Esitelmä

Ohjeet suullisen esitelmän tekemiseen

SUULLINEN ESITELMÄ

 

· VALITSE aiheesi huolella: mieti, mistä asiasta haluat tietää lisää. Varo ottamasta itsellesi liian laajaa aihetta – jokin pienempi osa-alue saattaa riittää. Ilmoita aiheesi opettajalle ajoissa. Kahdella oppilaalla ei voi olla samaa aihetta – ole siis nopea!

· RAJAA aiheesi lopullisesti. Tee esim. ajatuskartan malliin lista kysymyksistä, joihin esitelmässäsi pyrit vastaamaan. Kysymykset helpottavat myös tiedonhakua.

· ETSI TIETOJA erilaisista lähteistä: kirjat, lehdet, netti, tv, radio, haastattelut. Pelkkä wikipedia tai vastaava ei riitä! Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää aikaa useana päivänä.

· SUUNNITTELE esitelmäsi ajatuskartan avulla. Mieti, missä järjestyksessä asiat esität. Tärkeää on, että esitelmäsi etenee johdonmukaisesti.

· HAVAINNOLLISTA asiaasi esim. kuvilla tai esineillä. Jos haluat soittaa tai näyttää jonkin esimerkin videolta, mieti etukäteen huolella sopiva kohta (max noin 1 minuutti). Esitelmän aikana ei enää kannata alkaa etsiskellä oikeaa kohtaa. Pelkkä netistä näytetty video tms. ei riitä havainnollistamisen välineeksi!

· SUUNNITTELE esitelmäsi kokonaan niin, että myös aloitus ja lopetus on hyvin mietitty. Tee keskeisistä asioista itsellesi tarvittaessa muistilappu, tukisanalista. HUOM: Esitelmää ei tarvitse kirjoittaa kokonaan – opettaja arvioi vain sen, minkä näkee ja kuulee.

· MIETI, missä kohdassa esitelmää käytät havaintomateriaaliasi. Ei kannata laittaa esineitä tms. kiertämään luokassa esitelmän aikana. Kuva tms. voi toisaalta olla näkyvillä koko ajan.

· HARJOITTELE esitelmän pitämistä kotona useita kertoja. Puhu selvästi ja kuuluvasti. Pidä myös taukoja. Älä lue suoraan paperista vaan käytä tukisanalistaa. Pyydä koeyleisöltäsi kommentteja esim. esitelmäsi rakenteesta ja sisällöstä, puheen nopeudesta, voimakkuudesta ja rytmistä, katsekontaktista, havainnollistamisesta ym. Valmiin esitelmän pituuden tulee olla noin 10 minuuttia.

 

· ESITELMÄÄ PITÄESSÄSI puhu rauhallisesti ja yritä säilyttää katsekontakti kuulijoihin. Jos unohdat jotain tai sekoat sanoissasi, älä hermostu vaan etsi rauhassa oikea kohta jatkaaksesi.

· Esitelmä pidetään seisaaltaan mihinkään nojailematta. Älä valittele huonoa valmistautumista tai aihetta, sillä se osoittaa aliarvostusta kuulijoitasi kohtaan.

· Lopeta esitelmä selkeästi joihinkin etukäteen suunnittelemiisi sanoihin, joista myös yleisö ymmärtää asian olevan lopussa. Älä karkaa heti paikallesi.

ILOITSE ONNISTUNEESTA ESITELMÄSTÄSI!

Kuvien käyttäminen omassa työssä

Kuvien käyttäminen omassa työssä

Muista, että et voi käyttää omassa työssäsi mitä tahansa kuvia. Jos piirrät tai valokuvaat itse, voit tietenkin hyödyntää näitä tuotoksia myös työssäsi. Tällöin sinulla on niiden tekijänoikeudet, eikä esimerkiksi kaveri voi ilman lupaasi sinun kuviasi työssään käyttää. Netistä, kirjoista tai muualta löytämiesi kuvien laita ei olekaan niin yksinkertainen, sillä myös niihin pätevät tekijänoikeuslait.

Tavallisella valokuvalla on 50 vuoden suoja-aika kuvanottovuoden päättymisestä. Taideteoksilla (taulut, julisteet, mainoskuvat jne.) on pidempi suoja-aika: 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.Jotkut valokuvat määritellään kuitenkin teoksiksi (esim. taidekuvat, tunnetut uutiskuvat jne.), jolloin myös niiden suoja-aika on tuo pidempi. Suoja-ajan päätyttyä kuvat ovat vapaasti käytössä.

Pixabay-sivusto tarjoaa ilmaisia, luvallisia kuvia kenen tahansa käyttöön. Kirjoita hakukenttään haluamasi kuvan aihe ja katso, mikä vaihtoehdoista parhaiten sopii käyttötarkoitukseesi.

Myös Googlen kuvahaun voit määrittää hakemaan ainoastaan luvallisia kuvia. Hakukentän alapuolelta

asetukset > tarkennettu haku > käyttöoikeudet.

Klikkaa nuolesta > vapaasti käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa.