7. Erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva esiopetus

7.1 Paikallisesti päätettävät asiat

Iin kunnan osuus

Esiopetuksen paikallinen opetussuunnitelma voi olla järjestäjäkohtainen tai yksikkökohtainen tai näiden yhdistelmä opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. Erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva paikallinen esiopetuksen opetussuunnitelma voi olla omaleimainen opetuksen järjestämisluvan ja valtioneuvoston asetuksen asettamissa puitteissa. Esiopetuksen opetussuunnitelmassa tulee kuvata opetuksen perustana olevat

  • yleiset ja erityiseen maailmankatsomukseen perustuvat arvot
  • erityiseen maailmankatsomukseen ja kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva toiminta-ajatus, tavoitteet ja toimintakulttuuri
  • kasvatusfilosofiset lähtökohdat, pedagogiset ratkaisut ja niiden näkyminen esiopetuksen toiminnassa.

Erityisen maailmankatsomuksen mukainen esiopetus voi perustua esimerkiksi uskonnolliseen tai kulttuuriseen katsomukseen.

Kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva opetus voi olla johonkin tiettyyn pedagogiikkaan nojaavaa (esim. Montessori-pedagogiikka yms.) ja ilmetä pedagogisina ratkaisuina, jotka konkretisoivat oppimiskäsitystä opetusjärjestelyjen ja opetusmenetelmien sekä työtapojen ja oppimisympäristöjen avulla. Toiminta, kasvatus ja opetus eivät voi kuitenkaan olla ristiriidassa esiopetukselle asetettujen yleisten kasvatustavoitteiden ja opetukselle asetettujen tavoitteiden kanssa.

Esiopetuksen yleisiä tavoitteita täydentävän katsomuksellisen osion tulee käydä selkeästi ilmi esiopetuksen järjestäjän opetussuunnitelmasta. Opetuksen järjestäjän on selvitettävä esioppilaan huoltajalle esiopetuksen toiminnan, kasvatuksen ja opetuksen maailmankatsomukselliset lähtökohdat ja painotukset. Omaleimaisuus voi näkyä esiopetuksen arvoperustaa ja toimintakulttuuria täydentävinä osuuksina, työskentelytavoissa sekä oppimiskokonaisuuksien sisältöjen painotuksina.

Esiopetuksen järjestäjän esiopetuksen opetussuunnitelman tulee ohjata esiopettajan suunnittelua ja toimia hänen työvälineenä. Esiopetuksen opetussuunnitelmasta tulee käydä selkeästi ilmi erityiseen kasvatusopilliseen tehtävään perustuva opetus ja yleisiä tavoitteita täydentävä osio. Esiopetukseen sisällytetty maailmankatsomuksellinen osio ei saa olla tavoitteiltaan ja sisällöiltään ristiriidassa valtioneuvoston asetuksessa ja opetussuunnitelmanperusteissa määriteltyjen esiopetuksen yleisten tavoitteiden ja keskeisten sisältöalueiden kanssa.

Erityiseen maailmankatsomukselliseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuvassa esiopetuksessa noudatetaan näitä esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita. Esiopetuksen opetussuunnitelma tulee laatia yhteistyössä Iin kunnan opetus- ja varhaiskasvatuksen toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa mikäli esiopetusta järjestävä yksikkö ei noudata Iin kunnan omaa esiopetussuunnitelmaa toteuttaessaan esiopetusta.





Esiopetuksen paikallinen opetussuunnitelma voi olla järjestäjäkohtainen tai yksikkökohtainen tai näiden yhdistelmä opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. Erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva paikallinen esiopetuksen opetussuunnitelma voi olla omaleimainen opetuksen järjestämisluvan ja valtioneuvoston asetuksen asettamissa[1] rajoissa. Paikallinen opetussuunnitelma ei voi olla ristiriidassa esiopetusta koskevan lainsäädännön tai esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden kanssa.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa sen lisäksi, mitä perusteasiakirjassa aiemmin määrätään,

  • mitkä ovat erityiseen maailmankatsomukseen liittyvät esiopetuksen arvoperustaa täydentävät näkökulmat ja miten nämä näkökulmat näkyvät esiopetuksen toimintakulttuurissa, työskentelytavoissa ja oppimiskokonaisuuksien painotuksissa
  • mitkä ovat miten erityiseen kasvatusopilliseen järjestelmään liittyvät pedagogiset periaatteet ja ratkaisut sekä miten nämä periaatteet ja ratkaisut näkyvät esiopetuksen toimintakulttuurissa, työskentelytavoissa ja oppimiskokonaisuuksien painotuksissa.

[1] Valtioneuvoston asetus (422/2012) 3 § ja 10 §