Järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt

1.8.2024

SYDÄN-LAUKAAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Järjestyssäännöt ovat voimassa koulupäivinä koulun alueella koulun tilaisuuksissa. 

Kouluajaksi katsotaan työjärjestyksen ja toimintasuunnitelman mukaiset työpäivät.

Koulun aluetta ovat koulurakennuksista yläkoulun tilat sekä piha-alueet (ks. kartat).

Koulun tilaisuuksia ovat oppilaille ja huoltajille järjestetyt koulun juhla- ja tiedotustilaisuudet sekä koulun oppilaille järjestämät opinto- tai luokkaretket, joihin voi liittyä muita täydentäviä ohjeita ja sääntöjä.

 

Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet

Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet

Oppilaalla on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä oikeus henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen, oikeus yksityiselämän suojaan ja turvalliseen opiskeluympäristöön. Oppilaan oikeuksien turvaamiseksi koulussa on laadittu suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

Oppilaan velvollisuudet

Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Koulusta ei saa poistua kesken koulupäivän ilman lupaa. Luvan voivat antaa terveydenhoitaja, opettaja tai rehtori.

 

Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen

Hyvä käytös

Hyvä käytös tarkoittaa toisten huomioon ottamista ja kunnioittamista, opiskelurauhan antamista sekä ohjeiden noudattamista. Oppitunneille on tultava täsmällisesti ja pidettävä kiinni sovituista ajoista. Ulkovaatteita ja päähineitä ei pidetä oppitunneilla. Oppilastöihin ei saa kopioida tekstiä tai kuvia luvatta. Toisesta henkilöstä ei saa ottaa tai julkaista valokuvaa tai videota ilman tämän lupaa. Ruokailuun mennään lukujärjestyksen vuoron mukaisesti ilman ulkovaatteita, päähineitä ja reppuja. Ruokailussa noudatetaan hyviä ruokailutapoja ja vältetään ruuan tähteeksi jättämistä. Koulussa ei käytetä voimakkaita hajusteita. 

Turvallisuus, oleskelu ja liikkuminen

Oppilaan tulee huomioida oma ja toisten turvallisuus. Välitunnit vietetään koulun alueella. Välituntialueelta ei saa poistua. Välituntivälineet huolehditaan takaisin niille varatuille paikoille. WC-käynnit pyritään hoitamaan välitunnin aikana. WC:ssä ei saa oleskella tarpeettomasti, eikä yhdessä muiden kanssa. Koulun alueella on kameravalvonta. Turvallisuuden takaamiseksi koulualueella polkupyörät ja mopot säilytetään niille varatuilla alueilla, eikä moottoriajoneuvoilla saa liikkua koulupäivän aikana. Lumipallojen heittely on kielletty. Energiajuomia ei juoda koulussa.

Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen

Oppilaan on huolehdittava omista tavaroistaan ja kunnioitettava toisten omaisuutta. Koulu ei vastaa rikkoontuneista tavaroista. Oppilaan on korvattava aiheuttamansa vahinko sekä siivottava jälkensä.

Tietokoneen, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö

Matkapuhelimet ja muut laitteet on pidettävä oppitunneilla äänettömällä ja näkymättömissä, eivätkä ne saa olla kokeissa mukana. Laitteiden käyttö oppitunnilla on sallittua silloin, kun opettaja antaa siihen luvan. Opetusta häiritsevään käyttöön puututaan ensin huomautuksella, sitten Wilman tuntimerkinnällä tai tarvittaessa takavarikoimalla puhelin lopputunniksi.  

Päihteet ja vaaralliset esineet

Päihteitä, kuten tupakkaa, nuuskaa, tupakointivälineitä, alkoholia tai huumausaineita, ei saa tuoda kouluun. Kouluaikana tai koulunkäyntiin liittyvissä tilaisuuksissa niiden käyttö on kielletty. Rikkeistä otetaan yhteyttä oppilaan huoltajiin tai mahdollisesti sosiaali- tai poliisiviranomaisiin. Laissa kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden, kuten veitsien, tuominen kouluun on kielletty. Koulun henkilökunta takavarikoi ne.

Kurinpito

Kurinpitokeinoja ja muita seuraamuksia ovat siivousvelvoite, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, oppilaan määrääminen poistumaan tilasta, opetukseen osallistumisen evääminen, määrääminen tekemään kotitehtäviään, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen.

Perusopetuslain mukaisia turvaamistoimenpiteitä ovat oppilaan poistaminen tilasta, häiritsevien tai vaarallisten esineiden tai aineiden haltuunotto ja tavaroiden tarkastaminen sekä voimakeinojen käyttäminen.

 

Järjestyssääntöjen tarkistaminen

Järjestyssääntöjä tarkistetaan tarvittaessa.