Tuki oppimisvaikeuksissa

Kolmiportaisen tuen järjestäminen

Yleinen tuki

Yleisen tuen keskeisimmät muodot ovat eriyttäminen, oppilaanohjaus, tukiopetus sekä ohjaus- ja tukipalvelut. Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada mm. tukiopetusta.
Oppilaalla, jolla on vaikeuksia oppimisessa ja koulunkäynnissä, on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohella. Virenojan koulussa erityisopetus on osa perusopetusta. Erityisopetus on kiinteä osa yleisopetusta.

Kun oppilaalla on on oppimis-, sopeutumis- tai muita vaikeuksia, hänen tulee saada tarvitsemaansa tukea. Virenojan koulussa annetaan laaja-alaista erityisopetusta. Laaja-alainen erityisopetus on luokatonta, osa-aikaista erityisopetusta. Se on tarkoitettu oppilaille, joilla on lieviä oppimis-, sopeutumis- tai muita vaikeuksia.

Laaja-alaisen erityisopetuksen antamiseen ei tarvita hallinnollista päätöstä, vaan siihen osallistuminen on koulun sisäinen opetusjärjestely. Huoltajille tiedotetaan osa-aikaisesta, säännöllisesti toteutettavasta erityisopetusjärjestelystä. Laaja-alainen erityisopetus on ensisijaisesti oppimisen esteiden vähentämistä ja niiden ennaltaehkäisemistä. Oppimisongelmien ohella puutumme mahdollisuuksiemme mukaan myös emotionaalisiin ja sosiaalisiin ongelmiin.

Erityisopetus tapahtuu samanaikaisopetuksena (erityisopettaja luokassa), rinnakkaisopetuksena (tiimityö luokanopettajan kanssa, jaettu ryhmä), pienryhmissä (eri luokista koottu), tarvittaessa yksilöopetuksena opettajien kesken sovitulla tavalla ja sovitun mittaisina jaksoina. Usein oppilaan vaikeudet edellyttävät, että järjestelyt on toimeenpantava nopeasti. Nopeus ja joustavuus kuuluvat laaja-alaisen erityisopetuksen luonteeseen. Erityisopettaja auttaa oppilaita luki- ja matemaattisissa erityisvaikeuksissa sekä tukee luokanopettajia oppilaan opetuksen suunnittelussa.


Tehostettu tuki

Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti. Oppimissuunnitelma on laadittava, jollei siihen ole ilmeistä estettä, yhteistyössä oppilaan ja huoltajan sekä tarvittaessa oppilaan muun laillisen edustajan kanssa. Tehostettu tuki sisältää oppilaalle annettavia, erityisesti perusopetuslain 16, 31 ja 31 a §:ssä tarkoitettuja tukimuotoja sekä tarvittavia pedagogisia järjestelyjä. Tehostetun tuen ja oppimissuunnitelman keskeisestä sisällöstä määrätään opetussuunnitelman perusteissa.
Tehostetun tuen aloittaminen ja järjestäminen käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti oppilashuoltoryhmässä. Oppilaalle järjestettävä tuki kirjataan oppimissuunnitelmaan. Tehostettu tuki järjestetään laadultaan ja määrältään oppilaan kehitystason ja yksilöllisten tarpeiden edellyttämällä tavalla. Erityisopettaja huolehtii luokanopettajan kanssa yhdessä oppimissuunnitelman valmistelusta ja seurannasta.

Erityinen tuki

Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta. Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä.
Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjän tulee tehdä kirjallinen päätös, jota tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä. Erityisen tuen antamista koskevassa päätöksessä on määrättävä oppilaan pääsääntöinen opetusryhmä, mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä muut perusopetuslain 31 §:ssä tarkoitetut palvelut sekä tarvittaessa 1 momentissa tarkoitettu oppilaan opetuksen poikkeava järjestäminen.
Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on kuultava oppilasta ja tämän huoltajaa tai laillista edustajaa siten kuin hallintolaissa säädetään sekä hankittava oppilaan opetuksesta vastaavilta selvitys oppilaan oppimisen etenemisestä ja moniammatillisena oppilashuollon yhteistyönä tehty selvitys oppilaan saamasta tehostetusta tuesta ja oppilaan kokonaistilanteesta sekä tehtävä näiden perusteella arvio erityisen tuen tarpeesta (pedagoginen selvitys). Pedagogista selvitystä on tarvittaessa täydennettävä psykologisella tai lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla tai vastaavalla sosiaalisella selvityksellä.
Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ennen esi- tai perusopetuksen alkamista taikka esi- tai perusopetuksen aikana ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja oppimisen tehostetun tuen antamista, jos psykologisen tai lääketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että oppilaan opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön taikka muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten.
Niiden opetusryhmien muodostamisesta, joissa on yksi tai useampia erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita tai pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvia oppilaita, säädetään valtioneuvoston asetuksella.
Erityisopettaja konsultoi koulumme luokanopettajia erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksesta.

Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS)

Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelma on laadittava, jollei siihen ole ilmeistä estettä, yhteistyössä oppilaan ja huoltajan tai tarvittaessa oppilaan muun laillisen edustajan kanssa. Suunnitelmasta on käytävä ilmi oppilaan erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisen opetuksen ja muun tuen antaminen. Suunnitelma tarkistetaan tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa, oppilaan tarpeiden mukaiseksi. Suunnitelman keskeisestä sisällöstä määrätään opetussuunnitelman perusteissa.