Ohjeita ja vinkkejä PROpe-sivuston luomiseen

Näin aloitat PROpe-sivuston

Kirjauduttuasi Peda.netiin olet aina aluksi OmassaTilassasi, jonne luot PROpe-sivustosi (kirjautuneena ollessasi pääset OmaanTilaasi aina klikkaamalla nimeäsi sivun oikeasta yläkulmasta).


Sivuston luominen OmaanTilaan

Valitse kohta ”+ Luo sivu” Sivut otsikon alta tai Paina vihreää +Luo -painiketta. Kirjoita avautuvaan Sivun luonti -laatikkoon otsikoksi PROpe-sivusto ja paina "Tallenna"-painiketta. OmassaTilassasi pitäisi nyt näkyä äsken luomasi sivu vasemmassa navigointipalkissa ja Sivut-otsikon alla. Tällä samalla ohjeella voit luoda muitakin haluamiasi sivuja OmaanTilaasi tai muille ylläpitämillesi sivuille.
  • PROpeen kannattaa luoda alasivuja, jolloin ns. etusivu pysyy siistinä. Tämä vaikuttaa myös sivun jakamiseen (ks. ohjeet alla).
  • Alasivuiksi voi laittaa harjoittelut, Minä kieli- ja viestintäasiantuntijana -sivun, ns. sivuaineiden sivuja jne.
  • Etusivulle voit luoda esim. esittelyn itsestäsi vaikka kouluttajiasi tai työnantajiasi varten.

Sinulla on nyt paikka, jonne voit alkaa rakentaa/luoda omaa luokanopenasiantuntijuuttasi jäsentävää ja kehittävää henkilökohtaista oppimisympäristöäsi.

Sivuston rakentaminen

  • Tiedostoja ja muuta materiaalia, bloggauksen, blogin tms. voit lisätä klikkaamalla sivustollasi +Luo -painiketta ja sitten esimerkiksi "Tiedosto".
    • HUOM. OmaanTilaan kannattaa luoda testailusivu erikseen (luodaan samoin kuin PROpe-sivu), jolla voi kokeilla erilaisia bloggauksen ja tuottamisen tapoja OmaanTilaan.
  • PROpe-sivustolla ei kannata käyttää palautuskansioita omien töiden palauttamiseen, sillä niiden käyttämiseen tarvitaan lukijaltakin ylläpitäjän oikeudet.
  • Jos haluat palauttaa useampia tiedostoja samaan paikkaan, valitse "Mappi". Suosittelemme kuitenkin käyttämään muitakin tuottamisen tapoja kuin vain tiedostojen palauttamista, sillä sivuston luettavuus on parempi esim. blogi- tai ilmoitustyökaluja käyttämällä.
  • Koska opettajuuden ydinosaamisalueita työstetään usealla opintoksolla ja aina siitä eteenpäin, mihin ollaan jääty, kannattaa muoto valita hyvin. Ydinosaamisalueille voi tehdä esimerkiksi oman blogipohjan (tai blogipohjat tai sivut jokaiselle osaamisalueelle erikseen), ja haluttuun merkintään voi ohjata lukijaa (esim. harkkaohjaajia) muualla PROPessa hyperlinkkien avulla (ohje hyperlinkin tekemiseen on hyperlinkkinä tuossa hyperlinkki sanassa :D ). Peda.netiin tuotettua materiaalia kannattaa aina linkittää ja jakaa ns. pysyvän osoitteen kautta.

Lukuoikeuksien jakaminen

(opettajille, ohjaajille, tulevaisuudessa työntantajalle jne.)
Mene PROpe-sivustollesi ja valitse sivun nimen vierestä kolmen pisteen painike ja valitse Käyttöoikeudet. Klikkaa Osallistujat-kohdan alta + Lisää käyttäjiä ja kirjoita kohtaan Etsi käyttäjiä heidän nimillään opettajasi nimi ja valitse Hae. Valitse open nimi avautuvasta valikosta ja Tallenna muutokset
  • Huom. PROpen alasivua jaettaessa täytyy olla vähintään lukijan oikeus koko PROpeen (ei voi jakaa siis pelkkää alasivua). Jos haluat rajoittaa PROpeesi tutustumista, jätä PROpen etusivu julkaisukelpoiseksi.
Nyt opesi pääsee katsomaan pohdintaasi ja kommentoimaan, mikäli sallit kommentit merkinnöissäsi (Salli kommentit valittuna postauksessasi).