

Korjaaja, vahtiperämies, vahtikonemestari, laivasähköasentaja

Merenkulkualan perustutkinnon suorittanut on luotettava, laatutietoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen. Hän ottaa työssään huomioon kestävän kehityksen tavoitteet. Hän toimii erilaisissa vuorovaikutustilanteissa yhteistyökykyisesti ja selkeästi. Hän toimii oikein eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa. Hän noudattaa turvallisia, terveyttä ja työkykyä edistäviä työmenetelmiä ja työtapoja sekä hyvää työturvallisuuskulttuuria. Tutkinnon suorittanut osaa toimia vahtimiehenä ja toimii oikein mahdollisissa hätätilanne- sekä turvallisuustoiminnoissa. Tutkinnon suorittanut työskentelee korjaajana, laivasähköasentajana, vahtiperämiehenä tai vahtikonemestarina.


Osaamisalan valinta

Kannattaa tutustua terveydentilavaatimuksiin Opintopolussa. Opiskelijat hakevat osaamisaloille ensimmäisen lukuvuoden keväällä. Valinnat perustuvat ensimmäisen lukuvuoden koulumenestykseen. Kone- ja kansipäällystön sekä sähkökäytön osaamisalojen valintakriteereinä ovat kielelliset ja matemaattiset valmiudet suoriutua osaamisalasta. Konepäällystön tai kansi- ja konekorjauksen osaamisaloihin valitun tulee omata riittävät käden taidot. Lisätietoja osaamisalan valinnasta www.winnova.fi/osaamisalavalinnat

Konepäällystön osaamisalalta valmistuu vahtikonemestariksi. Hän huolehtii koneiston huollosta ja korjauksista. Lisäksi hän päivystää konehuoneen vahtipäällikkönä. Pienissä aluksissa hän voi työskennellä konepäällikkönä, joka vastaa aluksen koneista ja laitteista.

Konepäällystön osaamisalan (vahtikonemestari) suorittanut osaa toimia vahtipäällikkönä konevahdissa. Hän osaa käyttää ja huoltaa laivan pää- ja apukoneita ja niihin kuuluvia laitteistoja ja muita laivan koneita. Hän osaa toimia hätätilanteissa, pelastuslautta- ja pelastusvenemiehenä. Hän osaa antaa ensiapua ja sammuttaa tulipalon. Vahtikonemestarin koulutuksella voi toimia kaikessa ulkomaanliikenteessä konevahdin vahtipäällikkönä. Konepäällystön osaamisala sisältää myös konemestarinkirja, alukset alle 3000 kW -pätevyyskirjan ja kone- päällikönkirja, alukset alle 3000 kW -pätevyyskirjan edellyttämän koulutuksen (STCW A-III/3). Tutkinnon suorittanut voi edetä miehitysasetuksen vaatimukset täyttämällä konepäälliköksi kansainvälisen liikenteen alukselle, jonka koneteho on alle 3 000 kW.

Työpaikat: erilaiset alukset, kuten lastialukset, matkustaja-alukset ja säiliöalukset.


Kansi- ja konekorjauksen osaamisalalta valmistuu korjaajaksi. Hän on pätevä työskentelemään puolimatruusina. Korjaaja työskentelee erilaisissa kansi- ja konemiehistön tehtävissä.

Kansipäällystön osaamisalalta valmistuu vahtiperämieheksi. Hän avustaa aluksen päällikköä satamatoiminnoissa ja merellä, lisäksi hän on komentosillan vahtipäällikkö. Vahtiperämies voi työskennellä myös pienen aluksen päällikkönä, joka vastaa aluksen oikeasta lastauksesta, miehityksestä ja varustuksesta. Hän osaa ohjata laivaa turvallisesti kansainvälisten sääntöjen mukaisesti. Hän osaa käyttää komentosillan laitteita ja toimia oikein hätätilanteissa, pelastuslautalla ja -veneessä, antaa ensiapua ja johtaa palonsammutusta. Lisäksi hän osaa hoitaa laivan radioasemaa. Vahtiperämiehen pätevyyskirjan saanut voi toimia kaikessa liikenteessä vahtiperämiehenä. Miehitysasetuksen vaatimukset täyttämällä hän voi edetä päälliköksi kotimaanliikenteen aluksille, joiden vetoisuus on vähintään 1 000 mutta alle 3 000.

Työpaikat: erilaiset alukset, kuten lastialukset, matkustaja-alukset ja säiliöalukset.


Sähkökäytön osaamisalalta valmistuu laivasähköasentajaksi. Hän käyttää ja huoltaa aluksen sähkötuotantojärjestelmiä ja sähkölaitteita. Hän voi työskennellä myös telakalla tai koeajossa.

Merenkulkualan ammateille on tyypillistä laaja-alainen osaaminen. Aluksilla on rajoitettu määrä miehistöä, joten tarvittaessa miehistön jäsenen on pystyttävä tekemään myös muita kuin oman erikoisalansa töitä. Siksi kaikkiin koulutusohjelmiin sisältyy vahtimiehen pätevyyteen johtavia opintoja.

Merenkulkualan työpaikkoja on koti- ja ulkomaanliikenteessä erilaisilla lastialuksilla, matkustaja- ja autolautoilla, jäänmurtajilla ja hinaajilla. Alalta valmistuneita työskentelee lisäksi muun muassa varustamoissa, satamissa ja luotsaustoiminnassa.

Lähteet:
http://www.smu.fi/koulutus/merimiesammatissa-on-vetovoimaa/
www.ammattinetti.fi
www.ammattiosaaja.fi
www.opintopolku.fi

Oppilaitoksia:
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (KYAMK)/merenkulku
WinNova Länsirannikon Koulutus Oy, Rauma
Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)/merenkulku, RaumaAboa mare, Turku/Åbo
Högskolan på Åland, Mariehamn
Ålands Yrkesgymnasium, sjöfart, Mariehamn