4.3 Oppimisen ja opiskelun tuki
4.3 Oppimisen ja opiskelun tuki
Oppimisen ja opiskelun tuen tarkoituksena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen suorittamisessa. Tuki järjestetään ottaen huomioon opiskelijoiden erilaiset lähtökohdat, vahvuudet ja kehitystarpeet. Oppimisen ja opiskelun tukeminen merkitsee yhteisöllisiä ja opiskeluympäristöön liittyviä ratkaisuja sekä opiskelijoiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaamista. Keskeisiä asioita ovat oppimisen esteettömyys, oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen. Jokaisella opiskelijalla tulee olla mahdollisuus omista lähtökohdistaan käsin onnistua oppimisessa, kehittyä oppijana sekä kasvaa ja sivistyä ihmisenä. Huomiota kiinnitetään opiskelijan oppimisen valmiuksiin, oppimaan oppimisen taitojen kehittämiseen ja mahdollisuuteen ottaa vastuuta omasta opiskelustaan, sen suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista.Opiskelijoille ja huoltajille annetaan tietoa tuen saannin mahdollisuuksista ja huoltajia kannustetaan tukemaan osaltaan opiskelijan tavoitteellista oppimista.
Opiskelija voi olla tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan, tai tuen tarve voi johtua esimerkiksi kielellisestä, matemaattisesta, motorisesta tai tarkkaavaisuuden häiriöstä. Se voi liittyä myös sosiaalisiin vaikeuksiin, mielenterveyden tai elämäntilanteen ongelmiin. Lähtökohtana tuen tarpeen arvioinnissa on yhteistyö ja vuorovaikutus opiskelijan ja mahdollisuuksien mukaan myös huoltajien kanssa. Tuen tarpeen tunnistaminen voi pohjautua perusopetuksesta perusopetuslain 40 §:n perusteella (628/1998, muutettu lailla 1288/2013) saatuun tietoon, opiskelijan omiin, opettajien tai muun henkilöstön havaintoihin tai erilaisiin arviointeihin. Tuen suunnittelu perustuu saatavilla olevaan tietoon opiskelijan tuen tarpeesta ja mahdollisesti aiemmin annetusta tuesta. Tukitoimien suunnittelu ja toteuttaminen aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Lukiossa käytössä olevia toimintatapoja, opetusjärjestelyjä ja opiskeluympäristöjä sekä niiden soveltuvuutta opiskelijalle tarkastellaan ja niihin pyritään löytämään opiskelijan opiskelua tukevia ratkaisuja. Opettaja suunnittelee tukitoimet yhdessä opiskelijan kanssa sekä yhteistyössä muiden mahdollisten asiantuntijoiden kanssa. Jokaisen opettajan tehtävänä on antaa kannustavaa palautetta ja ohjata tukea tarvitsevaa opiskelijaa siten, että hänen itseluottamuksensa, itsearviointitaitonsa ja oppimaan oppimisen taitonsa sekä kyky suunnitella tulevaisuuttaan vahvistuvat. Opiskelijan tarvetta erityisjärjestelyihin ylioppilastutkinnon kokeissa arvioidaan hänen lukioaikana tarvitsemansa ja saamansa tuen pohjalta. Häntä ohjataan tarvittavien lausuntojen hankkimisessa sekä sovitaan yhteistyöstä opiskelijan tarvitsemien erityisjärjestelyjen kokeilemiseksi ja harjoittelemiseksi.
Tukimuotoina voivat olla opetuksen eriyttäminen ja muut pedagogiset ratkaisut, kurssien valintamahdollisuuksien hyödyntäminen, monipuolinen opinto-ohjausja ryhmänohjaajan tuki. Oppimistilanteet ja kokeet pyritään järjestämään siten, että opiskelijan yksilölliset tarpeet otetaan huomioon. Lukiolain 13 §:n (629/1998, muutettu lailla 478/2003) mukaan opiskelijan opiskelu voidaan järjestää osittain toisin kuin lukiolaissa ja ‑asetuksessa säädetään ja lukion opetussuunnitelmassa määrätään. Tarvittavat tukitoimet ja tuki eri oppiaineissa voidaan sopia kirjattavaksi opiskelijan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan. Opiskelijaa ohjataan tarvittaessa hakemaan lukiolain 29 §:n 2 momentin mukaisia palveluja. Oppimisen ja opiskelun tuen rinnalla opiskelija voi saada myös yksilökohtaista opiskeluhuoltoa. Opetussuunnitelmassa määritellään, miten opiskelijoiden tukitoimien tarve arvioidaan ja miten tuki suunnitellaan ja järjestetään.
