5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen
Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.
Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.
Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.
Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.
Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.
Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
Kodin ja koulun yhteistyö
Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.
Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.
Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.
Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.
Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.
Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.
Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.
Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.
Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Koulun toimenpiteet
5.1 Oppilaiden osallisuus
Oppilaskunnan osallistavuutta lisätään mahdollisuuksien mukaan niin, että se mahdollistaa entistä laajemman ja voimakkaammin oppilaan omaan kiinnostukseen perustuvan vaikutusväylän. Oppilaskunta-aktiiveja osallistetaan Minna Canthin koulun koulukulttuurin kehittämiseen Meidän Minari -ajattelun hengessä. Oppilaille annetaan myös mahdollisuuksia osallistua konkreettisesti koulun arjen pyörittämiseen mm. digitaitoihin painottuvan oppilasagentti-toiminnan myötä. Myös oppilaskunnan hallituksen ja tukioppilaiden ideoita koulun toimintaan liittyen otetaan ilolla vastaan.
5.1.1 Oppilaskunnan toiminta
Oppilaskunta-aktiivit valitaan ilmoittautumisperusteella ja kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua toimintaan. Ilmoittautuneiden joukosta muodostetaan hallitus, joka johtaa aktiiveista koostuvien toimikuntien toimintaa. Aktiivit valitsevat joukostaan hallituksen puheenjohtajan, joka koordinoi toimintaa oppilaskunnan ohjaavien opettajien tuella.
Minna Canthin koulussa oppilaskunnan hallitus osallistuu koulun edustamiseen, koulun viihtyvyydestä huolehtimiseen ja yhteisöllisyyden edistämiseen. Oppilaskunnan hallituksesta on aina edustus koulun yhteisöllisessä oppilashuoltopalaverissa. Oppilaskunnan hallitus pitää yhteyttä nuorisovaltuustoon ja on mukana nuorisovaalien järjestelyssä.
Oppilaskunnan ohjaavina opettajina toimivat lukuvuonna 2022-23 Virva Eskelinen ja Otto Tuomela.
5.1.2 Tukioppilastoiminta
Tukioppilaat edistävät omalla panoksellaan kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Tukioppilaiden tehtäviin kuuluvat mm. kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäiseminen, kummiluokkatoiminta sekä ryhmäytymispäivän, tilaisuuksien ja teemapäivien järjestäminen ja erilaisiin projekteihin osallistuminen. Tukioppilastoiminnassa tehdään yhteistyötä mm. oppilaskunnan hallituksen, seurakunnan ja nuorisotoimen kanssa. Uusia tukioppilaita valitaan vuosittain 7. luokan oppilaista hakemusten perusteella. Tukioppilaille järjestetään koulutusta hyödyntäen MLL:n koulutusmateriaaleja. Tukioppilaana toimineille 9.luokan oppilaille annetaan tukioppilastodistus lukuvuoden päättyessä. Tukioppilastoiminnasta vastaavat lukuvuonna 2022-2023 Sanna Multala ja Teemu Pulkkinen. Lukuvuonna 2022-23 tukioppilaskurssi on osa koulun valinnaisainetarjontaa.
5.1.3 Oppilasagentti
Kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaita otetaan mukaan tvt-tietojen ja taitojen jalkaannuttamiseksi kentälle. Kuopion kaupungilla on Oppilasagentti-hanke, joka korvaa tänä lukuvuonna koulussamme lukuvuodesta 2018 toimineen ”Tekniikkaposse”-ryhmän.
Uudet oppilasagentit kartoitetaan syksyllä 2022. Tavoitteena on kartoittaa oppilaista oppilaita, jotka voivat auttaa omaa luokkaansa ja opettajia omilla tunneillaan. Oppilaat ovat myös apuna juhlien ja tapahtumien järjestämisessä ja teknisessä toteuttamisessa.
Tutoropettajat ja oppilasagenttiohjaaja kouluttavat oppilaita koulussa käytössä olevien ohjelmien sekä laitteiden käyttöön. Oppilaat saavat todistuksen osallistumisestaan tutoroppilastoimintaan 9. luokan lopussa. Toiminta on tarkoitus vakiinnuttaa käytäntöön siten, että tutoroppilaat toimivat opettajan apuna myös seuraavana lukuvuonna perehdyttäen uusia oppilaita toimintaan.
