Varhaiskasvatuksen suunnittelu-, arviointi- ja kehittämisaika

Sak-aika kesällä

Myös kesällä päiväkodin suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa ohjaavat varhaiskasvatuslaki ja paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma, vaikka lasten määrä yleensä vähenee. Varhaiskasvatuslain mukaisten tavoitteiden tulee toteutua myös kesällä ja toiminnan tulee olla suunnitelmallista.

Kesän varhaiskasvatustoiminnan suunnittelutyö on opettajalle ja erityisopettajalle vaativa ja vastuullinen tehtävä muun muassa ryhmien ja päiväkotien yhdistämisen takia. Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa lapsiryhmänsä toiminnasta ja sen suunnittelusta. Suunnittelun ja valmistelutoiminnan johtaminen on päiväkodin toiminnasta vastaavan johtajan vastuulla. Jos lapset vaihtuvat kesäaikana päiväkotiryhmissä, niin opettajan on suunniteltava toimintaa normaalia enemmän. Lasten mukana toisesta ryhmästä tai päiväkodista voi siirtyä myös henkilökuntaa, ja siksi tarvitaan myös opettajien yhteissuunnitteluaikaa.

Opettajan suunnittelu- arviointi- ja kehittämistyöaika tulee mahdollistaa myös kesäaikana. Varhaiskasvatuksen opettajan, erityisopettajan tai päiväkodin johtajan työajan käyttöä suunniteltaessa varataan säännöllisestä työajasta (38 tuntia 15 minuuttia) työvuoroluettelossa kulloinkin riittävä aika lapsiryhmä ulkopuoliseen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opetus- ja kasvatustyön suunnitteluun, arviointi- ja kehittämistehtäviin sekä esiopetus ja varhaiskasvatussuunnitelmien laatimiseen. (OVTES osio G, 8 §)