Oppaita kasvattajille
Oppaita kasvattajille
Kirja siitä, miten vahvistamme aikuisten ymmärrystä ja hyväksyntää, jotta jokainen lapsi saisi kasvaa ja kehittyä kohti sellaista elämää, jota hän itse toivoisi saavansa elää.
Riikka Riihonen – Minna Koskinen – Mira Piitulainen (kuv.) 2021: Kuinka kiukku kesytetään? Lasten aggressiokasvatus.
Tässä kirjassa kerrotaan tunnesäätelytaitojen kehittymisestä ja tukemisesta sekä käydään läpi väkivaltaista käytöstä selittäviä tekijöitä. Teoksessa annetaan myös paljon käytännön keinoja lasten ja nuorten vihanhallintataitojen edistämiseksi.
Lajunen Kaija, Andell Minna, Ylenius-Lehtonen Mirja; 2015 Tunne- ja turvataitoja lapsille.
Kirja on suunnattu varhaiskasvatukseen ja kouluun 5-11-vuotiaiden lasten tunne- ja turvataitoja harjoitteluun yhdessä kodin kanssa. Menetelmät ovat lapsilähtöisiä, toiminnallisia ja selviytymistä tukevia.
Materiaali on vapaasti kopioitavaa ja jaettavaa. Kirjan voi ladata myös sähköisenä osoitteesta Tunne- ja turvataitoja lapsille
Tompuri, Merja 2016. Tenavat tasapainoon. Näin autat lasta säätelemään vireyttä ja kuormitusta. PS-Kustannus: Juva.
Kirjaan koottu vinkkejä ja harjoituksia lapsen vireystilan, kuormituksen ja tunteiden säätelyyn sekä sisäisen rauhoittumisjärjestelmän vahvistamiseen. Lisäksi kirjassa on tietoa vireyden ja kuormituksen taustalla olevista tekijöistä. Lisäksi kirja kiinnittää huomiota myös aikuisten tasapainoon.
Sjöblom, Kirsi & Laine, Milja 2018. Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat. Mindfulness-satuja ja -harjoituksia. PS-Kustannus: Keuruu.
Kirjassa on neljä tarinaa Pikkumulperista. Tarinoihin liittyy harjoituksia, joiden tarkoituksena on tutustua tietoiseen läsnäoloon ja rentoutua. Harjoituksiin on tilattavissa äänitteitä.
Liuska, Kirsi & Turunen, Tiina 2015. Häijyherneitä ja lempeyslientä. Opas lasten ristiriitatilanteiden ehkäisyyn. PS-Kustannus: Juva.
Opas on kehitetty ristiriitojen ratkomistaitoja kehittäväksi. Se sisältää luovia ja toiminnallisia menetelmiä, joiden avulla harjoitellaan pettymysten sietämistä, empatiataitoja sekä arjen haasteiden ratkomista. Sisältää paljon käytännön vinkkejä ja harjoituksia.
Kiuru, Paulu & Tiilikainen, Karoliina 2010. Satujoogaa. Joogaharjoituksia ja tarinoita lapsille. WSOY: Porvoo.
Kirjassa opastetaan joogan alkeisiin tarinoiden kautta, jotka innostavat lasta liikkumaan ja vahvistavat itsetuntemusta. Kirjan tarinat kertovat aavikkokettu Vedasta, karhunpennuista ja merenneito Desmidia Levätukasta. Kirja sisältää myös rentoutustarinoita.
Belknap, Martha 1993. Lohikäärmeiden kesyttäminen. Luovia rentoutusharjoituksia lapsille. TUL-kuntopalvelut.
Kirjaan on kerätty lasten kanssa käytettyjä rentoutusharjoituksia, jotka toimivat niin yksittäisten lasten kuin ryhmänkin kanssa. Harjoitukset toimivat parhaiten isompien varhaiskasvatusikäisten kanssa, jotka pystyvät jo kuuntelemaan hieman pidempiä aikoja.
Rechtschaffen, Daniel 2017. Keskittymiskykyä luokkaan. Tietoisuusharjoitusten opaskirja. PS-Kustannus: Juva.
Opaskirja, joka sisältää tietoisuusharjoituksia, joiden tavoitteena on harjoittaa keskittymiskykyä sekä itsesäätelyä. Soveltuu isommille varhaiskasvatusikäisille lapsille.
Uusitalo-Malmivaara, Lotta & Vuorinen, Kaisa 2017. Huomaa hyvä! vahvuusvariksen bongausopas. PS-Kustannus: Juva.
Bongausopas kuuluu Huomaa hyvä! -kirjojen ja korttien kanssa samaan tuoteperheeseen ja pohjautuu vahvuusopetuksen ajatusmaailmaan. Opas sisältää erilaisia käytäntöön sopivia vahvuusharjoituksia, joita voi toteuttaa itsenäisesti ilman muuta Huomaa hyvä! -materiaalia. Harjoitukset liittyvät luonteenvahvuuksiin, joita kirjassa (s. 15) luetellaan 26: luovuus, uteliaisuus, arviointikyky, oppimisen ilo, näkökulmanottokyky, rohkeus/urheus, sinnikkyys, rehellisyys, innokkuus, sisukkuus, rakkaus, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys, myötätunto, ryhmätyötaidot, reiluus, johtajuus, anteeksiantavuus, vaatimattomuus, harkitsevaisuus, itsesäätely, kauneuden arvostus, kiitollisuus, toiveikkuus, huumorintaju, hengellisyys.