Oppilasagenttitoiminnan vastaavana opettajana lukuvuonna 2022-2023 toimii Sanni Swahn yhteistyössä muun digitiimin kanssa.
5.1.4 Liikkuva koulu
Koulussa jatkuu Liikkuva koulu –toiminta, jonka tavoitteena on kehittää oppilaiden koulupäivistä aktiivisempia ja viihtyisämpiä kannustamalla välituntiliikuntaan, toiminnallisiin ratkaisuihin oppitunneilla sekä tarjota koulun jälkeistä kerhotoimintaa (klo 15-16). Lautapelikerho aloittaa toimintansa tiistaisin ja koulun salissa järjestetään torstaisin pallopelikerho. Liikkuva koulu –toiminnasta vastaavat Kalle-Veikko Koivisto, Jouni Salmela sekä koulu nuorisotyöntekijä Teemu Knuutinen.
5.2 Kodin ja koulun yhteistyö
Kodin ja koulun välisen yhteistyön keskeisinä muotoina ovat Wilman käyttö, koulun järjestämät vanhempainillat sekä oppilaille vuosittain järjestettävät oppimiskeskustelut. Koulu on laatinut huoltajille yläkoulun käytänteisiin opastavan “Kutsu yhteistyöhön - askelmerkkejä Minna Canthin koulun käytänteisiin”.
https://peda.net/kuopio/p/minnacanth/yhteistyo/kodin-ja-koulun-yhteistyo
Koti ja koulu ovat arkitasolla yhteistyössä erityisesti Wilman välityksellä. Wilman välityksellä on mahdollista hoitaa monet oppilaan arjen asioihin liittyvät asiat kuten poissaolojen selvittäminen sekä se mahdollistaa myös viestittelyn huoltajan ja koulun kesken. Wilman toimintoja kehitetään kaupungin tasolla. Uusimpina toimintoina ovat esim. sähköinen oppilasilmoitus sekä kasvatuksellisten toimien kirjaaminen. Sähköposti on Wilman ohella yksi käytössä oleva viestintäväline.
Minna Canthin koulussa järjestetään vuosittain vanhempainiltoja. Vanhempainiltoja järjestetään kaikille luokkatasoille. Vanhempainillat järjestetään joko lähi- tai etätapaamisina. Koulun yhteisistä vanhempainilloista tiedotetaan koulun kotisivuilla sekä Wilman kautta.
Jokainen luokanohjaaja pitää oppimiskeskustelut vuosittain valvontaluokkansa oppilaiden ja huoltajien kanssa. Oppimiskeskustelut ovat kasvatuksellisia vuorovaikutustilanteita, joissa oppilas on tähti. Oppimiskeskustelussa oppilas osallistuu omaa opiskeluaan ja oppimistaan koskevaan arviointiin ja päätöksentekoon. Oppilaat täyttävät syksyllä oppimiskeskustelukaavakkeen, johon he asettavat itselleen opiskeluun ja koulunkäyntiin liittyvät tavoitteet kuluvalle vuodelle. Tavoitteiden saavuttamista arvioidaan oppimiskeskustelussa oppilaan, huoltajan ja luokanohjaajan kesken. Tarvittaessa keskusteluun voi osallistua muitakin opettajia. Oppimiskeskusteluajat sovitaan oppilaan oman luokanohjaajan kanssa.
Huoltajilla on myös mahdollisuus osallistua vanhempainyhdistystoimintaan sekä yhteisölliseen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Musiikkiluokilla on oma vanhempainyhdistyksensä Musiikkiluokkien tuki ry. Musiikkiluokkien vanhempainyhdistys on perinteisesti koulun kanssa järjestänyt erilaisia musiikkitapahtumia, esimerkiksi joulukonsertin ja kevätlukukauden lopussa järjestettävän musiikkiluokkien lukuvuoden päätöskonsertin. Musiikkiluokkien tuki ry:ssä on huoltajajäsen jokaiselta musiikkiluokalta, joten tiedotus huoltajille hoituu näiden yhteyshenkilöiden kautta.