Oppimisen ja opiskelun tuki (Paikalliset kirjaukset)
Lukiossa pyritään huomioimaan opiskelijan yksilölliset tarpeet jo mahdollisimman varhain. Keväällä yhteishaun päätyttyä yläkoulun erityisopettaja / opinto-ohjaaja kertoo lukion opinto-ohjaajalle, jos jonkun hakijan osalta on syytä ottaa huomioon erityisjärjestelyjä jo tässä vaiheessa, esimerkiksi ryhmiin sijoittamisessa.
Syksyllä lukion alkaessa järjestetään siirtopalaveri, jossa yläkoulun erityisopettaja kertoo lukion aloittavien osalta erityistä tukea tarvitsevista opiskelijoista opinto-ohjaajalle, rehtorille ja ryhmänohjaajalle sekä lukion erityisopettajalle. Kunkin erityistukea tarvitsevan opiskelijan kohdalla sovitaan erikseen, millaista tukea järjestetään. Tarvittaessa huoltajat ovat mukana yhteistyössä heti koulun alusta lähtien.
Lukion erityisopetus on pedagogista tukea. Se kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen ja itsetunnon vahvistamiseen oppijana pulmista huolimatta. Erityisopetus tukee niitä oppilaita, joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia tai muita oppimisvaikeuksia. Aineenopettaja antaa tarvittaessa tukiopetusta omassa aineessaan.
Erityisopettaja järjestää kaikille lukion aloittaville opiskelijoille ensimmäisten kouluviikkojen aikana seulontatestauksen LUKI -vaikeuksien kartoittamiseksi. Tulosten perusteella erityisopettaja voi testata opiskelijan vielä yksilötesteillä erityistä tukea, erityisjärjestelyjä ja LUKI -lausuntoa varten. Erityisopettaja kirjaa Wilman tuki -osioon erityisen tuen tarpeet ja mahdollisen LUKI -lausunnon. Opiskelijalla itsellään on päävastuu siitä, miten ja kenelle hän tuo mahdollisen oppimisvaikeutensa esille. Erityisopettaja huolehtii YO -kirjoituksiin ilmoittautumisen yhteydessä tarvittavan lausunnon sairaudesta, vammasta tai puoltolauseesta yhteistyössä opiskelijan ja muun henkilöstön kanssa.
Erityisopettajan antama tuki voi olla yksilöllisesti järjestetyn tuen lisäksi kurssimuotoista, useamman opiskelijan yhtäaikaista tukea ryhmässä. Tuki voidaan toteuttaa joko LUE -kurssina tai soveltaen kunakin lukuvuonna käytössä olevaa resurssia. Tärkeää on että erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat saavat tukea sitä tarvitessaan.
Jokainen opettaja seuraa ja tukee opiskelijoiden opiskelua. Ryhmänohjaajan velvollisuus on seurata opiskelijoidensa opintojen etenemistä ja poissaoloja. Joka jaksoarvioinnin valmistumisen jälkeen pidetään pedagoginen palaveri, johon osallistuvat opettajat, rehtori, opinto-ohjaaja ja erityisopettaja.
Palaverissa käydään ohjausryhmittäin opiskelijoiden tilanne läpi ja tällöin kenellä tahansa on mahdollisuus nostaa huolensa esiin ja samalla sovitaan, kuinka asiassa edetään.
Opettaja voi huolen herättyä pyytää esimerkiksi opinto-ohjaajaa tai erityisopettajaa pohtimaan kanssaan tarvittavia tukitoimia. Jos kyse on pedagogisista asioista,voi opettaja keskustella opiskelijan kanssa tukitoimista siten, että myös toinen kollega on tilaisuudessa läsnä.
Opiskelijat voivat käydä keskustelemassa opinto-ohjaajan kanssa yksilöllisestä opintosuunnitelmastaan ja tekemässä siihen tarvittaessa muutoksia. Opinto-ohjaaja keskustelee kaikkien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa ja auttaa opiskelijaa tekemään yo-kirjoitussuunnitelman.
Opiskelijalla on myös mahdollisuus tehdä 3,5- tai 4-vuoden opintosuunnitelma, mikäli se on tarpeen hänen tilanteensa kannalta.