Valmistaudu ÄI5-kurssin lukutaidon kokeeseen

Mallitehtävä 1


1. MALLITEHTÄVÄNANTO: Analysoi Yle Forumin videon argumentaatiota.
Video on tuttu harjoituksesta 6, mutta nyt tehtäväanto on laajempi.

2. MITEN TEHTÄVÄÄN LÄHDETÄÄN VASTAAMAAN?
 2.1. Tee aineistoviittaus, jossa kerrot tiiviisti videon julkaisutiedot ja aiheen. Mainitse myös videolla haastateltu henkilö koko nimellään.
 2.2. Nimeä videon sisältämä teesi. Teesin muotoilussa auttaa, kun pohdit mitä vastaan tai minkä puolesta video on.
 Teesin voi muotoilla joko vastauksen alkuun tai loppuun, kuten alla olevassa mallivastauksessa.
 2.3. Nimeä videosta viisi teesiä tukevaa argumenttia ja kerro, miten niiden käyttö videolla näkyy tai kuuluu.
2.4. Esitä myös, miten retoriset keinot ja vaikuttavan puheen keinot eetos, paatos tai logos tukevat teesiä.

Mallivastaus tehtävään 1


Kirkkonummelainen Linnéa Mynttinen puhuu Yle Forumin videossa sananvapaudesta. Hän kohdistaa sanansa etenkin sosiaalisen median käyttäjille. Ylen julkaisemana video on suunnattu kaikille katselijoille, varsinkin, kun sananvapaus koskee jokaista suomalaista. Video on julkaistu 18.10.2017 Yle Areenassa.
 
Videon tarkoituksena on ottaa kantaa nykyiseen mediakäyttäytymiseen ja muuttaa sitä, koska nimettömänä kirjoitetaan asioita, joita ei kasvotusten kukaan sanoisi. Katsojien halutaan ymmärtävän, ettei sananvapaus ole itsestäänselvyys.
 
Mynttinen esittää voimakkaita väittämiä ja kysymyksiä. Hänen mukaansa ihmisten arviointikyky on heikentynyt, ja hän siis olettaa, että se olisi ollut joskus parempi. Mynttinen kyseenalaistaa lisäksi eettisen ajattelun: ”Onko sitä enää edes olemassa?” Olettaen, että sitä on joskus ollut olemassa, hän yleistää tämän moraalikadon suurimpaan osaan ihmisistä, myös minuun ja sinuun. Mynttinen kysyy: ”Onkse sinulle niin tärkeätä, että tämä ihminen voi niin huonosti?” Tässä näkyy tausta-ajatus, että se on katsojalle tärkeää. Mutta jos ei ole, rupeaa miettimään ihmistä, jolle se olisi. Moni on tavannut internetissä sen itsepäisen muita haukkuvan henkilön. Kun puheesta tulee mieleen oma kokemus, katsoja on alttiimpi hyväksymään sen teesit.
 
Puhuja vetoaa myös suorilla kehotuksilla: ”Ajattele mitä kirjoitat.” Tässä Mynttinen presupponoi, että katsoja ei välttämättä aina ajattele niin tarkasti. Videon lopussa Mynttinen rinnastaa internetviestinnän kadulla käytävään keskusteluun. Tämä on melko ajatuskoemainen analogia, jossa katsoja joutuu kuvittelemaan itsensä tilanteeseen. Korostaen auktoriteettiaan Mynttinen vetoaa: ”Jos tulee joku henkilö sua vastaan ja se on vihainen, niin älä vastaa vihalla.” Tässä on yksi videon tärkeimmistä teeseistä: aina ei tarvitse antaa takaisin samalla mitalla.
 
Mynttinen ei ryhdy logisoimaan ja lukemaan tilastoja. Puheenvuorossa painottuukin vahvasti eetos, sillä Mynttisen olemus on vakuuttava. Hän on kahdeksankymmentävuotias, joten hänellä on paljon auktoriteettia ikänsä puolesta. Hän vaikuttaa viisaalta ja ystävälliseltä, koska hän vetoaa moraaliin ja haluaa ihmisten ajattelevan enemmän hyvää. Mynttinen naurahtaa humiliaatiota osoittaen: ”Pannaan onkse nyt media, vai mikä hitto se on.” Kevyt huumori herättää katsojassa myötätuntoa. Mynttisestä tekee lähestyttävän myös se, että puhe on tyyliltään rentoa ja arkista.
 
Arvot ovat Mynttisellä keskeisessä osassa. Hän asettuu vihapuhetta vastaan ja vaatii ihmisiltä ymmärtäväisempää suhtautumista toisiin. Sananvapautta videossa arvostetaan, mutta vastustetaan sen väärinkäyttöä. Eetoksellinen puheenvuoro siis argumentoi kohteliaamman ja ystävällisemmän käytöksen puolesta.
 

Mallitehtävä 2 ja mallivastaus

Tutustu kevään 2011 ylioppilaskoetehtävään 2 täällä.

TEHTÄVÄNANTO: Sanomalehtien Liitto julkaisi Sofi Oksasen tekstin (s. 3) useissa lehdissä sananvapauden päivänä 3.5.2009.
Mikä on ilmoituksen tavoite, ja millaisten keinojen avulla tavoitteeseen pyritään? 

Kun olet tehnyt vastausluonnoksen esimerkiksi ranskalaisin viivoin,
klikkaa oheista mallivastausta suuremmaksi ja katso, vastaako mallivastaus omaa luonnostasi.
Vastaus on saanut yo-arvioinnissa täydet pisteet. 
Huom! Nykyään vastausteksteissä kappaleet erotetaan toisistaan yhdellä tyhjällä rivillä, ei sisentäen.