Yhtenä keskeisenä informaatiokanavana käytetään myös koulun kotisivuja (https://peda.net/kuopio/p/minnacanth). Sieltä löytyy tietoa mm. koulun säännöistä, käytänteistä sekä oppiaineista. Kotisivuilla löytyy myös opettajien ja henkilökunnan yhteystietoja.
Kiireellisissä asioissa huoltajat voivat aina ottaa kouluun yhteyttä myös puhelimitse tai tulla koululle.
5.3 Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
Minna Canthin koulun yhteistyöverkosto on laaja. Yhteistyötä tehdään eri oppilaitosten kanssa erityisesti nivelvaiheisiin ja jatko-opintoihin liittyen. Yhteistyötä tehdään niin alakoulujen kuin myös kaikkien toisen asteen oppilaitosten kanssa. Keskeisiä tapahtumia ovat Kuopion II-asteen avoimet ovet 9.-luokkalaisille sekä kurkistukset ammatilliseen koulutukseen 8. -luokkalaisille. Lisäksi kaikille oppilasalueen kuudesluokkalaisille esitellään Minna Canthin koulua vierailemalla alakoulussa tai muulla alakoulun kanssa sovitulla tavalla.
Keskeinen osa sidosryhmäyhteistyötä on yhteistyö oppilashuoltoon liittyvien yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi sairaalakoulu, nuorisotyö ja muut hoitotahot.
TET eli työelämään tutustuminen perustuu koulun ja työelämän yhteistyöhön. Oppilaat tutustuvat työelämän eri sektoreihin. TET mahdollistaa koulun ja yritysten välisen yhteistyön. Työelämään tutustumiseen liittyy myös 9.lk:n Yrityskylä.
Minna Canthin koulun kansainvälisessä toiminnassa Erasmus+ -hankkeista ovat käynnissä BRIDGES sekä Minna Canthin koulun koordinoimat STEM ja CHOOSE. Lisäksi CYCLE hankkeen loppuraportti valmistuu vielä syyslukukaudella 2022. Hankkeiden liikkuvuudet päivitetään tapahtumakalenteriin ajankohtien varmistuessa. Meneillään olevat hankkeet päättyvät vuoden 2023 aikana. Kansainvälisen toiminnan jatkoa suunnitellaan ja valmistellaan lukuvuonna 2022-2023.
Yhteistyötä tehdään opettajien toimesta osana opetusta, johon liittyen seuraavassa luettelo muista yhteystahoista ja sidosryhmistä:
- Kuopion kaupungin nuorisotoimi
- Kuopion kaupungin kirjasto ja teatteri
- Musiikkikeskus
- Kuopion museot
- Savon ammattiopisto
- Musiikkiluokka-alakoulut
- Taidelukio LUMIT
- Savonia AMK
- Alavan seurakunta, seurakunnan nuorisotyö
- Riistapiiri, kalastustapahtuma
- Kuopion energia
- Osuuspankki, 9.-luokkalaisten Taloustaitokilpailun järjestävä taho
- Metsä tutuksi –hanke
- Maaseutuammattiin ry
- Tutkijoiden yö, Itä-Suomen yliopisto
- Urheiluseurat, liikuntakeskukset (lajitutustumiset)
- Oikeuslaitos, poliisi
- Järjestöt (Syöpäliitto)
- u.l.l.e. -projekti (lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat pitävät seksuaalikasvatusta)
- Yrityskylä
- Savon Sanomat
- Minna Canth Kuopio ry
- Savo-ooppera ry
- Kuopion konservatorio
- Kalevalan koulu, tanssin painotettu opetus
- Ingmanedu
- Eurokangas
- Taito Shop
- ANTI-festivaali
- MLL
- Elintarvikemyymälät (mm. Prisma, Ykkösrasti)
- Lähialueen asukkaat
- MTK
- Sanataidekoulu Aapeli
- VB-valokuvakeskus
- TAT (Talous ja nuoret), 9.-luokkalaisten Yrityskylä-tapahtuman järjestävä taho