Kestävä tulevaisuus: tietoa, toivoa ja tekoja (GE09 + ÄI16) (TO1) 4 op

Kestävä tulevaisuus: tietoa, toivoa ja tekoja - opintojaksossa tarkastellaan, miten ilmastonmuutosta käsitellään muun muassa mediassa ja  populaarikultuurissa. Keskeiset sisällöt liittyvät ympäristömuutoksiin ja niiden seurauksiin. Lähtökohtana on tarkastella muutoksia kuitenkin siitä näkökulmasta, mitä yksilö voi tehdä esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: mitä tarkoittaa muun muassa kestävä kehitys? Opintojakso antaa valmiuksia osallistua ympäristöä koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon.

Opintojakso koostuu koulukohtaisista moduuleista Kestävä tulevaisuus (GE9) ja Kielen valta (ÄI16).

Maantieteen opetuksen tehtävänä on kehittää opiskelijan maantieteellistä maailmankuvaa ja antaa hänelle valmiuksia ymmärtää maailmanlaajuisia, alueellisia ja paikallisia ilmiöitä ja ongelmia sekä niiden ratkaisumahdollisuuksia. Opetus ohjaa opiskelijaa havaitsemaan muuttuvaan maailmaan vaikuttavia tekijöitä, muodostamaan perusteltuja näkemyksiä, ottamaan kantaa omassa ympäristössä, lähialueilla ja koko maailmassa tapahtuviin muutoksiin sekä toimimaan aktiivisesti luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Tähän teemaan sopii ympäristömuutos.

Äidinkielen opetus ohjaa aktiiviseen tiedon hankkimiseen, tiedon kriittiseen käsittelyyn, tulkintaan ja eettiseen pohdintaan.Äidinkielen ja kirjallisuuden eri oppimäärien opetuksessa tehdään yhteistyötä oppimäärien välillä ja muiden oppiaineiden kanssa.Opetus tähtää sellaiseen kielen ja kirjallisuuden tuntemukseen, joita yhteiskunnassa toimiminen edellyttävät. Opintojakso vahvistaa näitä taitoja, sillä opintojakso kehittää kriittisistä ja kulttuurista lukutaitoa..Sen aikana käsitellään myös omia mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnassa käytävään keskusteluun ja yhteiskunnalliseen toimintaan.

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • kehittää maantieteellistä maailmankuvaansa ja osaa käyttää paikannimistöä ja geomediaa luontevasti ilmastollisissa yhteyksissä
  • osaa analysoida ympäristön muutosten syitä ja arvioida ympäristön muutosten seurauksia eri alueilla - etenkin lähiympäristössään
  • osaa arvioida ihmisen toiminnan ja oman toimintansa vaikutuksia ympäristöön
  • ymmärtää ilmastonmuutoksen ilmiönä ja tuntee ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja saa sitä kautta valmiuksia osallistua aiheesta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen
  • osaa tulkita yhteiskunnan ja luonnon vuorovaikutusta koskevaa tietoa ja uutisia kriittisesti

Keskeiset sisällöt

  • ihmiskunnan vaikutukset ekosysteemeihin ja ympäristöön
  • ilmastonmuutoksen mallit, syyt, seuraukset ja hillintä kestävän kehityksen haasteet ja globaalit ongelmat
  • kestävän kehityksen teemat mediassa ja populaarikultturissa 
  • kriittisen lukutaidon vahvistaminen 
  • kulttuurisen lukutaidon kehittäminen 

Opintojakson keskeisiä sisältöjä voidaan tarkastella esimerkiksi seuraavissa temaattisissa yhteyksissä ja kokeellisissa tutkimuksissa: kartoitetaan alueelliset ympäristöongelmat, ilmaston ääri-ilmiöt, paikalliset energiaratkaisut, vesiympäristöjen tutkiminen, kestävä kehitys, ilmastonmuutos geomediallisena tutkimuskohteena. Työtapoja voivat olla käsitemäärittelyharjoitukset, diagrammien ja taulukoiden tulkintaharjoitukset ja omien tekstien tuottaminen ohjatusti. Opintojaksolla käytetään mahdollisimman innovatiivisia ja monipuolisia työtapoja. 

Laaja-alainen osaaminen

Opintojaksossa korostuvat seuraavat laaja-alaisen osaamisen osa-alueet:

Vuorovaikutusosaaminen: Tavoitteena on antaa opetuksen avulla vuorovaikutustaitoja erilaisissa oppimisympäristöissä ja käyttää monipuolisia työmenetelmiä, joiden tarkoituksena on kehittää opiskelijan yksilöllisiä sosiaalisia ja vuorovaikutuksellisia valmiuksia.

Globaali- ja kulttuuriosaaminen:
Tavoitteena on ohjata opiskelijaa kohti kestävää elämäntapaa ja tukea monikulttuurisuuden tunnistamista.

Monitieteinen ja luova osaaminen:
 Usean oppiaineen moduuleista koostuva opintojakso on omiaan kehittämään opiskelijan valmiuksia hahmottaa ongelmia laaja-alaisesti. Opiskelija oppii näkemään yhteyksiä ongelmien eri näkökulmien välillä ja havaitsee, kuinka kestävän kehityksen turvaamiseksi tarvitaan monialaista ja luovaa yhteistyötä eri tieteenalojen asiantuntijoiden välillä. Opiskelija osaa lisäksi pohtia oman toiminnan vaikutuksia ympäristöön ja tiedostaa omien valintojensa vaikutuksia ympäristöllisestä näkökulmasta. 

Hyvinvointi- ja vuorovaikutusosaaminen: Tavoitteena on kehittää ja tukea opiskelijan kykyä opiskelijalähtöiseen ja vuorovaikutteiseen opiskeluun erilaisten oppimistapojen avulla. Opiskelija saa, mahdollisuuksien mukaan, ohjausta omien henkilökohtaisten tavoitteiden asettamiseen ja itsearviointiin.

Yhteiskunnallinen osaaminen:
Tavoitteena on antaa opiskelijalle tietopohja, jonka avulla opiskelija kykenee ottamaan halutessaan kantaa yhteiskunnallisiin ajankohtaisiin kysymyksiin, sekä samalla kyetä kriittiseen mediaseurantaan. Lisäksi tavoitteena on edistää ymmärrystä kestävässä kehityksessä, ilmastollisissa kysymyksissä sekä osallistuvassa suunnittelussa.

Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Tavoitteena on kehittää opiskelijan ympäristötietoutta sekä halua ja kykyä vaalia biodiversiteettiä ja eettistä tarkastelua ilmastonmuutokseen. Lisäksi tavoitteena on auttaa opiskelijaa tekemään kestävän kehityksen mukaisia valintoja arjessa ja huomioimaan ilmastolliset kysymykset osana arjen valintoja

Esitietovaatimukset

Ei ole.

Arviointi

Suoritusmerkintä.