Some-ohjeet vanhemmille

Vanhemmat lapsen tukena sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva tapa ylläpitää ystävyyssuhteita. Sosiaalisen median ja internetin käyttö opettaa lapselle paitsi tärkeitä taitoja, kuten kirjoittaminen, lukeminen ja mediataidot, myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Sosiaalinen media tarjoaa myös apua ja vertaistukea lapsille ja nuorille. Koulussa sosiaalisen median avulla opitaan näiden lisäksi opetussuunnitelmassa olevia asioita.

Suuri opettamisen voima on esimerkki! Fiksuus sosiaalisen median käytössä lähtee siis aikuisen esimerkistä. On tärkeää, että lapsi oppii jo varhaisessa vaiheessa, miten sosiaalisessa mediassa kannattaa toimia. Vastuu käytöstapojen opettamisessa on ennen kaikkea vanhemmilla.
Sometapojen opettamisessa on hyvä olla kannustava. Lapsia tulee enemmin ohjata kuin pelotella. Pelottelu ja palveluiden kieltäminen suorilta käsin ei ole järkevää.
Hyvät käytöstavat kuuluvat sosiaaliseen kanssakäymiseen. Sosiaalinen media on sosiaalista kanssakäymistä, ja siksi lasten täytyy oppia käyttäytymään yleisesti hyväksytyllä tavalla erityisesti siellä. Harkitsemattomasti julkaistut kommentit ja kuvat sekä väärä informaatio leviävät sosiaalisessa mediassa nopeammin kuin mitään muuta väylää pitkin. Kun lapsi hallitsee käyttäytymissäännöt ja noudattaa niitä somessa, vältytään turhilta erimielisyyksiltä ja jopa kunnianloukkaussyytteiltä.

Aikuisen on hyvä tiedostaa mahdolliset ongelmat lasten sosiaalisen median käytössä. Näitä voivat olla kiusaaminen, esim. ilkeät kommentit, kuvat ja valheellisen tiedon levittäminen ja lain noudattamatta jättäminen, esim. kunnianloukkaukset ja uhkaukset. Tällaisissa tilanteissa on hyvä kehottaa lapsia ottamaan heti yhteyttä vanhempaan. Lapselle on myös hyvä opettaa tunnistamaan mikä on kiusaamista.

Lisätietoa aiheesta saat näistä linkeistä:
http://www.ehyt.fi/easydata/customers/ehyt/files/etusivun_kuvat/uutiskuvat/somehuoneentaulu_nettiversio.pdf
https://kavi.fi/sites/default/files/documents/lapsetjamedia2014.pdf