Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 2

Uskonnon tavoitteet ja sisällöt vuosiluokalla 2

Laaja-alaiset osaamisalueet:

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen

L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

L4 Monilukutaito

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys

L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.



Tavoite: Kannustaa oppilasta tutustumaan luokan, koulun ja lähiympäristön uskontojen ja katsomusten tapoihin ja juhlaperinteisiin (T4) (L2, L3, L7).

Sisältö: Tutustutaan kouluyhteisössä ja lähiympäristössä läsnä oleviin uskontoihin, niiden keskeisiin juhliin, tapoihin ja hengelliseen musiikkiin. Otetaan huomioon myös kristinuskon monimuotoisuus ja uskonnottomuus (S2).

Tavoite: Ohjata oppilasta toimimaan oikeudenmukaisesti, eläytymään toisen asemaan sekä kunnioittamaan toisen ihmisen ajatuksia ja vakaumusta sekä ihmisoikeuksia (T6) (L2, L6, L7).

Sisältö: Käsitellään elämän kunnioittamisen, ihmisarvon ja lasten oikeuksien merkitystä. Aloitetaan elämänkysymysten pohdinta ja avataan kristillistä näkökulmaa niihin. Keskeisenä YK:n Lapsen oikeuksien sopimus ja Kultainen sääntö (S1, S3).

Tavoite: Ohjata oppilasta eettiseen pohdintaan sekä hahmottamaan, mitä tarkoittaa vastuu itsestä, yhteisöstä, ympäristöstä ja luonnosta (T7) (L3, L7).

Sisältö: Keskeisenä eettinen pohdinta, omat teot ja niiden seuraukset sekä vastuu toisista ihmisistä, ympäristöstä ja luonnosta. Pohditaan oppilaan arjesta nousevia kysymyksiä ja yhdistetään niitä valittuihin Raamatun kertomuksiin (S3).

Tavoite: Luoda oppilaalle tilaisuuksia harjoitella omien mielipiteiden esittämistä ja perustelemista sekä erilaisten mielipiteiden kuuntelemista ja ymmärtämistä (T8) (L1, L5, L6, L7).

Sisältö: Erilaisuuden hyväksyminen, omien ja toisten mielipiteiden kunnioitus sekä niiden ilmaisemisen salliminen (S1, S3).