3.3 Asukastiheys
Välimeren seutu kuvattuna satelliitista. Valaistuksen perusteella voidaan havaita tiheän asutuksen alueet, mm. Espanjan Madrid, Pohjois-Italian Po-joen laakso, Niilin suisto ja Israel.
Alueen väentiheyttä eli asukastiheyttä mitataan laskemalla asukkaiden määrä neliökilometriä kohden. Valtioiden keskimääräinen asukastiheys eli asukkaiden määrä pinta-alaa kohden ei kerro hyvin todellista tilannetta. Asukastiheys vaihtelee suuresti.
Esimerkiksi Egyptin väestöntiheys on 82 asukasta neliökilometriä kohden (as./km2). Aavikko on siellä asumatonta, mutta Niilin laaksossa on asukkaita yli tuhat neliökilometrillä.
Ihmisille on tilaa maapallolla, mutta elämisen mahdollisuus ja mielekkyys vaihtelevat suuresti alueittain. Yli kolmasosa (40 %) maapallon pinta-alasta on asumatonta. Näitä alueita ovat kylmät napa-alueet ja Etelämanner, kuivat aavikot, korkeat vuoristot ja tiheimmät sademetsät.
Neljä viidestä maapallon asukkaasta asuu matalalla, alle 500 metrin korkeudessa, usein lähellä meriä ja jokia lämpimän tai lauhkean ilmaston alueilla. Valtaosa (80 %) maapallon asukkaista asuu pohjoisella pallonpuoliskolla.
Kuva: Satelliittikuvassa erottuu väestön keskittyminen Egyptissä Niilin varteen.
Klikkaa kuvaa kolmesti suurentaaksesi sitä! Kuvaile asutuksen sijoittumista maapallolla!