1827 Triviaalikoulu
Triviaalikoulu
Triviaalikoulu Vähäkoulukatu 2 Rauma
Raumalaiset rakensivat koulutalon Turun katedraalikoulua varten, joka väliaikaisesti Turun palon jälkeen toimi Raumalla. Triviaalikoulun lopetettua toimintansa talossa toimi yhden lukuvuoden 1930–31 Turun Triviaalikoulu ja se jätti rakennukselle nimensä.
Sittemmin tässä talossa toimivat tai aloittivat toimintansa lukuisat erilaiset korkeampaa opetusta antavat koulumuodot. Täällä aloitti myös Rauman Lyseo (1893) ja yksityinen Rauman Yhteiskoulu (1960). Triviaalikoulurakennusta voisi hyvin kutsua yliopistoon johtavan koulutuksen alkukodiksi Raumalla.
Rauman kaupungin Vanhan Rauman esittelysivulla talosta kerrotaan seuraavaa:
Puurakennus, joka on rakennettu vuonna 1827 ja laudoitettu vuonna 1850. Länsipäähän on tehty laajennus vuonna 1852. Rakennus on hyvässä kunnossa. Siinä on kolme suurta huonetta, joissa oli yhteensä kolme kaakeliuunia. Rakennus on laudoittamaton ja katettu laudalla. Rakennuksessa on kaksi sisäänkäyntikuistia, joissa molemmissa on kaksi ikkunaa ja vuoratut, öljymaalilla maalatut pariovet. Ikkunoita on 15 kuusiruutuista ikkunaa. Ne ovat öljymaalatut. Ikkunoihin kuuluu 13 paria vuorattuja luukuja, jotka ovat öljymaalatut. Lisäksi on kaksi kolmiruutuista ikkunanpuolikasta, yksi valeikkuna ja kuusi ullakon ikkunaa. Väliovia on viisi paria täysranskalaisia peiliovia, jotka ovat öljymaalattuja. Lämmityslaitteina on kaksi ruskealasitteista kaakeliuunia ja yksi tiilinen kaakeliuuni. Savupiippuja on kaksi. Asemapiirroksen mukaan kuistit sijaitsevat aivan samoin kuin nykyisinkin.
Rakennuksesta on muutospiirustus vuodelta 1892. Se koskee kahden uuden tulisijan tekemistä luokkahuoneisiin. Rakennuksessa on kolme luokkahuonetta, joista yhteen kuljetaan rakennuksen päässä olevan kuistin kautta ja kahteen rakennuksen pitkällä sivulla olevalta kuistilta. Kaikissa luokkahuoneissa on ollut yksi kaakeliuuni, mutta nyt tehtiin kahteen isompaan luokkaan toinen uuni. Seuraava muutospiirustus on vuodelta 1896, jolloin seminaari otti alkeiskoulun rakennuksen käyttöönsä. Länsipään luokasta tehtiin työpaja, ja sinne tehtiin tätä tarkoitusta varten uusi tulisija. Itäpään luokka nimitettiin voimistelusaliksi. Vuonna 1928 oli keskimmäinen luokkahuone jaettu eteiseksi, pieneksi luokkahuoneeksi ja opettajainhuoneeksi. Eteiseen haluttiin sijoittaa kamiina.